Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Všestranný aplikátor Holmer SecatFlex SL

Zveřejněno: 2. 3. 2023

Firma Holmer poprvé představila svůj vlastní meziřádkový aplikátor Holmer SecatFlex SL pro narušení půdního škraloupu, likvidaci plevele a následnou aplikaci kejdy během jednoho přejezdu. Holmer během svého vývoje zúročil více než 25 let zkušeností s aplikací kejdy do řádkových kultur.

Firma Holmer poprvé představila svůj vlastní meziřádkový aplikátor Holmer SecatFlex SL.

Kukuřice je jednou z nejvhodnějších plodin pro hnojení kejdou, při možnosti použití od podzimu do jara. Kejdou lze nahradit až 100 % potřeby dusíku u kukuřice při podzimním nebo při jarním hnojení a při dodržení termínů aplikace. Z hlediska termínu aplikace kejdy jsou rozhodující půdní podmínky. Na středních a těžších půdách je výhodnější podzimní aplikace, zvláště v pozdním období. Jarnímu aplikačnímu období dáváme přednost na lehčích půdách. Vyšší účinnost hnojení je také u jarní aplikace.

Vzhledem ke stále častějšímu výskytu suchých ročníků stoupá význam vhodného uložení hnojiv. Při nedostatku srážek je problematický transport živin z povrchově aplikovaných hnojiv do kořenové zóny rostlin a jejich efektivní využití. Pozitivní vliv podpovrchové aplikace se projevuje nejen zvýšením výnosů a lepším využitím živin, ale i snížením plynných ztrát dusíku a amoniaku.

Zvláště citlivá kukuřice neprospívá v raném růstu a vývoji v půdě s povrchovým škraloupem. Řešením, jak obnovit růst kukuřice, je použití kultivace půdy během vegetace, která efektivně rozrušuje kompaktní povrch, vytváří účinnou protierozní funkci a umožňuje případné přihnojení porostů. Možností přímé eliminace půdního škraloupu, obnovení provzdušnění a infiltračních schopností půd a na druhé straně rychlé pomoci porostu kukuřice s obnovením pozastaveného růstu v citlivých raných fázích vývoje, je použití adekvátní meziřádkové kultivace.

Pro kombinovaný způsob aplikace kejdy se současnou kultivací (a regulací plevelů v porostu kukuřice) představila německá firma Holmer svůj první vlastní meziřádkový aplikátor kejdy Holmer SecatFlex SL určený pro použití v řádkových plodinách s roztečí řádků 75 cm. Aplikátor disponuje deseti pracovními jednotkami, takže lze současně a efektivně zpracovávat deset meziřádků.

Při vývoji věnovala firma Holmer pozornost krátké konstrukci, aby byla síla působící na vozidlo nízká. Kompaktní aplikátor zaručuje i velmi dobrou směrovou stabilitu i při vyšších rychlostech jízdy. Přítlak jednotek lze nastavit za pomocí pružiny. Aby se snížilo riziko poškození listů plodiny během otáčení na souvrati, lze aplikátor zvedat nejen pomocí zvedacího zařízení stroje, ale každá jednotka může být volitelně vybavena také systémem SectionControl. Výška rámu téměř 80 cm umožňuje i pozdní aplikaci kejdy v porostu kukuřice.

Meziřádkový aplikátor kejdy Holmer SecatFlex SL slouží pro narušení půdního škraloupu, likvidaci plevele a následnou aplikaci kejdy. Každá z desíti jednotek k tomu využívá dvě odsazené radličky. Vnější radličky jednotek jsou vybaveny přívodním vedením pro kejdu, takže je vstřikována vlevo a vpravo podél rostlin. Proběhne tak čisté uložení kejdy v ornici bez efektu míchání. Živiny tak končí tam, kde je rostliny mohou přijímat. Třetí radlička je umístěna uprostřed, aby pokryla volnou plochu půdou.

Vhodná kombinace se strojem Holmer Terra Variant 435

Holmer ScetaFlex SL váží 2 300 kg a je určený pro závěsné systémy KAT II/III. Aplikátor je tedy vhodný nejen pro samojízdné stroje Homer Terra Variant 435, ale i jiné stroje na trhu.

Aby bylo možné provádět aplikaci kejdy v kukuřici, je nutné stroj Holmer Terra Variant 435 vybavit kultivačními pneumatikami VF 580/85 R42. Vlastní hmotnost modelu Holmer Terra Variant 435 s lehkou bezrámovou nádrží Ultra Light Zunhammer o objemu 16 m3 činí pouze 16,7 tun – samozřejmě s prázdnou nádrží na hnojivo, palivo (640 litrů), AdBlue (95 litrů) a beze zbytků hnojiva v čerpadle. Aby se dosáhlo nižší váhy, kromě polyesterové nástavby využívá Holmer Terra Variant 435 nejen lehčí ráfky, ale dokonce i čerpadlo Vogelsang VX v hliníkovém provedení a lehčí plastové nasávací rameno. Oproti většímu modelu je tak o 5,5 tun lehčí, má též o 50 cm kratší rozvor a o osmdesát litrů menší objem palivové nádrže. S užším rámem a užšími pneumatikami má úhel řízení 27°. Celková hmotnost soupravy může dosahovat 24 tun.

Nápravy značky Omsi jsou nejen řízeny, ale také trvale poháněny. Odpružení nápravy je řešeno individuálně zavěšenou vidlicí. Úroveň, respektive tuhost hydraulického pružení, lze regulovat. Blíže k zadní nápravě se nachází čerpadla pohonu pojezdu a v přední nápravě je integrován systém svahových vzpěr a pérování pro zajištění boční stability. Konstruktéry byla zvolena hydrostatická převodovka s náhony na jednotlivé nápravy, která umožňuje plynulou jízdu od 0 do 40 km/h.

V závislosti na prostředí aplikace si obsluha může předvolit prostřednictvím systému Holmer DynaProtect režim „řádková kultura“. Systém pak zcela automaticky a dynamicky na základě svahového senzoru umístěného na zadní nápravě reguluje předstih obou náprav, aby se zabránilo poškození porostu během aplikace. Ke zvýšení předstihu nápravy dojde u řádkových kultur pěstovaných ve svažitém terénu, aby se jízda maximálně přesně udržela v meziřádku například kukuřice. Při změně směru jízdy vzad dojde automaticky k přenastavení předstihu na zadní nápravu, čímž se zajistí co nejmenší poloměr otáčení. Pro ochranu pneumatik a nižší spotřebu pohonných hmot je na silnici předstih náprav nulový.