VF TractorMaster Hybrid. Inteligentní pneumatika určená pro silnice, tvrdé i měkké půdy
Dnes je 23.9. – svátek slaví Berta

Mulčovače Kuhn – profesionální řešení pro každého!

Zveřejněno: 9. 8. 2024

Mulčovače značky Kuhn jsou známé svou vysokou kvalitou a spolehlivostí, což je činí ideálními pro širokou škálu využití v zemědělských, komunálních aplikací nebo speciálních provedeních pro sady a vinice nebo údržbu svahů. V tomto článku se podíváme na různé typy mulčovačů Kuhn a jejich praktické využití.

Mulčovač Kuhn.

Typy mulčovačů Kuhn

Kuhn nabízí širokou škálu mulčovačů, které jsou navrženy tak, aby vyhovovaly různým potřebám:

1. Polní mulčovače Kuhn: Tyto mulčovače jsou ideální pro údržbu velkých zemědělských ploch. Jsou robustní a schopné zvládnout i náročné podmínky. Vyrábí se do záběru až 8,5 metrů. Díky své konstrukci a výkonu jsou schopny efektivně zpracovat velké množství biomasy, což je klíčové pro udržení zdravé půdy a podporu růstu plodin. Typickým reprezentantem jsou mulčovače typového označení Kuhn RM nebo Kuhn BK. Značka Kuhn nezapomíná ani na malé zemědělce, kteří potřebuji zpracovat biomasu. Řešením pro malé plochy jsou stroje s odpovídajícím záběrem 2,1 až 3 metry.

Polní mulčovač Kuhn.
Polní mulčovač Kuhn.

2. Univerzální mulčovače Kuhn: Vhodné pro různé typy terénu a vegetace, tyto mulčovače jsou velmi všestranné. Mohou být použity jak na polích, tak v sadech a vinicích, což z nich činí ideální volbu pro farmáře, kteří potřebují flexibilní řešení pro různé aplikace. Zároveň mají více polí o menší výměře, potřebují tedy být flexibilní v různých terénech. Typický zástupce je typ BP a lehčí typ na trávu Kuhn BE či Kuhn BKE.

Univerzální mulčovač Kuhn BP.
Univerzální mulčovač Kuhn BP.

3. Mulčovače Kuhn do sadů a vinic: Speciálně navržené pro práci v úzkých prostorech mezi řadami stromů a keřů. Tyto mulčovače jsou kompaktní a snadno ovladatelné, což umožňuje efektivní údržbu sadů a vinic bez poškození rostlin. Jsou ideální pro farmáře, kteří potřebují udržovat své sady a vinice v perfektním stavu. Pro tyto účely je to model s označením Kuhn BV. Pro vinaře a sadaře, kteří chtějí, aby živiny zůstávali na poli a zároveň se lépe hospodařilo s vláhou, je ideální typ Kuhn SDS s výhozem mulče do boku, do příkmenného pásu.

Mulčovač Kuhn do sadů.
Mulčovač Kuhn do sadů.

4. Příkopová ramena Kuhn: Ideální pro údržbu příkopů, okrajů cest a dalších těžko přístupných míst. Díky své flexibilitě a dosahu mohou tyto stroje efektivně čistit a udržovat oblasti, které jsou pro běžné mulčovače nedostupné. Jedná se o příkopy, břehy řek či rybníků, mokřady. Pořízení může přinést i finanční úsporu pro obce, kteří jsou závislé na službách. Např. video obec Lešná.

Praktické využití

Mulčovače Kuhn se osvědčily v mnoha praktických aplikacích:

  • Údržba krajiny: Mulčování je klíčové pro udržení estetického vzhledu krajiny a podporu biodiverzity. Pravidelné mulčování pomáhá kontrolovat růst plevelů a náletových dřevin, což je důležité pro zachování zdravého ekosystému. Mulčovače Kuhn jsou navrženy tak, aby poskytovaly vynikající výsledky i v náročných podmínkách, což zajišťuje dlouhodobou udržitelnost krajiny.

Příkopové rameno Kuhn.
Příkopové rameno Kuhn.

Zcela výjimečný je svahový mulčovač Kuhn PRO 210, který je určen pro údržbu svahů, a členitého terénu s množstvím kamenů. Video Svatý Petr.

  • Zemědělské aplikace: Mulčovače Kuhn jsou nezbytné pro zpracování půdy před setím a pro údržbu pastvin. Pomáhají rovněž při likvidaci zbytků plodin po sklizni, což zlepšuje kvalitu půdy a výrazně snižují počty přezimujících škůdců v rostlinných zbytcích. Efektivní mulčování zbytků plodin přispívá k lepšímu rozkladu organické hmoty a zvyšuje úrodnost půdy, což je klíčové pro dosažení vysokých výnosů. Navíc díky velkým záběrům se snižuje počet přejezdů a tím se snižuje spotřeba nafty a dochází k ekonomické úspoře.

  • Komunální údržba: Obecní úřady využívají mulčovače Kuhn pro údržbu veřejných prostranství, parků a cest. Mulčování okrajů cest zlepšuje viditelnost a bezpečnost pro řidiče. Pravidelná údržba veřejných ploch pomocí mulčovačů Kuhn přispívá k estetickému vzhledu obcí a zvyšuje kvalitu života obyvatel.

Komunální využití mulčovače Kuhn.
Komunální využití mulčovače Kuhn.

Výhody mulčovačů Kuhn

Mulčovače Kuhn nabízejí několik klíčových výhod:

  • Vysoká kvalita a spolehlivost: Kuhn je známý svou precizní výrobou a dlouhou životností svých strojů. Díky použití kvalitních materiálů a moderních technologií jsou mulčovače Kuhn schopny odolat i těm nejnáročnějším podmínkám.

  • Univerzálnost: Díky široké nabídce modelů si každý najde mulčovač, který vyhovuje jeho specifickým potřebám. Bez ohledu na to, zda potřebujete mulčovač pro velké zemědělské plochy nebo pro údržbu menších sadů, Kuhn má řešení pro každou situaci.

  • Efektivita: Mulčovače Kuhn jsou navrženy tak, aby poskytovaly vynikající pracovní výsledky i v náročných podmínkách. Díky své robustní konstrukci a výkonným rotorům jsou schopny efektivně zpracovat velké množství biomasy, což zajišťuje rychlou a efektivní práci.