Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Nová generace žacích strojů Fendt zhubla stovky kilogramů. Jaké výhody to přinese?

Zveřejněno: 5. 8. 2021

V roce 2017 Fendt poprvé představil žací stroj Fendt Slicer a shrnovač Fendt Former a v následujících letech pokračoval v rozšiřování svého sortimentu techniky pro sklizeň pícnin. Nyní Fendt představuje novou generaci čelního žacího stroje a shrnovače.

Čelní žací stroj Fendt Slicer 310 F s výkyvným závěsem a nízkým těžištěm je určen pro práci v členitém terénu a na svazích. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt

Řada diskových žacích strojů Fendt Slicer zahrnuje čelní žací stroj Fendt Slicer 310 F, 310 F KC s kondicionérem a 310 F RC s válcovým kondicionérem. Označení 310 znamená pracovní záběr 3,10 m. Dále Fendt nabízí zadní žací stroje Slicer 860 a 960 s pracovním záběrem 8,60 m a 9,60 m v konfiguracích bez kondicionéru.

Diskové žací stroje Fendt byly zcela přepracovány. Díky lehké konstrukci ušetří žací stroj Fendt Slicer 310 F až 60 kg hmotnosti oproti předchozímu modelu, u zadního žacího stroje se jedná o úsporu až 350 kg! Nízká hmotnost snižuje nároky na výkon traktoru, zároveň snižuje tlak na půdu a šetří palivo.

Čelní žací stroj Fendt Slicer 310 F s výkyvným závěsem a nízkým těžištěm je určen pro práci v členitém terénu a na svazích. Výkyvný závěs má rozsah +/- 7,5°, aby se dokonale přizpůsobil terénu. Hydraulické odlehčení je k dispozici jako volitelná výbava pro žací stroj Fendt Slicer 310 F KC a Fendt Slicer 310 F RC. Na přání se žací stroj dodává s hydraulickým sklápěním bočního krytu. Volitelně je k dispozici také příprava pro instalaci kamer. Pro bezpečné používání na poli je čelní žací stroj vybaven i plastovou nárazovou lištou, která zabraňuje poškození v případě drobných kolizí. Zadní žací stroje disponují také novou generací mechanického bezpečnostního systému Fendt SafetySwing proti nárazu.

Zadní žací stroje disponují také novou generací mechanického bezpečnostního systému Fendt SafetySwing proti nárazu.  Zdroj foto - tisková zpráva Fendt
Zadní žací stroje disponují také novou generací mechanického bezpečnostního systému Fendt SafetySwing proti nárazu. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt

V závislosti na sklizňových podmínkách je možné u žacích strojů nastavovat intenzitu kondicionéru.

Čelní i zadní žací stroje jsou vybaveny schránkou na náhradní nože a klíčem pro rychlou výměnu nožů. Nože lze vyměnit přímo na poli.

Nahoru a dolů pomocí hydrauliky, lepší povrchová úprava

Nejnovější generace shrnovačů Fendt Former 12545 a Fendt Former 12545 PRO s podporou ISOBUS jsou nyní vybaveny hydraulicky nastavitelným podvozkem. Díky tomu má shrnovač i v přepravní poloze výšku menší než 4 m a před vyjetím na cestu již není nutné sundávat některé prsty shrnovače.

Nejnovější generace shrnovačů Fendt Former 12545 a Fendt Former 12545 PRO s podporou ISOBUS jsou nyní vybaveny hydraulicky nastavitelným podvozkem.  Zdroj foto - tisková zpráva Fendt
Nejnovější generace shrnovačů Fendt Former 12545 a Fendt Former 12545 PRO s podporou ISOBUS jsou nyní vybaveny hydraulicky nastavitelným podvozkem. Zdroj foto - tisková zpráva Fendt

Stroje pro sklizeň pícnin jsou vystaveny intenzivnímu slunečnímu záření. Proto mají stroje nové generace lepší povrchovou úpravu (vyšší odolnost nátěru proti UV záření).

Výše zmíněné novinky byly představeny na mezinárodní tiskové konferenci. Fendt také oznámil, že vybrané modely traktorů osadí novými motory Deutz. Přišla také nová generace postřikovačů Rogator, modernizace traktorů Fendt 500, 900 a 1000 Vario a sklízecích mlátiček.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Fendt

1) z podkladů Fendt


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.