Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Kverneland investuje do systémů pro automatizaci strojů

Zveřejněno: 7. 10. 2023

Kverneland Group na Tiskových dnech v Německu novinářům prezentoval výsledky hospodaření za loňský rok. Dozvěděli jsme se, do čeho Kverneland Group a Kubota Corporation aktuálně nejvíce investují a co plánují do budoucna.

Kverneland vyvíjí vlastní digitální systém, telematiku a tzv. IsoMatch FarmCentre. Ten chce do budoucna více zjednodušit a propojit i s jinými podobnými systémy a službami na trhu.

Na Tiskových dnech firmy Kverneland vystoupil před novináře Yasukazu Kamada, který od loňského roku zastává nově pozici CEO & President Kverneland Group. Yasukazu Kamada nastoupil do společnosti Kubota Corporation v roce 1983 a pracoval pro ni téměř 40 let na různých manažerských pozicích v Japonsku a ve Spojených státech. Ve své poslední pozici byl výkonným ředitelem a generálním ředitelem divize motorů.

Kverneland zaměstnává 2 954 zaměstnanců a je součástí společnosti Kubota Corporation. Prodeje firmy Kverneland se zvedly o 18 %, příjem objednávek ale mírně klesl. Obrat značky Kubota za loňský rok činil 18,7 miliardy eur, přičemž 77,5 % příjmů pocházelo ze zahraničí. Kubota Corporation je třetí největší skupinou v Agro průmyslu. Založena byla v roce 1890. Zaměstnává 50 352 zaměstnanců. Prodeje společnosti Kubota v Evropě od roku 2019 vzrostly o 34 %.

Kubota se zaměřuje na oblast zemědělské a stavební techniky a vodohospodářství. V první jmenované oblasti se věnuje výrobě zemědělské a stavební techniky. Dále vyrábí motory, vážicí, měřicí a řídicí systémy. Kubota v Evropě prodává nejvíce stavební techniky (33 %), následují traktory (22 %), závěsná technika (22 %), motory (16 %) a náhradní díly (6 %). V letech 2021 až 2022 se Kubota potýkala s vysokou poptávkou po strojích a s nedostatkem komponentů pro výrobu strojů. Trápily ji dlouhé dodací lhůty. V roce 2023 se situace začala zlepšovat.

Zástupci společnosti Kverneland Group na Tiskových dnech v Německu. Druhý zleva je Yasukazu Kamada.
Zástupci společnosti Kverneland Group na Tiskových dnech v Německu. Druhý zleva je Yasukazu Kamada.

Jednou z divizí společnosti Kverneland je zpracování půdy a ochrana rostlin. Pluhy a válce se vyrábí v Kleppu v Norsku. Podmítače a kultivátory ve Francii, secí stroje v německém Soestu. V Nizozemsku se vyrábí postřikovače a rozmetadla hnojiv. Letos přibyl další závod ve Francii, kde se vyrábí stroje pro mechanickou likvidaci plevelů (akvizice firmy B.C. Technique Agro-Organique). Druhá divize zastřešuje závody na výrobu sklizňové techniky. Ve výrobním závodu v Dánsku se vyrábí žací stroje, obraceče a shrnovače Kverneland. V italské Ravenně se zase vyrábí mulčovače, lisy a ovíječky. V italské Rimini pásové shrnovače pod značkou ROC.

Kubota investuje nemalé prostředky do výzkumu a vývoje. Jejím cílem je zajistit součinnost mezi traktorem, závěsnou technikou a systémy precizního zemědělství. První stroje značek Kubota a Kverneland začínají být kompatibilní se systémem TIM, který je podle výrobce prvním krokem ke komercializaci poloautonomních strojů. Kverneland také vyvíjí vlastní digitální systém, telematiku a tzv. IsoMatch FarmCentre (ten chce do budoucna více zjednodušit a propojit i s jinými podobnými systémy a službami na trhu). Mechatronika je podle výrobce nedílnou součástí zemědělských strojů.

Aktuálně se Kubota, potažmo Kverneland, začíná při vývoji zaměřovat na cílený postřik, vzorkování, automatické rozpoznávání plevelů, nejrůznější snímače, rozeznávání škůdců a chorob, automatizaci strojů a integraci dat.

Kverneland (Kubota) dále rozvíjí systém TIM, s nímž jako první přišel na trh v sériovém provedení. Podle výrobce je tento systém podmínkou pro další krok směrem k plné autonomii strojů. Jak systém funguje, zástupci firmy předvedli na soupravě složené z traktoru a lisu. Lis je vybaven systémem TIM (Tractor Implement Management) komunikujícím s terminálem uvnitř traktoru. Systém lze nastavit tak, aby například lis ovládal traktor a zcela automaticky reguloval rychlost pojezdu, rychlost PTO a hydrauliku. Při práci s aktivovaným systémem TIM se musí obsluha soustředit pouze na správný přísun sklízené hmoty do sběrače lisu s tím, že zbytek celého cyklu je již plně automatizovaný. To zahrnuje zpomalení traktoru, jakmile lis dosáhne plného průměru kulatého balíku, což spustí vázací cyklus a potom otevření zadních dveří pro vyklopení balíku.

Na veletrhu Agritechnica 2023 v Hannoveru výrobce představí novější verzi TIM 1.5. Ta automatizuje další procesy během práce s připojeným strojem. Na vývoj takových systémů má Kverneland kapacity, provozuje totiž několik vývojových center, přičemž má v plánu stavět další.