Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Již 30 let s vámi. Osvědčené řešení českého výrobce ZDT odpovídá potřebám zemědělců

Zveřejněno: 18. 8. 2023

Dopravní technika je nedílnou součástí provozu velkých podniků i soukromých farmářů. Uživatelé v prvé řadě řeší odolnost strojů, objem, složitost obsluhy, ale také cenu. Rozhodujícím faktorem je však v dnešní době dostupnost. Společnost AGRI CS a. s. pečlivě vybírá dodavatele dopravní techniky, aby byla schopna pokrýt veškeré požadavky a činnosti soukromých zemědělců, velkých farem, ale i podniků poskytujících služby.

AGRI CS pod vlastní značkou Agri Farming Solutions nabízí kompletní balíček strojů AGRI TRANSPORT.

Pod vlastní značkou Agri Farming Solutions nabízí kompletní balíček strojů AGRI TRANSPORT od klíčových výrobců jako je ZDT, spol. s r.o., Molčík kipper, a.s., FORNAL Trading s.r.o. nebo Iveco. Základním poznávacím rysem je červené lakování. V portfoliu společnosti najdeme návěsy, výměnné systémy, přívěsy, nosiče kontejnerů, přepravníky na zvířata a balíky, cisterny, rozmetadla a další.

Již 30 let s vámi

ZDT, spol. s r.o. Nové Veselí je přední český výrobce zemědělské a dopravní techniky. Firma jako společnost s ručením omezením byla založena 26. 4. 1993. Její historie však sahá až do období strojních traktorových stanic. V roce 1948 byla založena STS Nové Veselí jako podnik specializující se na opravy zemědělské techniky. V 90. letech, kdy probíhala privatizace bývalých STS, odkoupili zakladatelé firmy podíly restituentů a zprivatizovali část bývalé STS potřebnou pro nové podnikání. Navázala na zkušenosti pracovníků z oboru výroby a oprav zemědělských strojů, výroby ocelových konstrukcí a začala s výrobou dopravní techniky do zemědělství – malými třístrannými návěsy a rozmetadly na granulovaná hnojiva.

Historie ZDT sahá až do období strojních traktorových stanic.
Historie ZDT sahá až do období strojních traktorových stanic.

Historickým milníkem byl první třínápravový návěs GOLEM z roku 1996, který představoval zlom v přístupu k zemědělské dopravě. Stavebním kamenem se ukázala řada MEGA s výměnným systémem, která se s postupnými inovacemi vyrábí dodnes. Ikonická, a nejen českými zemědělci odzkoušená řada nosičů výměnných nástaveb slaví 25. výročí od uvedení na trh.

Legendární výměnné systémy ZDT AGRIMEGA

Těžko bychom hledali někoho, kdo nezná odzkoušené návěsy AGRIMEGA od českého výrobce ZDT. Představují ideální víceúčelové řešení pro dopravu. Jejich klíčem k úspěchu je kvalita, a především multifunkčnost. Vyrábějí se v provedení 2 či 3nápravových podvozků, které jsou vybaveny tzv. rychlým výměnným systémem. Výměna jde to uskutečnit pohodlně z kabiny traktoru bez použití zdvihacího zařízení. Výměna probíhá buď pomocí hydraulického zdvihu nástavby nebo pomocí různých mechanických řešení.

Legendární výměnné systémy ZDT AGRIMEGA.
Legendární výměnné systémy ZDT AGRIMEGA.

V praxi tedy stačí pořídit podvozek ZDT AGRIMEGA a dle potřeby nástavby – korbu vanovou s objemem od 13,5 m3 s hydraulickým vyklápěním zadního čela, korbou dvoustrannou, dále pak korbu třístrannou s objemem až 40 m3 a velkoobjemovou nástavbu GIGA 45 s podlahovým dopravníkem a horizontální vykládkou. Vyšší efektivity lze docílit zinkovanými nástavky pro navýšení objemu, které se hodí při dopravě siláže a senáže. Návěsy jsou samy o sobě charakteristické svou robustní konstrukcí, stabilním podvozkem a vysokou přepravní rychlostí díky odpružené oji do spodního závěsu, kterou lze dle traktoru jednoduše výškově upravit. Korba je vybavena hydraulicky ovládaným čelem, manuálním otevíráním bočnic, žebříkem či zadním výsypným okénkem, rolovací plachtou či hydraulickým jištěním bočnic. Pro plnění secích strojů a rozmetadel hnojiv je také možné instalovat nerezový šnekový dopravník a plošinu.

Návěsy ZDT AGRIMEGA jsou samy o sobě charakteristické svou robustní konstrukcí, stabilním podvozkem a vysokou přepravní rychlostí.
Návěsy ZDT AGRIMEGA jsou samy o sobě charakteristické svou robustní konstrukcí, stabilním podvozkem a vysokou přepravní rychlostí.

Mimo korby lze podvozek návěsu ZDT osadit cisternou o objemu až 22 m3 v kovovém, plastovém nebo zinkovaném provedení. V rámci doplňkové výbavy nabízí diskové, radličkové či hadicové aplikátory nebo sací rameno pro nasávání hnojiv z hůře dostupných míst. Komponenty lze dodat i v nerezovém provedení, aby bylo možné přepravovat hnojiva (DAM) nebo vodu k postřikovači. O rychlé plnění se stará vakuový kompresor s výkonem od 9 000 do 15 000 l/min.

Mimo korby lze podvozek návěsu ZDT osadit cisternou o objemu až 22 m3
Mimo korby lze podvozek návěsu ZDT osadit cisternou o objemu až 22 m3

Další variantou podvozku ZDT je rozmetadlo hnoje, kompostů a jiných materiálů o objemu 12 až 18 m3. Posun materiálu k rozmetacímu ústrojí a jeho dávkování zajišťuje hydraulicky poháněný podlahový dopravník. Rozmetací ústrojí je tvořeno dvěma talíři s lopatkami a frézovacími válci. Lopatky jsou vyměnitelné, a na přání lze integrovat i vyměnitelné břity na frézovacích válcích.

Rozmetadlo hnoje, kompostů a jiných materiálů.
Rozmetadlo hnoje, kompostů a jiných materiálů.

Nové výrobní haly a pálicí centrum

ZDT, spol. s r.o. má přední postavení mezi výrobci dopravní techniky a zemědělských strojů v České republice i na Slovensku, v Dánsku, Velké Británii či Rakousku. Zaměstnává přes 100 lidí a vyrábí stroje ve dvou provozech, které jsou vybaveny technologiemi pro dělení materiálu, ohraňování, svařování a lakování. Výrobní závod v Bystřici nad Pernštejnem prošel rozsáhlou rekonstrukcí a byly vystavěny tři nové výrobní haly. V halách se také nachází prostor pro povrchovou úpravu a finální montáž. Klenotem podniku a zdrojem vysoké produktivity je laserové pálicí centrum TRUMPF.