Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Nový pásový shrnovač Kverneland ROC RS 1000 určený pro sběr krátké a velmi vlhké píce

Zveřejněno: 12. 10. 2023

Pásové shrnovače obecně pro svoji rychlost a kvalitu odvedené práce svými vlastnostmi dalece převyšují klasické vícerotorové shrnovače. Italský výrobce Kverneland ROC nedávno představil nový pásový shrnovač Kverneland ROC RS 1000 určený pro sběr krátké a velmi vlhké píce.

Kverneland ROC RS 1000 s traktorem Fendt 516 Vario. Přednost k nezaplacení: možnost agregace s méně výkonným traktorem.

Obecně platí, že pokosená píce musí být shrnuta bez ztrát na kvalitě i vlastním objemu. Zároveň je potřeba minimalizovat procento nečistot / popelovin. Na shrnovače jsou přitom kladeny vysoké nároky, neboť musí shrnovat plodiny v různém stupni dozrávání, vlhkosti, náchylnosti na poškození, hustotě, výšce či polehlosti porostu, a při tom všem disponovat vysokou provozní spolehlivostí.

Hlavní výhodou pásového shrnovače Kverneland ROC je čistý sběr píce bez nežádoucích příměsí, a tím pádem nižší opotřebení nožů a dalších komponentů následných sklizňových strojů. Sběrač má nízké otáčky, a tak šetrně zachází se samotnou hmotou. Nedochází tedy ke ztrátám nutričních a výživových hodnot odrolem – toto je samozřejmě nejmarkantnější například u vojtěšky a jetele. Díky unikátnímu systému sběru materiálu lze rychle a přitom velmi šetrně nahrabat řádky posečené píce (v podstatě jakékoliv), slámy či rostlinných zbytků (např. kukuřičných). To vše bez nežádoucích cizích předmětů, jako je hlína, písky, kamení a v nemalé míře i zbytky plesnivé a jinak znehodnocené staré píce. Díky tomu je obsah těchto cizích předmětů snížen až o 80 ‒ 90 %.

Čtyři vnější zahnuté prsty sběrače pásového shrnovače Kverneland ROC RS 1000 pro minimalizaci sběru nečistot na okraji pozemků.
Čtyři vnější zahnuté prsty sběrače pásového shrnovače Kverneland ROC RS 1000 pro minimalizaci sběru nečistot na okraji pozemků.

Italský výrobce Kverneland ROC, který je (jak již ze samotného názvu vyplývá) součástí skupiny Kverneland, novinářům na Tiskových dnech v Německu představil nový model Kverneland ROC RS 1000 určený pro sběr krátké a velmi vlhké píce. Řada Kverneland ROC RS zahrnuje modely Kverneland ROC RS 380, RS 730 a RS 1000. Na první pohled se neliší od svých sourozenců, technické rozdíly však u něj přesto nalezneme. Úpravou například prošel systém odpružení, pohonu pásu, per i systém sbírání, který je nově vybaven systémem krytů s přítlačnými rotujícími válci usměrňujícími tok vlastní shrnované hmoty.

Kverneland ROC RS 1000 v přepravní poloze. Standardně dodávaný odpružený tandemový podvozek s plnými plastovými koly doplněn o kluzné plazy.
Kverneland ROC RS 1000 v přepravní poloze. Standardně dodávaný odpružený tandemový podvozek s plnými plastovými koly doplněn o kluzné plazy.

Sběrač pásového shrnovače Kverneland ROC RS 1000 je opatřen prsty umístěnými do několika řad. Na vnější straně každé řady jsou umístěné 4 zakřivené prsty, všechny ostatní jsou rovné. Toto řešení zabraňuje nabírání nečistot při práci kolem překážek, remízů nebo na souvratích. Otáčky vlastního sběrače se zrychlily o 20 %. Jak již bylo zmíněno, nově je na stroji přítlačný válec pro zajištění kontinuálního toku krátkého materiálu a vytváření homogenního a načechraného řádku. Jeho další funkcí je zabránění vyhazování píce směrem nahoru / dopředu. Sběrací ústrojí má výrobce Kverneland ROC patentováno Za sběračem se nachází nový příčný dopravníkový pás, který již není vyroben z plastových segmentů, ale z pryže. Je tedy pružnější a podstatně tišší. Pás má zuby směřující proti sobě, aby bylo zajištěno optimální proudění materiálu po pásu.

Každé transportní kolo pásového shrnovače Kverneland ROC RS 1000 má vlastní systém odpružení – funguje i při transportu stroje.
Každé transportní kolo pásového shrnovače Kverneland ROC RS 1000 má vlastní systém odpružení – funguje i při transportu stroje.

Sběrací ústrojí pásového shrnovače Kverneland ROC RS 1000 využívá nezávisle odpružený tandemový podvozek s plnými plastovými koly – pod každým segmentem je jich standardně osazeno po čtyřech kusech. Blízko vlastních podvozků se nachází i po třech kusech kluzných plazů pro ještě lepší vykopírování i velmi členitých pozemků. Rovněž u transportního podvozku má každé transportní pojezdové kolo vlastní systém odpružení. Toto funguje i při jízdě po silnici při transportních přejezdech stroje. Během otáčení na souvrati senzory stroje zaznamenají, že došlo ke zvednutí shrnovače, a automaticky zastaví pohon pásů. Sběrač se však otáčí nadále. Ve zvednuté poloze má stroj světlou výšku 1 metr, takže je možné bez problémů přejezd i větších řádků.

Použití pásového shrnovače Kverneland ROC RS 1000 je možné i s přizvednutou jednou vlastní sekcí.
Použití pásového shrnovače Kverneland ROC RS 1000 je možné i s přizvednutou jednou vlastní sekcí.

Nastavení otáček pásového dopravníku a sběrače se nastavuje pomocí ovládacího ventilu v zadní části pásového shrnovače Kverneland ROC RS 1000 – je to v podstatě jediná funkce, která není ovládaná z kabiny traktoru. Prostřednictvím ovládacího terminálu lze z kabiny traktoru jednoduše zvolit, jakým směrem bude materiál ukládán. Přes vlastní terminál se ovládá i zvedání a skládání stroje.

S pásovým shrnovačem Kverneland ROC RS 1000 se dá ukládat materiál do stranových řádků, středové ukládání řádku není možné. Tuto funkci umí jen dva menší modely v produktové řadě. Se svým pracovním záběrem 10 metrů je ideálně vhodný do linky s výkonnou samojízdnou řezačkou nebo lisem. Obrovskou výhodou shrnovače Kverneland ROC RS 1000 je to, že i přes impozantní pracovní záběr jej lze agregovat s traktory nižších výkonových řad a to díky jeho nízké hmotnosti a kompaktním rozměrům.