Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Moderní dávkovací zařízení konzervantu pro lisy Krone BiG Pack nové generace

Zveřejněno: 9. 12. 2021

Pro Krone BiG Packy nové výrobní řady (generace 5) je nyní u všech strojů Krone BiG Pack v nabídce Krone plně integrované dávkovací zařízení silážovacího přípravku, nebo konzervantu. Dávkovací zařízení od Krone umožňuje řízení dávky v závislosti na množství protékající hmoty. Tímto výrobce reaguje na opakované přání zákazníků z celého světa. Především v USA jsou lisy na hranolovité balíky z důvodu trvalé zvyšování kvality a stability krmiva provozovány téměř výhradně s těmito dávkovači.

Krone nyní pro stroje Krone BiG Pack nabízí i dávkovací zařízení konzervantů.

400 l nádrž na přípravek montuje Krone vzadu za portálem na trubkový rám. Nádrž má široké plnící hrdlo se sítkem a stejně tak i labyrintové těsnění a snímač množství kapaliny. Množství kapaliny se zobrazuje na monitoru v kabině traktoru. Obsluha si může podle potřeby nastavit jak a kdy bude upozorněna varovným hlášením na nastavené minimální množství přípravku. Čerpadlo je příhodně umístěno v prachotěsné skříni u portálu, kde je pohodlně přístupné.

Za držákem levého světla je vyvedeno několik hadic. Pomocí plnící hadice, proplachovací hadice a odkalovací hadice z tělesa čerpadla je údržba zařízení velmi snadná. Čtyři běžné trysky s plochým paprskem jsou namontované přímo za sběračem a zajišťují rovnoměrné nanášení přípravku na píci. K tryskám se dostanete snadno bez použití nářadí a můžete je tak rychle vyměnit za trysky s jinou velikostí otvoru například při změně hustoty aplikovaného přípravku.

Jednoduché a funkční řešení od Krone

A jak pracuje dávkovací čerpadlo? Na pravé straně je umístěn třícestný ventil, který přepíná tok mezi sacím a proplachovacím vedením nádrže. Vsazený filtr zabraňuje ucpávání vedení. Snímač průtoku sdílí informaci o aktuálně protékajícím množství. Jedno zubové čerpadlo v kombinaci s dvěma ventily umožňuje regulovat dávku v rozsahu od 0,5 do 6,5 l/min. Dvěma vedeními je přípravek přiváděn k tryskám. Ke každému vedení jsou připojeny dvě trysky.

Krone svým novým, plně integrovaným řešením dávkovacího zařízení s mnoha variantami automatické regulace přináší velmi praktické a komfortní příslušenství pro nové řady lisů Krone BiG Pack, které jsou stejně jako dávkovač výjimečné svou hospodárností.
Krone svým novým, plně integrovaným řešením dávkovacího zařízení s mnoha variantami automatické regulace přináší velmi praktické a komfortní příslušenství pro nové řady lisů Krone BiG Pack, které jsou stejně jako dávkovač výjimečné svou hospodárností.

Díky intuitivnímu ovládání terminálem může obsluha v různých módech jednoduše ovládat zařízení. Zvláštností a výhodou tohoto nového zařízení Krone je, že dávku lze řídit podle množství píce v daném okamžiku proudící strojem. K měření průtoku hmoty slouží váha integrovaná do válečkové rampy (alternativně lze zadat i konstantní hmotnost). Můžete také zadat pevnou dávku (l/t), nebo automatickou regulaci dávky (l/t) podle aktuální vlhkosti protékajícího materiálu, případně kombinaci obou regulací průtoku. Alternativně může samozřejmě obsluha stroje nastavit průtok i procentuálně.

Při údržbě lze čerpadlo jednoduše a snadno zapnout tlačítkem. Doplňkový vzduchový okruh slouží k úplnému vyprázdnění vedení k tryskám. Stejně jednoduché je i vyjmutí jednotky čerpadla, například při zazimování. Čerpadlo je upevněné dvěma křídlatými maticemi a sundání jednotky s hadicemi několika snadnými pohyby je jednoduché a rychlé.

Krone svým novým, plně integrovaným řešením dávkovacího zařízení s mnoha variantami automatické regulace přináší velmi praktické a komfortní příslušenství pro nové řady lisů Krone BiG Pack, které jsou stejně jako dávkovač výjimečné svou hospodárností. Dávkování přípravku řízené skutečným průtokem hmoty strojem přináší vysoce efektivní využití silážovacího/konzervačního přípravku bez zbytečných ztrát. Pomocí záznamů o aplikovaných množstvích přípravků uložených v počítadle výkonu stroje a Task Controleru (ukládání dat zakázek) lze přehledně a transparentně vyúčtovat aplikovaná množství. Kromě toho bude možné jednotku čerpadla s filtrem použít i pro jiné stroje.

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: Krone

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.