Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Marian Mráz: MacDon FD2 je technický zázrak. S jedním adaptérem sklidíme všechny plodiny v perfektní kvalitě

Zveřejněno: 23. 8. 2023

Bratři Marian a Juraj Mrázovi hospodaří v oblasti jižního Slovenska nedaleko města Šahy u obce Tešmák u maďarských hranic. Minulý rok bratři investovali do dvou sklízecích adaptérů MacDon FD235 Flexdraper. Se zkušenostmi s jejich provozem se podělili s redakcí Agroportal24h.cz.

Bratři Marian a Juraj Mrázovi investovali do dvou sklízecích adaptérů MacDon FD235 Flexdraper.

Obhospodařovaná výměra činí 1 200 ha, z toho 100 ha zaujímají trvalé travní porosty potřebné pro chov 40 kusů masného dobytka. Na zbylé výměře jsou pěstovány klasické zemědělské plodiny. Na jaře je prováděn výsev slunečnice (do 50 ha), kukuřice (přes 100 ha) a sóji (60 ha). Větší zastoupení však mají ozimé plodiny, jako je ozimá pšenice (440 ha), ozimý ječmen (do 100 ha), ozimá řepka (270 ha). „Osevní plochy jarních plodin jsme snížili, protože tu máme značné škody způsobené zvěří,“ uvedl Marian Mráz. Členité pozemky se nachází v nadmořské výšce od 120 do 200 m n. m. a jsou rozprostřeny do osmi katastrů.

Minulý rok bratři investovali do dvou sklízecích adaptérů MacDon série FD2, konkrétně do modelů MacDon FD235 Flexdraper. Adaptéry využívají ve spojení se sklízecími mlátičkami Case IH Axial-Flow® (model 9120 a 9230). „Pro pásové adaptéry MacDon FD235 jsme se rozhodli proto, že v našich těžkých sklizňových podmínkách dostávají klasické šnekové adaptéry zabrat. Jejich opravy do původního stavu vyžadují hodně investicí. Pro MacDon jsme se rozhodli pro jeho univerzálnost. Sklidí každou plodinu, přestavba na sklizeň řepky je jednoduchá a poradí si s polehlým i vysokým porostem. Do budoucna, pokud bychom se chtěli věnovat pěstování dalších plodin, jako je hrách, budeme moct s jedním adaptérem sklízet všechno,“ uvedl pan Mráz. S MacDonem jsou sklízeny téměř veškeré pěstované plodiny – ozimá pšenice, ozimý a jarní ječmen, řepka a sója. „Pěstování sóji se chceme více věnovat a MacDon nám umožní její kvalitní sklizeň,“ uvedl pan Mráz.

„Pro MacDon jsme se rozhodli pro jeho univerzálnost. Sklidí každou plodinu, přestavba na sklizeň řepky je jednoduchá a poradí si s polehlým i vysokým porostem.”
Marian Mráz

Pásový adaptér MacDon FD235 Flexdraper funguje tak, že kosa nejprve odřízne stéblo plodiny a položí jej na pás. Boční pás dopraví materiál do středu, kde se nachází středový vkládací válec. Materiál tak plynule a rovnoměrně putuje směrem do mlátičky a ta je díky tomu méně zatěžována. To potvrzuje i Mráz: „Pásy mají výhodu v tom, že rovnoměrněji a plynuleji bez ucpávání doplňují hmotu do kombajnu. Nevadí ani vlhčí materiál. Je to technický zázrak, který zvyšuje výkonnost, a to i v obilninách, kde není sláma ještě zcela suchá. Kdo sklízel osinatou pšenici, určitě se setkal s ucpáváním středu adaptéru a těžkého vstupu hmoty do šikmého dopravníku kombajnu. To u MacDonu nehrozí. Separační systémy kombajnu jsou rovnoměrně zatížené a výkon motoru je využit naplno.“

Jak funguje MacDon FD235 Flexdraper?

Adaptér MacDon FD 235 je rozdělen na dvě části: lištu a kombajnový adaptér připojený k šikmému dopravníku mlátičky. Obě části jsou vzájemně odděleny, na sobě zavěšeny a spojeny jen ve spodní části (na dvou místech). Rám nemění svoji polohu a lišta má vůči němu rozsah výkyvu 18 cm. Pohybuje se nahoru a dolů / doleva a doprava nezávisle na rámu. Pokud tedy mlátička vjede na nerovnost na poli, na lištu nejsou přenášeny žádné otřesy.

Sklízecí adaptéry MacDon FD235 jsou využívány ve spojení se sklízecími mlátičkami Case IH Axial-Flow® (model 9120 a 9230).
Sklízecí adaptéry MacDon FD235 jsou využívány ve spojení se sklízecími mlátičkami Case IH Axial-Flow® (model 9120 a 9230).

V horní části rámu adaptéru MacDon FD235 Flexdraper je umístěn třetí hydraulický bod, díky němuž může obsluha lištu během sklizně naklápět na patu/špičku. Pokud je sklízen stojatý porost, lišta je naklopena na patu, aby nesbírala kameny na poli, žací kosa je výše nad zemí a snižuje se tím opotřebení dílů. V případě, že stroj vjede do ležatého porostu, obsluha lištu naklopí na špičku. V přední dolní části za kosou se nachází šest splazů, po nichž lišta neustále jede po zemi. Díky jejich umístění celá lišta reaguje na nerovnosti na poli bez časové prodlevy a v místě, kde je to potřeba, automaticky upravuje výšku sečení – drží ji neustále konstantní.

90 % hmotnosti stroje je díky předpětí pružin (umístěných na každé straně adaptéru) „odebráno“. Lišta tlačí na zem hmotností méně než 0,5 tuny a zbytek hmotnosti je přenesen na sklízecí mlátičku. Výhodou tohoto řešení je, že při sklizni téměř nedochází k hrnutí hlíny. Elektronický senzor napomáhá zvolit optimální nastavení přítlaku adaptéru – obsluha přitom vše reguluje přímo z kabiny mlátičky. Šikmý dopravník mlátičky automaticky zvedá a spouští adaptér v závislosti na nerovnostech pole tak, aby vždy udržoval obsluhou nastavený přítlak. Na každé straně adaptéru se nachází kolo, které nejen, že plní funkci kopírovacího kola, ale také slouží k úpravě přítlaku.

Materiál díky pásům plynule a rovnoměrně putuje směrem do mlátičky a ta je díky tomu méně zatěžována.
Materiál díky pásům plynule a rovnoměrně putuje směrem do mlátičky a ta je díky tomu méně zatěžována.

MacDon FD235 Flexdraper má rám lišty rozdělený na zamykatelné/odemykatelné části. Při odemčení jednotlivé části kopírují terén nezávisle na sobě. Při sklizni většiny plodin, jako jsou pšenice a řepka, je adaptér provozován v pevné (uzamčené) pozici. Odemykání a zamykání se provádí mechanicky. Odemknout/zamknout lze přes jednoduchou páku i kopírovací systém. Při sklizni je stroj vždy odemknutý (umožněn pohyb mezi lištou a kombajnovým adaptérem), zamyká se pouze při přepravě.

V horní části žacího adaptéru MacDon FD235 se nachází hydraulická nádrž. Od pohonu mlátičky vede uskupení čerpadel pro pohon pásů, horního šneku a kosy. Otáčky přiháněče jsou poháněny hydraulikou mlátičky. Jediné, co je mechanicky poháněné, je středový vkládací válec. Regulace rychlosti pásů je ovládána z kabiny obsluhy. Tato regulace je využívána při sklizni speciálních plodin různých objemů majících tendenci ucpávat adaptér. Pohon horního šneku lze deaktivovat či šneky demontovat třeba při sklizni velké plochy sóji, aby obsluha lépe viděla do lišty. Horní šnek nad pásem přichází vhod při sklizni velkého množství hmoty (řepka), kterou pomáhá dopravovat do střední části adaptéru. Má speciální tvar uzpůsobený tak, aby tok materiálu uprostřed adaptéru zrychlil a lépe vstoupil do mlátičky.

90 % hmotnosti adaptéru MacDon FD235 je díky předpětí pružin (umístěných na každé straně adaptéru) „odebráno“. Lišta tlačí na zem hmotností méně než půl tuny a zbytek hmotnosti je přenesen na sklízecí mlátičku.
90 % hmotnosti adaptéru MacDon FD235 je díky předpětí pružin (umístěných na každé straně adaptéru) „odebráno“. Lišta tlačí na zem hmotností méně než půl tuny a zbytek hmotnosti je přenesen na sklízecí mlátičku.

Libovolně nastavovat lze i dráhu přiháněče adaptéru MacDon FD235 Flexdraper. Ta je rovněž speciálního tvaru, jenž přiháněči umožňuje optimálně pojmout sklízenou plodinu. Volit lze jednu ze čtyř drah pohybu přiháněče podle toho, zda je sklízen stojatý nebo ležatý porost.

Plazy jsou schopné překonat velké kameny, díky odlehčení lišty je kámen přeskočen. Dalšími ochrannými opatřeními jsou žlab (umístěný u středového pásu, zachytává kameny) a spojka na vkládacím válci. Ten je krátký a lehký, má malý moment setrvačnosti a dokáže se tedy rychle zastavit v případě kolize s kamenem.

Bratři Mrázovi se pro MacDon FD235 Flexdraper rozhodli proto, že oproti generaci MacDon FD1 přináší mnoho vylepšení. Zásadní inovací jsou zvětšené šířky bočních pásů o 20 cm. Integrací o 20 cm širších pásů se zvětšila i průchodnost materiálu, což je přínosné zejména při sklizni řepky a velko-objemových plodin.

Obsluha tak může během jízdy hydraulicky vysouvat kolečka ContourMax a tím libovolně nastavovat výšku sečení až do výšky 0,5 metru nad zemí (v režimu Flexi).
Obsluha tak může během jízdy hydraulicky vysouvat kolečka ContourMax a tím libovolně nastavovat výšku sečení až do výšky 0,5 metru nad zemí (v režimu Flexi).

Středové rameno přiháněče adaptéru MacDon FD235 Flexdraper je usazeno výše a kolem něj zůstává více místa. Modernizaci podstoupila také kosa, delší dvouprsty a žabky pro sklizeň zelenější hmoty, jako je třeba tráva. Kosa díky větší řezné ploše dovoluje sklízet plodiny při vyšší pracovní rychlosti. A díky větší řezné ploše už může být u adaptéru s pracovním záběrem 10,67 metru kosa dělená a poháněna z levé i pravé strany. Již zde nenajdeme řemen pohánějící převodovku, pohon kosy je totiž řešen napřímo přes velký setrvačník. Pro zachování původní hmotnosti adaptéru (jako v případě předchozí generace) výrobce použil lehčí materiály a komponenty. Například i žabky jsou kvůli úspoře hmotnosti děrované. Kilogramy byly ušetřeny i díky hliníkovým bočním plechům či zádům přiháněče.

Přiháněč si u generace MacDon FD1 pamatoval jen svou horní a dolní polohu. U nové generace adaptéru MacDon FD2 si však díky senzoru zapamatuje i přední a zadní polohu v případě uložení polohy do paměti kopírace. Další inovací je zvětšení rozsahu vyklopení lišty (pata/špička), což dovoluje kvalitnější sklizeň ležatého porostu. Další změny můžeme vidět v uspořádání hnací soustavy adaptéru. Přibyla také malá kolečka ovládaná pedálem na podlaze mlátičky. Sešlápnutím pedálu dojde k výškovému nastavení koleček (v příplatkové výbavě ContourMax), standardně jsou podpůrná kola stejná jako u generace MacDon FD1. Obsluha tak má možnost během jízdy hydraulicky vysouvat kolečka ContourMax a tím libovolně nastavovat výšku sečení až do výšky půl metru nad zemí (v režimu Flexi). Sečení půl metru nad zemí, na nerovném pozemku, s vysouvacími kolečky a s adaptérem v režimu Flexi se opět hodí především při sklizni řepky.

Středové rameno přiháněče adaptéru MacDon FD235 Flexdraper je usazeno výše a kolem něj zůstává více místa. Modernizaci podstoupila také kosa, delší dvouprsty a žabky pro sklizeň zelenější hmoty, jako je třeba tráva.
Středové rameno přiháněče adaptéru MacDon FD235 Flexdraper je usazeno výše a kolem něj zůstává více místa. Modernizaci podstoupila také kosa, delší dvouprsty a žabky pro sklizeň zelenější hmoty, jako je třeba tráva.

MacDon FD2 již nabízí dva senzory na hlídání přítlaku – každý na jedné straně. Díky tomu má lišta vertikální a horizontální rozsah vůči rámu, přičemž dosáhne-li limitu (například u horizontálního rozsahu), stroj automaticky vyrovná šikmý dopravník do vodorovné polohy (na rozdíl od předchozí generace, u níž bylo zapotřebí manuálního nastavování náklonu dopravníku doprava/doleva).

Jako vysoce funkční se jeví také provedení aktivních řepkových děličů. Generace adaptéru MacDon FD2 již nevyužívá nahoře umístěný hydromotor, takže nedochází k přenosu vibrací a rázů na komponenty adaptéru. Montáž děličů je rychlejší a jednoduší. Děliče mají nízkou hmotnost, takže montáž zvládne jeden člověk. „Stačí odmontovat jen pasivní dělič a místo něj namontovat aktivní řepkové děliče a zavřít kryty. Dva lidi to zvládnout do pár minut,“ uvedl na závěr pan Mráz.