Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

Petr Brhel s cisternou Meprozet zajišťuje stálý přísun kejdy či digestátu k aplikátoru na poli

Zveřejněno: 27. 5. 2024

Petr Brhel International Transport provozuje soupravu složenou z traktoru John Deere 6215R a cisterny Meprozet MAXI 3 Plus. Souprava slouží pro přívoz kejdy či digestátu k aplikátoru na poli.

Páteř v oblasti zemědělských služeb tvoří souprava složená z traktoru John Deere 6215R a cisterny Meprozet MAXI 3 Plus.

Petr Brhel International Transport s.r.o. je prosperující a neustále se rozrůstající dopravní společností. Zabývá se převážně vnitrostátní i mezinárodní dopravou, skladováním a servisem. „Firmu jsme založili v roce 2003 spolu se svojí ženou Simonou, kdy hlavní doménou byla autodoprava. Po boku mé ženy mi byl další největší oporou můj otec, který mě, jako ostatně ve všech věcech v životě, zasvětil i do světa podnikání,“ uvádí jednatel společnosti Petr Brhel.

S kamiony se jménem Petr Brhel se můžeme setkat na silnicích po celé Evropě. Kromě logistických služeb v dopravním sektoru poskytuje i služby v oblasti stavební a zemědělské techniky.

Úkolem cisterny Meprozet MAXI 3 Plus je dovážet kejdu či digestát z jímek zemědělských podniků k aplikátoru pohybujícího se výhradně na poli.
Úkolem cisterny Meprozet MAXI 3 Plus je dovážet kejdu či digestát z jímek zemědělských podniků k aplikátoru pohybujícího se výhradně na poli.

Páteř v oblasti zemědělských služeb tvoří souprava složená z traktoru John Deere 6215R a velkoobjemového návěsu nebo cisterny Meprozet MAXI 3 Plus. Úkolem cisterny je dovážet kejdu či digestát z jímek zemědělských podniků k aplikátoru pohybujícího se výhradně na poli. Stálý přísun kejdy či digestátu je naprosto nezbytný pro vysoké denní výkony aplikátoru. Cisterna tak v tomto případě plní úkol výhradně jako přívozní cisterna pohybující se většinou po silnici. Její rám je dimenzovaný i pro pohyb na poli. Na třech nápravách ADR jsou flotační radiální pneumatiky Alliance o rozměru 560/60 R22,5. Mají menší valivý odpor než pneumatiky s ráfkem 26,5 palce. Ale cisterna s tímto obutím se může pohybovat po souvrati s minimálními problémy, na rozdíl od cisteren s ryze silničním obutím.

Přečerpávání kejdy probíhá pomocí tzv. Andock systému.
Přečerpávání kejdy probíhá pomocí tzv. Andock systému.

Cisterna Meprozet MAXI 3 Plus o objemu 18 000 litrů byla pořízena před dvěma lety. „Na cisterně oceňuji třínápravový podvozek s natáčecí nápravou, který velmi usnadňuje otáčení cisterny. Nejvýkonnější vývěva Jurop je kvalitní a cisternu naplní do dvou minut. Z traktoru nemusím ani vysedat, sací rameno si kejdu samo nasaje, přijedu na pole, otevřu zadní šoupě a aplikátor si zezadu nasaje kejdu,“ pochvaluje si obsluha stroje Radek Mička a dodává, že volba na cisternu Meprozet padla z důvodu poměru cena/kvalita.

Na třech nápravách ADR jsou flotační radiální pneumatiky Alliance o rozměru 560/60 R22,5.
Na třech nápravách ADR jsou flotační radiální pneumatiky Alliance o rozměru 560/60 R22,5.

Členové redakce měli možnost vidět cisternu Meprozet MAXI 3 Plus při práci nedaleko Moravské Třebové, kde se pohybuje nejčastěji. Na první pohled zaujme černé zbarvení cisterny se žlutými disky kol tak, aby vše barevně ladilo s traktorem. Ve výbavě má rovněž vrchní hydraulicky otevíratelný poklop a žebřík vedoucí k němu. Přečerpávání kejdy probíhá pomocí tzv. Andock systému. Aplikátor se nasávacím ramenem přisaje na trychtýř umístěný vzadu na cisterně a obsluha cisterny jen otevře příslušné šoupě. Vše probíhá bez nutnosti vystoupení z kabiny a jakékoliv manipulace s hadicemi. Tato eliminace ztrátových časů jen dále zvyšuje denní výkonnost celé linky, nemluvě o komfortu pro řidiče obou strojů.

Cisterny Meprozet MAXI 3 Plus mají mnohem širší využití než pouhý přívoz materiálu. Někteří uživatelé je využívají pro zásobování postřikovače vodou či DAMem. Jinde slouží pro samotnou aplikaci rozstřikem nebo pomocí hadicového aplikátoru. Importérem cisteren Meprozet do ČR je firma N&N KOŠÁTKY s.r.o. Cisternu dodala společnost AGRO-WIP s.r.o., která je regionálním prodejcem této značky.