Dnes je 23.10. – svátek slaví Teodor

Nový Grimme Rexor 6300 se zvýšeným jízdním komfortem a lepším výhledem

Zveřejněno: 24. 9. 2024

Nejnovější generace 6řádkového vyorávače řepy Grimme Rexor 6300 se zásobníkem o objemu 45 m³ je vybaven nejnovější generací kabin.

Nový Grimme Rexor 6300 může být konfigurován jako stroj s polderskou nebo vibrační radlicí.

Zlepšený výhled a větší komfort pro řidiče díky nové, objemné kabině

Grimme Rexor 6300 je vybaven novou kabinou X11 a nabízí vysoce moderní pracoviště. Kabina je koncipovaná pro maximální jízdní komfort. Klimatizovaná a o 30° otočné sedadlo řidiče umožňuje ergonomický výhled na odvážející vozidla nebo na sklad řepy. Řidič má navíc nalevo a napravo od ovládací konzole k dispozici nožní aretace, které umožnují pohodlnou polohu v sedě.

Nová kabina je navíc vybavena velkorysými ukládacími možnostmi včetně držáku na mobil, chlazené přepážky na nápoje pod sedadlem spolujezdce a přípojky USB. Kabina vyorávače řepy Grimme Rexor 6300 je navíc díky optimalizované zvukové izolaci nejtišší na trhu a díky slunečním závěsům a nové koncepci 2 klimatických zón, „warm feet a cool head“ je v ní vždy pohodlné klima. Nová koncepce filtru chrání řidiče spolehlivě před vnějšími vlivy, jako jsou emise nebo prach. Díky elektricky nastavitelným a vyhřívaným vnějším zpětným zrcátkům se změněným tvarem zrcadla je přehled na celým strojem ještě lepší. Takto lze strojem pohodlně a bezpečně manévrovat.

Nová kabina od firmy Claas Industrietechnik nabízí komfortní pracoviště vč. sedadla pro spolujezdce.
Nová kabina od firmy Claas Industrietechnik nabízí komfortní pracoviště vč. sedadla pro spolujezdce.

Pro nejlepší pohled na prostor kolem stroje Grimme Rexor 6300 i při stmívání a za tmy je k dispozici, jak manévrovací osvětlení, tak také sada kamer SideView. Osvětlení při manévrování představuje dodatečné osvětlení pomocí LED, které se v závislosti na rychlosti zapíná a vypíná. Zvlášť během jízdy po silnici při nepřehledném manévrování (kruhový objezd, sjezdy/nájezdy) se podstatně zvyšuje bezpečnost účastníků provozu. Při vyorávání se pomocí tohoto dodatečného osvětlení se ještě více zlepšuje viditelnost kolem stroje. Balíček SideView navíc obsahuje dvě další kamery na levé a pravé zadní části stroje, které jsou zcela zaintegrovány do systému kamer SmartView. Snímky ze SideView a zadních kamer jsou zobrazovány současně na jednom monitoru a zvyšují přehlednost při manévrování a snižují nebezpečí kolizí.

Kamery balíčku SideView jsou umístěny vpravo a vlevo a poskytují větší bezpečí při manévrování.
Kamery balíčku SideView jsou umístěny vpravo a vlevo a poskytují větší bezpečí při manévrování.

Další ovládací a asistenční systémy pro jednodušší práci

Nový, volitelný, ovládací terminál Grimme IBX 200 s funkčností ISOBUS je k dispozici na levé opěrce ruky jako dodatečný ovládací terminál. Tento ovládací terminál je vybaven dvěma pákovými ovladači a velkým počtem haptických a volně přidělitelných ovládacích prvků. Na displeji o velikosti 7,8 palců se zobrazují přidělené funkce a aktuální stavy. Levý ovládací terminál se používá především při překládání během vyorávání nebo v silu. Pro komfortní nastupování a vystupování lze levé ruční opěradlo vyklopit.

Terminál Grimme IBX 200 je upevněn takzvaným „RAM-Mount“ a lze ho jednoduchým uvolněním jednoho šroubu rychle a vhodně nastavit pro každého řidiče.
Terminál Grimme IBX 200 je upevněn takzvaným „RAM-Mount“ a lze ho jednoduchým uvolněním jednoho šroubu rychle a vhodně nastavit pro každého řidiče.

Pomocí asistenčních systémů Speedtronic-Cruise, které byly poprvé představeny během veletrhu Agritechnica 2023, se poprvé aktivně ovládá jízdní pohon vyorávače řepy Grimme Rexor 6300. Na základě zvoleného jízdního režimu reguluje stroje zcela automaticky rychlost vyorávání v závislosti na vytížení relevantních konstrukčních skupin. Ve spojení se sériově montovaným Speedtronic pro dopravní a čisticí jednotku to téměř odpovídá autonomnímu vyorávání v rámci řádku.

Upravený design a nové uspořádání motorové jednotky

U nové generace strojů Grimme Rexor 6300 byla upravena motorová jednotka. Díky novému uspořádání hnacích komponentů se podařilo vylepšit přístup a tím zároveň vylepšit pohodlí při vykonávání servisních a údržbových prací. Přitom byla přepracována koncepce chlazení a umožňuje podstatně lepší chlazení motoru. Přes velké údržbové klapky jsou dobře přístupné všechny důležité komponenty motoru. Kvůli přepracování jednotky motoru je nyní výstup na zásobník umístěn bočně vedle kruhového vynášecího elevátoru. Odtud se řidič bezpečně dostane do zásobníku a může vykonávat údržbové práce na zásobníku a na motorové jednotce. Obložení na stranách zásobníku pro nejlepší možnou šetrnost se sklízeným produktem je nadále součástí výbavy a snižuje lámání špiček a poškození při vykládání.

Zvolit lze také čistící balíček na zadní straně zásobníku kvůli zabránění přilepování a hromadění zeminy.

Nově uspořádaná motorová jednotka poskytuje navíc kromě dobré přístupnosti prostor pro skříňku s nářadím a další úložnou přepážku.
Nově uspořádaná motorová jednotka poskytuje navíc kromě dobré přístupnosti prostor pro skříňku s nářadím a další úložnou přepážku.