VF TractorMaster Hybrid. Inteligentní pneumatika určená pro silnice, tvrdé i měkké půdy
Dnes je 28.9.

Martin Führer: Holmer se posouvá k digitalizaci a umělé inteligenci

Zveřejněno: 27. 9. 2024

Martin Führer, výkonný ředitel celé obchodní skupiny Holmer, poskytl redakci Agroportal24h.cz exkluzivní rozhovor. Nahlédněte s námi nejen do historie, současnosti a budoucnosti firmy, ale také do jejích výrobních prostor v německém Eggmühlu.

Na otázky odpovídal Martin Führer, výkonný ředitel celé obchodní skupiny Holmer.

Firma Holmer vznikla před 50 lety v jedné vesnické kovárně, kde pan Alfons Holmer osobně sestrojil první samojízdný vyorávač cukrové řepy a začal ho úspěšně používat na poli. Pan Holmer se před 20 lety rozhodl firmu kvůli svému věku prodat. Společnost je v současné době součástí francouzské skupiny EXEL Industries zastřešující 19 firem mimo jiné i lídry na trhu zemědělských postřikovačů.

V rámci naší nedávné návštěvy ve výrobním závodě v Eggmühlu (nedaleko Řezna) jsme měli možnost udělat též rozhovor s Martinem Führerem, výkonným ředitelem celé obchodní skupiny Holmer.

Jaké země, potažmo trhy jsou pro Holmer nejdůležitější?

Holmer je německá firma, je tedy pochopitelné, že zcela prioritní je německý trh jako jeden z největších trhů v Evropě, dále pak mezi velké evropské trhy patří Francie. Nemalou měrou se zaměřujeme také na Českou republiku, Polsko, Ukrajinu, také samozřejmě na Rusko jako největšího producenta cukrové řepy na světě. Stroje Holmer prodáváme i v USA a Číně.

Nosným produktem firmy Holmer jsou samojízdné vyorávače řepy.
Nosným produktem firmy Holmer jsou samojízdné vyorávače řepy.

Holmer slavil jubileum. Mohl byste krátce shrnout, co se od dob, kdy firma začínala, změnilo?

Když firma kdysi začínala, vyráběly se maximálně tři vyorávače ročně, v současnosti vyrábíme ročně hodně přes 100 kusů vyorávačů Holmer. Souběžně s vyorávači jsou vyráběny také čisticí a překládací stroje a dalším produktovým segmentem jsou universální tracky pro polní logistiku a stroje pro aplikaci kejdy.

Proč je Holmer již tolik let úspěšný?

V rodině Holmer dbáme na zásadní premisu, a to spolehlivost. Pro své zákazníky hledáme vždy to nejlepší a nejspolehlivější řešení a udržujeme s nimi přátelské vztahy.

Samojízdné sklízeče cukrové řepy Holmer Terra Dos.
Samojízdné sklízeče cukrové řepy Holmer Terra Dos.

Jmenujte největší úspěchy a historické milníky firmy Holmer

Největším historickým pro Holmer milníkem bylo samozřejmě postavení prvního samojízdného vyorávače cukrové řepy, následovalo vytvoření mnoha technických inovací na stroji jako například přesazená jízda, díky níž dochází k ohromné redukci tlaku na půdu, dále systém EasyLift, který umožňuje stroji Holmer přesně pracovat za jakýchkoliv půdních podmínek a samozřejmě následoval vývoj mnoha digitálních inovací.

Jaké jsou kmenové produkty firmy Holmer?

Samozřejmě ty, co mají něco společného s cukrovou řepou, tedy samojízdný vyorávač cukrové řepy, stroj pro čištění a překládání cukrové řepy a stejně tak stroje pro polní logistiku, především stroje pro aplikaci kejdy.

Fabrika Holmer v německém Eggmühlu.
Fabrika Holmer v německém Eggmühlu.

Proč se zákazníci rozhodnou pro Holmer? A kdo jsou vlastně vaši zákazníci?

Naši zákazníci jsou samostatní zemědělci, hospodařící na půdě určité velikosti, ty jsou především v USA. V Německu, Francii, ale i ostatních zemích Evropy jsou to pak soukromí podnikatelé, zemědělské firmy a firmy zprostředkovávající zemědělské služby.

A co zákazníky motivuje koupit si právě stroje Holmer? Myslím, že právě spolehlivost, kterou nabízíme a dobré partnerské vztahy se zákazníky, jež jsou pro nás prvořadé.

Holmer je ochoten hledat nová řešení pro své zákazníky.
Holmer je ochoten hledat nová řešení pro své zákazníky.

Jak se v průběhu let změnily potřeby a požadavky zákazníků na stroje Holmer, které vyrábíte?

I v oblasti vyorávání je patrný obrovský trend zachovat odbornou pracovní sílu, přičemž je stále těžší sehnat zkušené řidiče. Proto je zvýšený požadavek na produktivitu strojů, což znamená sklidit se strojem co nejvíce hektarů. Samozřejmostí je také komfort při obsluze stroje a vytvoření co nejpříjemnějšího pracovního prostředí pro řidiče.

Řekněte nám, co vás osobně na společnosti za ta léta překvapilo, profesně i osobně, a co vás na vaší práci baví?

Ano, já jsem ve své funkci něco málo přes 6 měsíců a musím říct, že pro mě bylo velice příjemné zjistit, jak je tady ve firmě Holmer zákazník středem pozornosti. Jak jsme jako tým každodenně připraveni učit se novému, dělat věci jinak, lépe a ochotni stále hledat nová řešení pro naše zákazníky. Pak mi samozřejmě dělá velikou radost vést tým s takovýmto nastavením.

Holmer se posouvá v oblasti digitalizace.
Holmer se posouvá v oblasti digitalizace.

Na co klade Holmer největší důraz?

Firma Holmer klade veliký důraz na každodenní vzdělávání, nabízení spolehlivých řešení zákazníkům a na péči o dobré zákaznické vztahy.

Jaké změny a inovace čekají Holmer v budoucnu, kam směřují vize?

Mojí vizí je firmu dále posouvat v oblasti digitalizace, především v oblasti umělé inteligence, což se již částečně děje, a podporovat tak ještě mnohem více práci řidiče a co nejlepší kvalitu vyorávání.

Alternativní pohony, automatizace a autonomie strojů jsou velkým tématem. Také udržitelná paliva a ekologie. Holmer to také řeší?

Ano, tato témata řešíme. Jakým směrem se budou ubírat pohony, to dle mého názoru, bude určovat branže traktorů, kterou budeme následovat. Co je momentálně opravdu stěžejní bod nebo čím se nyní opravdu intenzivně zabýváme, je nasazení nebo možnosti nasazení umělé inteligence v našich procesech, aby jednoduše došlo k ulehčení práce řidiče, aby i méně zkušení řidiči byli schopni dosahovat co nejlepších výsledků vyorávání.

Jaké poselství chcete předat svým zákazníkům, partnerům, zaměstnancům a světu?

Firma Holmer nabízí spolehlivost, vytváří zákaznická řešení ušitá na míru, protože zákazník je pro nás nejdůležitější. To znamená, že nenabízíme obecná řešení, ale snažíme se pochopit potřeby zákazníka a potřeby trhu. Jako například v České republice, kde máme silný a kompetentní tým, který má velice blízko ke svým zákazníkům a snaží se jako jejich partner společně dosáhnout nejlepších výsledků.

Co byste vzkázal českým zákazníkům?

Dělá mi velikou radost, že obzvláště vyorávače, ale také stroje na aplikaci kejdy jsou v České republice velice oblíbené a Holmer jako značka je lídrem na českém trhu. Proto jsou pro nás čeští zákazníci obzvláště důležití i z pohledu inovací. S českými zákazníky spolupracujeme také na úrovni provozování a testování prototypových strojů, na nichž v provozu zkoušíme nejnovější inovace a společně dáváme dohromady poznatky, popřípadě optimalizujeme použití a případná zlepšení.

Děkujeme za rozhovor