50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nadšenec postavil propracovaný kombajn Fendt Ideal z Lega, trvalo mu to desítky hodin a možná půjde do výroby

Zveřejněno: 18. 6. 2019

Na internetové stránce Lego Ideas, která umožňuje uživatelům předkládat nápady na produkty Lego, se objevily fotografie dokonalého modelu sklízecí mlátičky Fendt Ideal 9T. Pokud prý bude mít úspěch, dostane se do sériové výroby. O detailech a funkčnosti se podělil sám autor modelu.

Fendt Ideal 9T s šestnáctiřádkovým kukuřičným adaptérem 3316 Command Series Corn Head.

Autorem modelu je farmář pocházející z regionu Central Illinois, jehož vášní je zemědělství a stavebnice Lego. Jak sám říká, příležitost sloučit oboje byla velkým zážitkem. Sadu věnuje svým synovcům a doufá, že si ji jednou budou moci postavit. Rovněž doufá, že model půjde do výroby, aby byla široká veřejnost informována o tom, jaké moderní vybavení používají farmáři.

Návrh modelu začal v programu Lego Digital Designer. Nejprve autor začal s návrhem zásobníku na obilí. Odtud postupoval k ostatním částem. Tyto části byly velmi náročné, neboť v reálu sklízecí mlátička velmi propracovaný agresivní design. Jako poslední se zkonstruovala vnitřní část mlátičky, aby se snáze zachovalo měřítko. Autor si dal práci s veškerými hlavními konstrukčními prvky. Takže nechybí dvojité rotory, síta, čisticí ventilátory, drtič či rozmetač plev.

Z toho, co je na první pohled vidět, nechybí též velká kabina s ovládacím terminálem, loketní opěrkou a sedadlem spolujezdce. Dále pásové jednotky namísto pneumatik a výložník.

Celá sada modelu se skládá z přibližně 1850 kusů originální stavebnice Lego. Návrh autorovi trval třicet hodin, dalších osm hodin trvalo složení modelu.

Stránka Lego Ideas umožňuje uživatelům předkládat nápady na produkty Lego, které se mohou stát komerčně dostupnými. Pokud je produkt zařazen do výroby, je později vydán jako oficiální sada s logem "Lego Ideas". Návrhář modelu pak obdrží deset kopií a jedno procento z čistého prodeje modelu. Aby se Lego vůbec návrhem začalo zabývat, musí mlátička Fendt Ideal získat 10 000 hlasů, od května do dnešního dne však zatím získala přes 700 hlasů (hlasovaní je navíc časově omezené, zatím potrvá rok).

Reálná sklízecí mlátička Ideal, která je prodávána též pod značkou Massey Ferguson, se vyvíjela několik let. O vývoj a výzkum se postaral specializovaný tým se špičkovými znalostmi v oboru.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Lego

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.