TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Pneumatický secí stroj Pöttinger Aerosem přichází v tažené verzi s nový zásobníkem a dávkovacím systémem

Zveřejněno: 9. 9. 2021

Pöttinger uvádí na trh nový tažený pneumatický secí stroj Aerosem s pracovním záběrem pět metrů v kombinaci s rotačními bránami pro zpracování půdy. Secí stroj podle výrobce kombinuje vysokou výkonnost s provozní flexibilitou. Při vývoji byl kladen důraz na co největší ochranu půdy a dokonalé uložení osiva. Stroj bude k dispozici od října 2021.

Konstrukce podélně uloženého zásobníku o objemu 2 800 litrů je zcela nová.

Jednou z pracovních sekcí nového taženého secího stroje Pöttinger Aerosem je pneumatikový pěch. Ten je vybaven velkoobjemovými pneumatikami, které snižují tlak na půdu a valivý odpor – tím se eliminuje hrnutí hlíny. Velká styčná plocha v kombinaci se speciálním profilem zároveň zajišťuje optimální utužení řádků osiva. Kromě toho je pěch odpružený, díky tomu lze dosáhnout vysokých pracovních rychlostí. Secí stroj nemá vysoké nároky na výkon traktoru.

Konstrukce podélně uloženého zásobníku o objemu 2 800 litrů je zcela nová. Zásobník je ve směru jízdy rozdělena v poměru 50:50, takže lze aplikovat osivo s hnojivem nebo samotné osivo. Zvláštní pozornost byla věnována optimalizaci přístupu do zásobníku. Extrémně krátká konstrukce a inteligentní uspořádání zásobníku osiva zajišťují vysokou manévrovatelnost secího stroje. Na souvrati se lze otáčet téměř do pravého úhlu.

Na souvrati se lze otáčet téměř do pravého úhlu.
Na souvrati se lze otáčet téměř do pravého úhlu.

Nově navržený tlakový dávkovací systém Aerosem je určen pro nejvyšší aplikační rychlosti při dávkování osiva. Zajišťuje přesnou aplikaci různých typů osiva i v nejnáročnějších pracovních podmínkách. Každá strana zásobníku má samostatnou dávkovací jednotku, která je spojena do jednoho výsevního potrubí.

Secí stroj využívá osvědčené dvoudiskové secí botky Dual-Disc, které zaujmou přesným ukládáním osiva i v těch nejnáročnějších podmínkách. K dispozici jsou přesazené disky pro tvorbu úzkého žlábku a bezproblémové uložení osiva v půdách s velkým množstvím rostlinných zbytků.

Secí stroj lze provozovat v kombinaci s rotačními bránami, které připraví seťové lůžko.

Nabídka secích strojů Aerosem obsahuje i nesené varianty a variantu složenou z předního zásobníku, rotačních bran a výsevní sekce.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Pöttinger

1) z podkladů Pöttinger


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.