Dnes je 22.10. – svátek slaví Sabina

Lis Kverneland 6716/6720 vytvoří balík tvrdý jako KVERNELANDská ocel

Zveřejněno: 10. 10. 2024

Profesionální svinovací lisy s vario komorou Kverneland 6716/6720 jsou standardně vybaveny dvěma systémy vytvářejícími balíky tvrdé jako „kvernelandská ocel“, a to hlavně v případě, když lisujeme zavadlou hmotu pro tvorbu senáže.

Lis Kverneland 6716 má ve standardní výbavě systém pro vlastní tvorbu průměru balíku.

Prvním z nich je systém vlastní tvorby průměru balíku Inteligent Density 3D. Jde v podstatě o systém tvorby měkkého jádra ve třech stupních s možností změny jednotlivých vrstev a v nich nastaveném lisovacím tlaku. Ten je již přednastaven „na hrubo“ z výrobního závodu pro skupinu extra suché hmoty, suché hmoty anebo hmoty částečně zavadlé. Tlak je možné si dále dle libosti a aktuálních podmínek „doladit“ přímo na pozemku.

Doplňkový systém Technopack hlídá aktuální vlhkost sklízené hmoty. Vlastní čidlo celého systému je umístěno uvnitř lisovací komory a aktuální údaj o vlastní vlhkosti lisované hmoty se hned objevuje na barevném dotykovém ISO monitoru v kabině traktoru.

Kombinací těchto dvou systémů je jednoduše možné dosáhnout maximální kvality lisované hmoty tím, že na aktuální vlhkost lisované hmoty zareaguje obsluha lisu ihned. Změnou parametrů pak nastaví lisovací tlak ve výsledném balíku podle potřeby. Pro sušší hmotu a následnou tvorbu sena se nastaví balík s měkkým jádrem pro jeho další „vydýchání“ – naopak u hmoty, která ještě není ideálně proschlá, se balík maximálně utuží pro následnou tvorbu senáže. A to vše na základě skutečných parametrů, které jsou aktuální v ten moment.

Lisy Kverneland s vario komorou disponují zajímavou základní výbavou.
Lisy Kverneland s vario komorou disponují zajímavou základní výbavou.

Zajímavá výbava lisů Kverneland

Lisy Kverneland 6716/6720 jsou v České republice nejvíce poptávány se sběracím ústrojím TA 6716 tvořeném pěti řadami prstů. Sběrací ústrojí je široké 220 cm pro sběr i maximálně širokých řádků hmoty. Velice zajímavým a firmou Kverneland patentově chráněným detailem je řetězový pohon tohoto ústrojí, který se nachází z vnitřní strany krajových plechů. U tohoto řešení není potřeba pro transport demontovat opěrná kopírovací kolečka. Malý, ale pro obsluhu velice přínosný detail.

Vkládací rotor lisů Kverneland je standardním vybavením a je možné jej kombinovat s řezacím ústrojím se 14 nebo 25 jednotlivě jištěnými noži. Při ucpání vkládacího kanálu je možno použít systém výklopného dna – je plně ovládán z kabiny traktoru.

Lisovací komora je po celém obvodu tvořena 5 nekonečnými řemeny. Ty jsou pro maximální nasazení třívrstvé s tloušťkou vlastního pásu 1 cm. Nutno podotknout, že u prvních 100 kusů prodaných strojů Kverneland v České republice nebylo ani u jednoho stroje potřeba tento řemen měnit – žádný se nepoškodil, nepřetrhl.

Sláma z axiální sklízecí mlátičky Case IH. Slámu slisoval lis Kverneland.
Sláma z axiální sklízecí mlátičky Case IH. Slámu slisoval lis Kverneland.

V přední části lisovací komory (hned za vkládacím kanálem) jsou integrovány 3 lisovací válce sloužící k perfektnímu roztočení lisovaného materiálu a vytvoření ideálního jádra balíku. A opět jeden chytrý detail – každý lis Kverneland si s sebou na zadních vratech veze jakýsi „hřeben“, který nalezne své opodstatnění při lisování přeschlé slámy po kombajnu s axiálním mláticím ústrojím. Tento hřeben se bez jakéhokoliv nářadí vloží z vnitřní strany komory do vkládacího kanálu a zaručí i u velmi krátké a nadrolené slámy správnou tvorbu jádra balíku a jeho otáčení v lisovací komoře během lisovacího procesu. Při přejezdu na jiný druh lisovaného materiálu je ovšem potřeba tento vkládaný díl opět z kanálu vyjmout.

Pohon lisovacích pásů je řešen pogumovaným segmentovým válcem nacházejícím se v přední/horní části lisovací komory. Nastavení lisovacího tlaku se provádí pomocí hydraulického systému s maximálním tlakem úctyhodných 240 barů.

Systém vázání sítí je umístěn v přední části lisu Kverneland, a to velice nízko – hned nad sběračem. To opět ocení obsluha – žádné lezení po schůdkách a obtížná výměna sítě – špulka s vázacím materiálem se vkládá do zásobníku velice jednoduše a zavedení sítě při prvním balíku bylo vyhodnoceno dokonce v testu renomovaného zemědělského časopisu Profi jako nejlepší ze všech testovaných strojů. Pro maximální nasazení stroje během dne jsou po stranách pod laminátovými kryty boků lisu integrovány ještě zásobníky na další 2 špulky sítě – a se 3 špulkami se lehko lisuje celý den.

Dobrým standardem u této kategorie lisů Kverneland je vybavení centrálním mazáním řetězů s možností nastavení intenzity mazání na jednotlivých štětečcích. Mazání ložisek a jiných pohyblivých bodů tukem je rovněž velice komfortní – všechna mazací místa jsou centrálně vyvedená, a tak nehrozí, že na některé zapomenete. Rovněž odkládací rampa hotových balíků s nastavením „tvrdosti“ je standardem a navíc – váleček na ložiskách, který je v této rampě integrovaný, zaručí opravdu jemné vyskladnění a odložení hotového balíku. Extra široké balonové 19“ pneumatiky a náhonový kardan Walterscheid se spojkou a homokinetickými klouby – vše je v základní výbavě stroje.

Veškeré ovládání funkcí stroje je řešeno pomocí plně ISO kompatibilního barevného terminálu TELLUS GO.
Veškeré ovládání funkcí stroje je řešeno pomocí plně ISO kompatibilního barevného terminálu TELLUS GO.

A ještě jeden bonbónek na závěr – veškeré ovládání funkcí stroje je řešeno pomocí plně ISOBUS kompatibilního barevného terminálu TELLUS GO z dílen Kverneland Mechatronic v holandském Niew Venepu. Jenom tady si můžete případně něco připlatit – integrovaný systém měření vlhkosti lisované hmoty nebo barevný terminál ISO MATCH TELLUS se 2 obrazovkami je už skutečně pro fajnšmekry, kteří nepohrdnou možností napojení jedné z obrazovek na internet, flash patronu nebo kameru.