Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Jiří Feix: Holmer Terra Felis 3 evo zefektivnil čištění a nakládku cukrové řepy

Zveřejněno: 6. 12. 2023

Jiří Feix provozuje vnitrostátní a mezinárodní autodopravu se 40 kamiony, nabízí zemědělské služby v oblasti sklizně řepky a obilnin a hospodaří na vlastních pozemcích. Kromě toho sedmým rokem poskytuje služby v oblasti čištění a nakládky cukrové řepy a s tím související odvoz této komodity do cukrovaru. Vše zabezpečuje vlastní moderní technikou včetně samojízdného nakládacího čističe Holmer Terra Felis 3 evo.

Výhodou samojízdného modelu Holmer Terra Felis 3 evo je, že k práci je zapotřebí jen jedna obsluha.

Pro čištění a nakládku je využíván tažený stroj tuzemské výroby a již druhým rokem také samojízdný nakládací čistič Holmer Terra Felis 3 evo. Na posledně jmenovaný stroj jsme se zajeli podívat na Kokořínsko, kde probíhal odvoz řepy z přechodné přícestné polní skládky do cukrovaru Dobrovice. Za celou řepnou kampaň obě linky vyčistí a naloží až 160 000 tun řepy. Jedna třetina připadá na tažený stroj a zbytek na samojízdný stroj. Řepná kampaň trvá čtyři měsíce a většinou končí v druhé polovině ledna. Pro Holmer Terra Felis 3 evo se Jiří Feix rozhodl kvůli ceně a také proto, že byl zrovna na skladě, a tedy ihned k dodání.

Jiří Feix využívá tažený nakládací čistič na zpevněných plochách. Naopak stroj značky Holmer je využíván na nezpevněných plochách, tedy na poli. „Dříve jsme s taženým strojem pracovali i na nezpevněných plochách. Museli jsme však používat otočný bagr s kleštěmi. Fungovalo to tak, že bagr musel průběžně plnit zásobník nakládacího čističe, který následně řepu čistil a přemisťoval do odvozních prostředků,“ uvedl majitel Jiří Feix a zmínil nevýhody této metody. Jednou z prvních je, že je potřeba navíc provozovat bagr a mít k ní obsluhu. Další nevýhodou je tvorba hromad hlíny s chrástem pod strojem – obsluha nakládacího čističe tak musí občas se strojem popojet o kousek dál, hromadu odsunout na bok a znovu nacouvat na místo. V neposlední řadě jde také o nižší výkonnost čištění a nakládání řepy. To vše u provozu samojízdného stroje odpadá. „Denně musíme naložit až padesát pět kamionů, a tak každá minuta je znát. U samojízdného čističe Holmer Terra Felis 3 evo se nemusíme tolik zabývat čištěním stroje a úklidem hromad s odpadem. Zvýšila se také výkonnost. S taženým strojem jsem návěs naložil za sedm minut a pak jsem musel se strojem popojet, vyčistit ho a znovu couvnout na místo. S Holmerem je návěs naložen do pěti minut. S taženým strojem pracujeme 13 hodin, se samojízdným Holmerem jdeme za 9 hodin domů a nejsme tak unavení. Kabina čističe Holmer Terra Felis 3 evo s nezávislým topením, klimatizací a vyhřívanou podlahou je také více komfortnější než u taženého stroje,“ uvedl spokojeně majitel.

„U samojízdného čističe Holmer Terra Felis 3 evo se nemusíme tolik zabývat čištěním stroje a úklidem hromad s odpadem. Zvýšila se také výkonnost.”
Jiří Feix

Holmer Terra Felis 3 evo je osazen motorem Mercedes Benz OM 936 se zdvihovým objemem 7,7 litru a výkonem 381 koní (280 kW). Díky technologii AdBlue a filtrům pevných částic splňuje emisní normu Stage V. Majitel oceňuje přepravní rychlost stroje až 40 km/h. „Stroj má zadní natáčecí nápravu a když je někde ostřejší zatáčka, tak si můžu manuálně nápravu natočit, abych zatáčkou bezpečně projel. Problém není ani jízda přes kruhové objezdy a centra měst. Líbí se mi také přídavná náprava, která vyrovnává stroj během jízdy po silnici,“ řekl majitel.

Celý proces čištění a nakládky řepy probíhá tak, že přes válce nabíracího mechanismu čističe Holmer Terra Felis 3 evo se řepa rovnoměrně rozprostře do stran a pak putuje na čisticí pásy.
Celý proces čištění a nakládky řepy probíhá tak, že přes válce nabíracího mechanismu čističe Holmer Terra Felis 3 evo se řepa rovnoměrně rozprostře do stran a pak putuje na čisticí pásy.

Celý proces čištění a nakládky řepy probíhá tak, že přes válce nabíracího mechanismu se řepa rovnoměrně rozprostře do stran a pak putuje na čisticí pásy. Ve srovnání s taženým strojem má Holmer mnohem delší čisticí cesty. Tato skutečnost nabývá na významu zvláště při jeho provozu v nepříznivých podmínkách. V případě provozu v příznivých podmínkách, kdy není potřeba tolik řepu čistit, majitel překryje část čisticích válců plachtou (výbava na přání). Do příplatkové výbavy také spadá vážicí systém. Ten ale Jiří Feix na svém stroji nemá, protože podle svých slov a nabytých zkušeností během sedmi let obsluhy strojů tohoto typu dokáže odhadnout potřebné množství řepy v kamionovém návěsu.

Regulace otáček nabíracího mechanismu stroje Holmer Terra Felis 3 evo je plynulá. Stisknutím tlačítka lze zvolit buď vysoký počet otáček pro zdvojnásobení délky čisticí dráhy, nebo šetrné nastavení, při němž je řepa ihned přiváděna ke středovému pásu. Nabírací mechanismus disponuje robustními válci (o velkém průměru) s manuální či automatickou reverzací. Řepa z něj následně putuje na široký pás s odpruženým kaskádovým systémem a odolnými unašeči, odtud pak na prosévací pás (pro dodatečné čištění). Dráhu čištění lze flexibilně nastavit. Stroj je opatřen patentovaným systémem Holmer VarioPick určeným k regulaci nabíracího mechanismu, díky němuž je možné individuálně upravovat výkon čištění a úhel nabírání. Zvyšuje se tak čisticí výkon a zamezuje prokluzování nabíracího mechanismu.

Samojízdný nakládací čistič Holmer Terra Felis 3 evo netvoří během čištění hromady hlíny.
Samojízdný nakládací čistič Holmer Terra Felis 3 evo netvoří během čištění hromady hlíny.

Majiteli se u samojízdného čističe Holmer Terra Felis 3 evo líbí chytré provedení protizávaží. Na rozdíl od konkurence totiž jako protizávaží slouží nádrže na vodu a palivo. Voda přichází vhod při provozu v náročných podmínkách: „Voda se vstřikuje na přední i zadní válce v případě, když se začnou obalovat hlínou. Volit lze buď nepřetržité vstřikování vody, vstřikování vody v časových intervalech, nebo dochází k aktivaci vstřikování vody na základě zatížení válců. Válce se v případě většího zatížení začnou točit i obráceně,“ upřesnil majitel Jiří Feix.

Stroj Holmer Terra Felis 3 evo disponuje výškově hydraulicky nastavitelnou kabinou. Je možné ji zdvihnout až na 5,10 metru či posunout dozadu až o 1,24 metru. Díky tomu obsluha získává lepší výhled do kamionových návěsů a na jednotlivá ústrojí stroje. Překládacímu ramenu s délkou překládání 15 metrů, výškou 6 metrů a otočí 332° nevadí ani příkopy a jiné překážky.

Na terminálu čističe Holmer Terra Felis 3 evo se zobrazuje nastavení stroje, obsluha nemusí chodit ven nic kontrolovat. Jedna kamera je umístěna na ramenu a druhá v oblasti nabíracího mechanismu.
Na terminálu čističe Holmer Terra Felis 3 evo se zobrazuje nastavení stroje, obsluha nemusí chodit ven nic kontrolovat. Jedna kamera je umístěna na ramenu a druhá v oblasti nabíracího mechanismu.

Ovládání stroje probíhá prostřednictvím terminálu Holmer EasyTouch s úhlopříčkou 12,1 palců a joysticku s možností individuálního nastavení. V kabině se nachází dva joysticky: jeden slouží pro ovládání stroje a druhý pro ovládání přihrnovače řepy do nabíracího mechanismu. Oba joysticky jsou upevněny k otočné sedačce. Stroj Holmer Terra Felis 3 evo je vybaven kamerovým systémem, který operátorovi poskytuje maximálně možný přehled o okolí stroje. Obsluha na kameře vidí, v jaké poloze se nachází nabírací mechanismus (vždy musí být nahrabovací válce pár centimetrů v zemi, aby hromadu řepy podebíraly). Obsluha ovládá nabírací mechanismus nahoru/dolů a jeho krajní patky. Joystickem se také ovládá rameno a zadní natáčecí náprava. Sklápěcí automatika umožňuje ve velmi krátké době stroj rozložit z přepravní polohy do pracovní polohy a opačně. Jediným stisknutím příslušného tlačítka se dá sklápět kabina, překládací rameno, nádrž, nabírací křídlo i další segmenty. Možností je také manuální skládání a rozkládání stroje.

„Stroj bych určitě neměnil. Se servisem společnosti Holmer CZ, s.r.o. z Hradce Králové jsem spokojen. Servisní technici Honza Dufek a Petr Mojžíš jsou velmi ochotni a vždy v případě problému poradí,“ uvedl na závěr majitel Jiří Feix.