Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Ministr zemědělství Marek Výborný: Navýšení kontrol značně zatěžuje farmáře i kontrolní orgány

Zveřejněno: 29. 1. 2024

Setkáním s německým federálním ministrem zemědělství a výživy Cemem Özdemirem ve stánku České republiky ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) zahájil návštěvu mezinárodního potravinářského, zemědělského a zahradnického veletrhu Internationale Grüne Woche (IGW) v Berlíně. Jeho 88. ročníku se účastní 1400 vystavovatelů z více než 60 zemí.

Navýšení kontrol značně zatěžuje farmáře i kontrolní orgány. foto Valery Zotev, shutterstock.com

Ministr zemědělství Marek Výborný jednal i s bavorskou ministryní pro výživu, zemědělství, lesy a turismus Michaelou Kaniberovou a také se státním ministrem pro energetiku, ochranu klimatu, životní prostředí a zemědělství Svobodného státu Sasko Wolframem Güntherem. V souvislosti se společnou zemědělskou politikou je ministr zemědělství Marek Výborný informoval, že v Česku rezonuje zejména problematika navýšení kontrol a administrativní zátěže.

„Co se týče dalšího postupu, uvítal bych možnost jednat o dalších flexibilitách nové společné zemědělské politiky, jejíž první rok máme za sebou. Praxe ukazuje, že je potřeba reagovat na aktuální výzvy. Téma systému monitorování ploch a jeho uvedení v praxi bez rizika finančních dopadů po prvním roce otevřu i na nadcházejícím úterním jednání Rady ministrů. Z mého pohledu jde o zásadní nárůst požadavku na kontroly a nepřiměřenou administrativní zátěž jak pro farmáře, tak pro kontrolní orgány,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný s tím, že o možné podpoře tohoto tématu jedná i s německou stranou.

Ministr Výborný se sešel i s novým polským ministrem zemědělství Czesławem Siekierskim a s uzbeckým ministrem zemědělství Ibrohimem Abdurakhmonovem, s nímž jednal zejména o omezení dovozu násadových vajec a jednodenních kuřat z ČR do Uzbekistánu. Připomněl, že při říjnové návštěvě české delegace v Taškentu byly mezi dozorovými orgány obou zemí odsouhlaseny veterinární certifikáty pro export býčího spermatu a násadových vajec z ČR do Uzbekistánu. České firmy však přesto, že má ČR stále beznákazový status ve vztahu k ptačí chřipce uznaný i Světovou organizací pro zdraví zvířat (WOAH), násadová vejce do Uzbekistánu exportovat nemohou.

„Při návštěvě Taškentu jsme podepsali Memorandum o porozumění v oblasti zemědělství a potravinářství, jehož součástí je kromě jiného podpora spolupráce ve veterinární oblasti včetně vzájemné výměny informací. Bohužel i přes dotazy naší Státní veterinární správy uzbecké veterinární správě jsme neobdrželi žádné vysvětlení stávajícího zákazu. Proto jsem ministra Abdurakhmonova požádal o asistenci při řešení této otázky a vyjádřil připravenost podpořit potřebné aktivity, aby bylo oboustranně stvrzené Memorandum z jejich strany naplněno,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný.

Autor: Vojtěch Bílý
Foto: Valery Zotev, shutterstock.com

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.