Dnes je 23.10. – svátek slaví Teodor

Kverneland FastBale: na Vysočině se balí a lisuje NON-STOP

Zveřejněno: 23. 10. 2024

Firmu Kverneland v okrese Pelhřimov obchodně zastupuje společnost LUME SOS Nová Cerekev. Majitel firmy Luboš Roubík měl od začátku zájem, aby si stroje, které nabízí k prodeji, nejprve sám pořádně otestoval. A tak se začal věnovat poskytování zemědělských služeb. Do svého strojového parku zařadil i non-stop lis Kverneland FastBale.

Kverneland FastBale se čtyřválcovým traktorem Valtra.

Jedním z prvních strojů na sklizeň pícnin, které si firma zakoupila „domů“, byl lis s pevnou lisovací komorou Kverneland VICON RF 125, který za éru svého nasazení nalisoval pěkných pár desítek tisíc balíků a nadále dodnes dobře slouží u následného zákazníka.

Obsluhy 3 souprav strojů nahradit jedním člověkem

Největší slabinou lisařské linky byl problém s obsluhou jednotlivých strojů a vlastním transportem celé linky na sklízený pozemek – to bylo již v době, kdy sehnat kvalitní obsluhu ochotnou jezdit nejen „když je venku sluníčko“ začínal být čím dál větší problém a vědělo se, že řešení je možné jenom jedno – obsluhy 3 souprav strojů nahradit jedním člověkem.

A tak vznikla myšlenka stát se prvním zákazníkem v České republice, který si pořídí do 160koňového čtyřválcového traktoru Valtra (v kombinaci s hydraulicky poháněným čelně zavěšeným shrnovačem AGRONIC) revoluční kombinovaný lis s NON-STOP provozem Kverneland FastBale. A funguje to!

Tato kombinace s jednou obsluhou nahradí tři soupravy.
Tato kombinace s jednou obsluhou nahradí tři soupravy.

Jeden člověk obsáhne přepravu kombinace strojů k zákazníkovi přímo na sklízený pozemek, kde si před traktorem díky finskému shrnovači AGRONIC hmotu sám nahrne a potom již řádky bohaté na sklízenou hmotu kvalitně sebere, nařeže, slisuje a zabalí – v případě tvorby senážních balíků pak ihned následně zabalí i do folie. A to bez jakéhokoliv zastavování během práce – vždyť lis Kverneland FastBale pracuje v režimu NON-STOP.

Non-Stop lisování a balení pro maximální efektivitu a profit!

Revoluční lis na kulaté balíky Kverneland FastBale s integrovanou baličkou je určený pro práci NON-STOP. Lisuje zcela automaticky bez nutnosti zastavovat po každém dolisování balíku v lisovací komoře a jeho vázání, což má vliv nejen na obrovský pracovní výkon (za hodinu udělá až 50 kompletně zabalených balíků do folie), ale i mimořádný komfort obsluhy. Důmyslná konstrukce, kdy jsou na jednom podvozku umístěny za sebou 2 komory a balička, umožnila vývojovému centru vytvořit extrémně krátký a kompaktní stroj, u nějž zemědělci ocení snadnou manévrovatelnost a stabilitu na svahu – což je na většině svažitých pozemků, kde se v tuzemsku píce pěstuje, velice důležitý faktor.

Lis s 18 lisovacími válci je vybaven vkládacím rotorem o průměru 800 mm, na nějž navazuje řezací ústrojí s 25 jednotlivě jištěnými řezacími noži uloženými ve 2 skupinách. Toto chytré řešení je velice oblíbené díky možnosti řezat jednou skupinou nožů (13 ks), nebo druhou skupinou nožů (12 ks), aniž by obsluha vystoupila z traktoru (ovládání přes ovládací box). Dobrým standardem je rovněž z kabiny traktoru ovládané výklopné dno vkládacího kanálu pro jeho uvolnění v případě ucpání hmotou.

Shrnování, lisování, balení a vykládka balíků na zem se provádí bez zastavení.
Shrnování, lisování, balení a vykládka balíků na zem se provádí bez zastavení.

Pevnou komoru lisu Kverneland FastBale tvoří standardní velká komora a předkomora, která se nachází přímo nad plnicím rotorem. Předkomora je o třetinu menší než hlavní komora. Lisování začíná standardní operací – slisováním prvního balíku v hlavní komoře. Jestliže je první balík zformován, tok materiálu se nezastaví jako u klasického lisu, ale je přesměrován do předkomory. Tím se umožní zabalení hotového balíku do sítě či fólie a jeho překlopení na balicí stůl baličky. Je-li předkomora plná, předlisovaná hmota se přesměruje do standardní komory, stejně jako tok materiálu od plnicího rotoru. A tady je balík dotvořen do konečného tvaru a požadované hustoty. A tak to jde stále dokola.

Překlopení balíku na balicí stůl je jednoduché, neboť stůl se sníží na úroveň lisovací komory a balík se tedy pouze na něj překulí přes odkládací – transportní válce v komoře. Poté se stůl zvedne a dvě oběžná ramena balík maximálně rychle ovinou fólií. Ramena, jež rotují vysokou rychlostí ve vertikální rovině, jsou vybavena systémem balení folie šířky 750 mm se 70 % předpětím. Po ovinutí se balička zase sníží a válec baličky jemně uloží balík na zem, aniž by se kutálel, a tím mohlo dojít k poškození obalované vrstvy folie a znehodnocení lisované hmoty. Toto ohleduplné odložení hotového balíku je velice důležité, neboť pouze kvalitně slisovaný balík, který je perfektně a ihned zabalen do folie, zajistí uvnitř okamžité nastartování fermentačních procesů – a pokud by došlo při neohleduplném odložení balíku k jeho poškození, je celá tato práce v podstatě k ničemu. Navíc je na přání možné tento unikátní stroj vybavit šetrným překlápěčem balíků na jejich základnu, což eliminuje nebezpečí poškození folie téměř na nulu a zároveň zaručuje i na svažitých pozemcích eliminaci nebezpečí „rozjetí balíku po svahu dolů“. Ke 100 % přehledu o situaci za vlastním strojem je obsluha informována pomocí vzadu umístěné kamery, takže řidič přesně vidí, jak probíhá balení i odložení balíku.

Nasazení bez obav!

I když je non-stop lis Kverneland FastBale v podstatě pořád zcela nový a unikátní stroj a má bezesporu mnoho předností, je i jedna přednost, která je pro případné uživatele rovněž velice důležitá a kterou zcela jistě ocení. Jde o to, že velká většina jednotlivých segmentů vlastního stroje je zcela totožná s dosud sériově a masově vyráběnými lisy, a tak případná potřeba náhradních dílů bude v pravdě bezproblémová. Celý „předek lisu“ – sběrač 230 cm, vkládací rotor, řezací ústrojí SuperCut 25 a vyklápěcí technologie dna DropFloor, jsou zcela totožné s běžně vyráběnými lisy skupiny Kverneland. Rovněž válce lisovací komory jsou zcela totožné, včetně uložení, ozubených kol a podobně. Běžně užívané jsou rovněž předpěťové držáky foliového balení na dvousatelitní baličce. U použité – a plně ISOBUS kompatibilní elektronice lisu – toto platí dvojnásobně, vždyť sensory, kabely, ale hlavně vlastní ovládací boxy jsou stejné pro všechny ISO stroje z portfolia skupiny Kverneland. Takže žádný strach s případnou dodávkou náhradních dílů při případné nehodě!