Dnes je 18.10. – svátek slaví Lukáš

Kverneland Qualidisc T podmítne pole a nařeže zbytky jen tak intenzivně, jak je potřeba

Zveřejněno: 4. 6. 2024

Kverneland rozšiřuje svou řadu kompaktních diskových podmítačů o tažený model Kverneland Qualidisc T s pracovním záběrem 12,25 metru.

Kverneland Qualidisc T podmítne pole a nařeže zbytky jen tak intenzivně, jak je potřeba.

„Se zaměřením na udržitelné a precizní zemědělství jsme vyvinuli nový tažený kompaktní diskový podmítač Kverneland Qualidisc T s pracovním záběrem 12,25 metru, která se dokonale hodí pro Controlled Traffic Farming,“ říká Maxime Georges, produktový manažer.

Jednou z hlavních výzev pro nářadí s větším pracovním záběrem při zpracování půdy je udržení konstantního kopírování půdy v celém pracovním záběru, zejména v případě mělčích pracovních podmínek. Proto společnost Kverneland uspořádala nový model Kverneland Qualidisc T do čtyř nezávisle zavěšených segmentů rámu. Výsledkem je výjimečný výkon kopírování půdy, podobný jako u menších pevných strojů. Přítlak těchto segmentů lze nastavovat po dvojicích pomocí systému Ground Contour System, aby bylo dosaženo konstantního přítlaku na každý segment. Ve srovnání se systémem s akumulátory nedochází k žádným odchylkám tlaku v pracovních sekcích například při přejezdu nerovnosti. Nastavený tlak je vždy takový, aby bylo dosaženo dokonale rovné, opracované vrstvy a povrchu půdy.

„Náš výkonný Kverneland Qualidisc T byl vyvinut pro práci při vysokých rychlostech bez kompromisů v oblasti pracovního výkonu. Rychlostní zkoušky, dokonce i v rychlostech blízkých 20 km/h, ukázaly, že bylo vždy dosaženo konzistentní kvality řezu v celé pracovní šířce a s působivou stabilitou díky optimalizované rozteči mezi koly a zadním válcem,“ vysvětluje Maxime Georges.

Čtyři přední kola jsou velmi flexibilní a lze je otáčet o 360°.
Čtyři přední kola jsou velmi flexibilní a lze je otáčet o 360°.

Samotný kónický disk o průměru 600 mm zůstal stejný jako u modelů Kverneland Qualidisc Pro, protože se na trhu osvědčil. Disk Kverneland patří k nejtvrdším na trhu. Jeho konstrukce s malými zářezy umožňuje dobrou penetraci a dokonale rovný řez i v menších pracovních hloubkách a za sucha. Kverneland Qualidisc T dosahuje kvalitních pracovních výsledků při zpracování půdy v hloubce od 2 cm do 15 cm. Vysoká světlost rámu zajišťuje zpracování půdy bez ucpávání i při větším množství zbytků, jako je kukuřičná sláma.

Nastavení stroje musí být rychlé a snadné, zejména při změně pracovních podmínek. Pole se mohou lišit v důsledku měnícího se typu půdy, vlhkosti, zhutnění nebo provozu na poli atd. Proto je u podmítače Kverneland Qualidisc T nastavení pracovní hloubky velmi jednoduché. Přednastavení hloubky je třeba provést pouze na dvou stupnicích. Jedna je umístěna u kola a druhá u zadního válce, obě přímo na levé straně stroje, kde řidič opouští kabinu. Kola a zadní válec se nastavují samostatně, aby se zachovala rovnováha mezi oběma řadami disků. Nastavení hloubky se řídí hydraulicky z kabiny. Tímto způsobem lze pracovní hloubku změnit během několika sekund za jízdy.

Pro silniční přepravu se segmenty podmítače složí na šířku 3 metry a výšku 4 metry během několika sekund.
Pro silniční přepravu se segmenty podmítače složí na šířku 3 metry a výšku 4 metry během několika sekund.

Pro lepší proudění půdy i v menší hloubce zkonstruovala společnost Kverneland nové paralelogramové boční deflektory. Udržují materiál co nejdéle v pracovním prostoru a zajišťují dokonalé promíchání. Volitelná dvojice hvězdicových disků namísto dvou standardních disků, z nichž jeden je namontován vpravo vpředu a druhý vlevo vzadu, zlepšuje urovnávací účinek v lehkých půdách. Pro dokonalou konsolidaci a finální úpravu lze Kverneland Qualidisc T kombinovat se zadními válci Actipack, Actipress a Actipress Twin, které jsou již známé z řady Kverneland Qualidisc.

Podmítač Kverneland Qualidisc T se otáčí na předních kolech a zadním válci. Čtyři přední kola jsou velmi flexibilní a lze je otáčet o 360°.

Kverneland Qualidisc T s pneumatickými brzdami je v Evropě homologován pro rychlost do 40 km/h. Pro silniční přepravu se segmenty podmítače složí na šířku 3 metry a výšku 4 metry během několika sekund. Celková hmotnost s Actipress Twin je přibližně 15 tun. Standardně dodávaná sada viditelného silničního osvětlení zajišťuje bezpečnou přepravu.

Letos vyjedou na pole první kusy podmítače Kverneland Qualidisc T, sériová výroba se rozběhne v roce 2025.