Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Legislativa přinese konec manuálních převodovek u vozů Tatra Phoenix

Zveřejněno: 13. 10. 2023

Pro moderní nákladní vozy stejně jako pro osobní budou v budoucnu platit nová pravidla, která mají přispět k lepší provozní bezpečnosti, ale také ke snižování spotřeby pohonných hmot a emisí. Jedním z nich je i nařízení o obecné bezpečnosti vozidel – General Safety Regulation (GSR), jež vejde v platnost pro všechna nově registrovaná nákladní vozidla od 1. července roku 2024. Těmto trendům a pravidlům se musí přizpůsobit i nejstarší česká automobilka Tatra Trucks.

Legislativa přinese konec manuálních převodovek u vozů Tatra Phoenix.

Kopřivnická společnost Tatra Trucks vyrábí především těžká a speciální nákladní vozidla, na která se kladou vysoké nároky. Proto musejí splňovat nejnovější technické předpisy, ale také vyhovovat moderním trendům a požadavkům trhu. Tyto aspekty se nutně promítají i do konstrukce vozů. General Safety Regulation společně s nutností snižovat emise a také spotřebu u nákladních vozů preferují použití automatických a automatizovaných převodovek. Ve svém důsledku tyto trendy budou znamenat konec manuálně řazených převodovek ve výbavě nákladních vozů. To se dotkne i nabídky modelové řady Tatra Phoenix, která představuje hlavní pilíř výroby společnosti Tatra Trucks pro civilní trh.

„Pro společnost Tatra Trucks, její obchodní partnery, stejně jako koncové zákazníky přijde v příštím roce v souvislosti s GSR poměrně velká změna. Kromě jiného, po 1. červenci 2024 již nebudou v nabídce manuálně ovládané převodovky pro modelovou řadu těžkých nákladních vozidel Tatra Phoenix Euro 6. Vozidla budeme nadále osazovat výhradně převodovkami automatizovanými či plně automatickými,“ řekl Daniel Otáhal, obchodní ředitel společnosti Tatra Trucks, a dodal: „Do konce tohoto roku a v prvním pololetí příštího roku tak budou mít naši zákazníci poslední možnosti objednat si u nás vozy Tatra Phoenix s manuálními převodovkami.“

Ukončení prodeje vozů s manuálními převodovkami se může jevit některým zákazníkům jako omezení nabídky. Moderní automatizované či plně automatické převodovky však přinášejí řadu výhod. Zvyšují především spolehlivost a bezpečnost automobilů, zvyšují komfort řidičů a snižují provozní náklady. Hlavně v těžkých terénech, kde se vozy Tatra často pohybují, jsou navíc moderní automatické a automatizované převodovky mnohem efektivnější než manuální. Jsou také často konstrukčně lehčí a mají pozitivní vliv na nižší emise.