Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Nová generace secího vozu Horsch Versa 6 SW a inovace u elektro-mechanického secího stroje Horsch Versa 3 KR

Zveřejněno: 15. 2. 2024

Firma Horsch zaznamenává zvýšenou poptávku po strojích pro méně intenzivní zpracování půdy. Stále se však najdou trhy, jako je Česká republika, Německo, Rakousko a Polsko, kde se používají rotační brány. Jde zejména o uživatele z podniků se živočišnou výrobou, kteří produkují vlastní krmivo. Proto má výrobce ve svém portfoliu secí stroj Horsch Versa 3 KR. Ten nyní přichází v inovované podobě. Označení Horsch Versa 6 SW nově nese i secí vůz.

Označení Horsch Versa 6 SW nově nese i secí vůz, jde o nástupce vozů Horsch Pronto KE.

Secí stroj Horsch Versa 3 KR o hmotnosti 3 tuny je kompatibilní s traktory o výkonu od 160 koní a vypořádá se s nejrůznějšími typy osiva a plodin. Jde především o řepku, pšenici, ječmen a luštěniny.

Elektro-mechanický secí stroj Horsch Versa 3 KR s třímetrovým pracovním záběrem je posazen na známých rotačních branách Horsch Express. Ty obsahují deset rotorů pro zajištění maximální průchodnosti a dosažení intenzivního zpracování půdy. Zájemci si mohou vybírat ze dvou druhů pěchů. K univerzálnímu použití poslouží ozubený pěchovací válec o průměru 64 cm, naproti tomu do těžkých půd je určen trapézový pěch s průměrem 50 cm a v případě proměnlivých půd se uplatní pěch o průměru 60 cm. Rotační brány, připojované do 4 upevňovacích bodů, lze od secího stroje také odpojit a využívat je samostatně. Od začátku roku 2025 bude k dispozici nová generace rotačních bran Horsch Kredo 3 HD.

Secí stroj Horsch Versa 3 KR obsahuje několik praktických prvků. V přední části secího stroje se například nachází přihrádka pro ukrytí nástrojů, jako je váha pro určování výsevku či nástroj pro kompletní nastavení všech parametrů secího stroje. Za pomocí univerzálního klíče se dá snadno a rychle nastavit přítlak botky, hloubku setí, výsevek apod. Veškeré manuální ovládání stroje je soustředěno na levé straně. Přes páky lze volit mezi výsevkem nebo kalibrací. Například při přepínání do pozice kalibrace se dá vysunout celá plastová nádoba z útrob secího stroje a vysypat zrna do připraveného pytlíku pro nastavení výsevku. Kalibraci je možné provést také pomocí bezplatné aplikace Horsch MobileControl.

Secí stroj Horsch Versa 3 KR o hmotnosti tři tuny je kompatibilní s traktory o výkonu od 160 koní a vypořádá se s nejrůznějšími typy osiva a plodin.
Secí stroj Horsch Versa 3 KR o hmotnosti tři tuny je kompatibilní s traktory o výkonu od 160 koní a vypořádá se s nejrůznějšími typy osiva a plodin.

Chytrým řešením je také elektricky poháněné dávkování Horsch SmartClip. Dávkovače je možné spouštět jednotlivě a pomocí ozubených kol jsou individuálně propojeny s hlavní hřídelí. Bez použití nářadí a zcela individuálně lze výsevní ústrojí jednoduše přenastavit třeba na výsev drobných semen. Systém umožňuje velkou variabilitu výsevku. Flexibilní je i rozteč řádků – nastavit lze 15, 30, 45 cm či 12,5, 25 nebo 37,5 cm. Když secí stroj Horsch Versa 3 KR zjistí, že má tvořit kolejové řádky, automaticky se odpojí 3 výsevní botky. Princip systému je stejný jako u jiných secích strojů, stačí navolit rytmus kolejových řádků a stroj se o vše postará. Dávkování se nastavuje podle druhu osiva pomocí šoupátka. Dávkovací kotouče lze bez použití nářadí vyjmout.

Pro zajištění optimální hmotnosti secího stroje Horsch Versa 3 KR (a tak i zachování možnosti agregovat jej s menším traktorem) využívá stroj dvoudiskovou secí botku DuoDisc s komponenty z osvědčené botky TurboDisc. Secí botka DuoDisc zajišťuje přesné a rovnoměrné uložení osiva. Mezi disky je zachován dostatečně velký prostor, aby za mokrých podmínek nedocházelo k jejich ucpávání. Na botku působí přítlak do 50 kg, což ve většině případů dostačuje, protože seťové lůžko dokonale připraví již zmíněné rotační brány. Novinkou je možnost stroj dodat s botkami TurboDisc, které se uplatní v těžších půdách. Díky hydraulickému nastavení přítlaku výsevních botek je možné z kabiny traktoru přizpůsobit přítlak panujícím podmínkám a buď jej zvýšit, nebo snížit. Kromě toho je nyní k dispozici sada pro optimální výsev travního osiva. Poslední segment tvoří prutové zavlažovače. Držák na pruty má pružinové odpružení a lze na něm nastavovat mnoho poloh agresivity zavlačování.

Horsch Versa 3 KR je nově možné dodat s botkami TurboDisc, které se uplatní v těžších půdách.
Horsch Versa 3 KR je nově možné dodat s botkami TurboDisc, které se uplatní v těžších půdách.

Novinkou secího stroje Horsch Versa 3 KR je také třetí bod – pístnice umístěná mezi rotačními branami a zásobníkem. Je na souvrati nebo při transportu schopna přenést váhu stroje blíže k traktoru.

Zásobník na osivo má objem 900 litrů a pomocí nástavce lze jeho objem navýšit na 1 200 nebo 1 500 litrů. Na přání je možné stroj vybavit osvětlením WorkLight Pro, které zaručuje optimální osvětlení dávkovacích zařízení.

Vůz s možností připojení různých druhů secích lišt

Označení Horsch Versa 6 SW nově nese i secí vůz, jde o nástupce vozů Horsch Pronto KE. Určen je pro velké zemědělské podniky. Horsch přichází s novým konceptem zásobníku, za něhož se dá připojit různé pracovní nářadí. Na Tiskových dnech v Landau se představila varianta s připojenými šestimetrovými rotačními branami. Jelikož hmotnost bran činí 6 tun, cílem konstruktérů bylo brány umístit co nejblíže k podvozku stroje. Stroj proto využívá široká kola, která hmotnost bran rozloží. Rotační brány se mohou jednoduše odpojit pomocí dvou kolíků. Namísto rotačních bran lze namontovat třetí bod pro zavěšení například secího stroje Horsch Maestro, Horsch Taro, Horsch Sprinter SL či Horsch Avatar SL.

Horsch Versa 6 SW – pohled na přední válec a připojené rotační brány.
Horsch Versa 6 SW – pohled na přední válec a připojené rotační brány.

Stejně jako u Horsch Pronto DC je secí vůz Horsch Versa 6 SW k dispozici jako jednokomorová nebo dvoukomorová varianta zásobníku. Dvoukomorový zásobník má objem 5 000 litrů s rozdělením 60:40, jednokomorový zásobník má objem 4 000 litrů. Dmychadlo s volitelným chladičem oleje je integrováno přímo do zásobníku. Čím výše je dmychadlo umístěno, tím nižší je podíl nasávaných částic nečistot. Tím se zamezuje častějším servisním intervalům a zkracují se prostoje. Volitelný chladič oleje je ideálním řešením při použití minerálních hnojiv, protože nasávaný vzduch je ohřátý o několik stupňů a zabraňuje tak ulpívání a hrudkování hnojiva při setí za vlhkých podmínek.

Secí stroj Horsch Versa 6 SW může být provozován s různými variantami předních válců tak, aby například odpovídaly rozteči řádků 75 cm (v případě používání secího stroje Horsch Maestro). Válec lze umístit vpředu i vzadu za účelem zakládání porostu i v náročných podmínkách na podzim. V praxi to funguje tak, že přední válec rozloží váhu stroje na celý pracovní záběr, rotační brány připraví seťové lůžko, druhý válec za rotačními branami se postará o zpětné utužení a výsev provede secí botka TurboDisc. Rozteč řádků lze zvolit 12,5 nebo 15 cm. Secí stroj Horsch Versa 6 SW umí přenést až 2 tuny hmotnosti rotačních bran na přední válec, půda je pak méně utužená.

Pomocí speciálního nástroje se nastavuje přítlak na botku a hloubka setí.
Pomocí speciálního nástroje se nastavuje přítlak na botku a hloubka setí.

Ovládání a nastavení stroje Horsch Versa 6 SW je jednoduché. Pro nastavení hloubky rotačních bran a nastavení zadního válce slouží kolíky. Pomocí speciálního nástroje se nastavuje přítlak na botku a hloubka setí. Ovládání stroje je plně kompatibilní se systémem ISOBUS.

Rovněž na splnění podmínek EU pro silniční dopravu bylo myšleno a díky důmyslné konstrukci jsou všechny podmínky splněny. U této koncepce secího vozu Horsch Versa 6 SW s pohyblivým pěchem je možné pneumatiky v rozměru 19,0/45-17 nebo 7,50 R18 hydraulicky zasunout pod složené rotační brány, čímž se dosáhne kompaktních rozměrů při silniční přepravě.