Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Přesnost a rychlost. Traktorový biatlon z pohledu řidiče. Oblíbené kratochvíle se účastní elita z Ruska a Běloruska

Zveřejněno: 14. 3. 2021

Ještě před pandemií koronaviru se každoročně na našem území konala spousta traktoriád s bohatým doprovodným programem. Program často zahrnoval výstavu současné i historické techniky, soutěže jako je jízda zručnosti či jízda v těžkém terénu. Na východ od nás je dlouhodobě oblíbený traktorový biatlon. Navzdory koronaviru se konal i letos. Níže ve fotogalerii si můžete prohlédnout snímky z roku 2018 a letošního ročníku.

Účastníci soutěže musí předvést své dovednosti v řízení traktoru. Zdroj foto - Vladimir Oreshko

Průkopníkem traktorového biatlonu je Bělorusko. Jde o závod traktorů se střelbou na terč. Soutěž pravidelně organizuje Minsk Tractor Plant (MTZ), největší běloruský výrobce stejnojmenných traktorů. V roce 2018 všichni zúčastnění soutěžili na malotraktorech Belarus-152, které vyrobil závod Smorgon Aggregate Plant (součást MTZ).

Běloruskem se brzy inspirovali i Rusové. Místní nadšenci v roce 2018 taktéž uspořádali traktorový biatlon - konkrétně ve votkinské oblasti - Udmurtská republika, vesnice Bolshaya Kivara. Toho si všiml MTZ, který rád přijal myšlenku udělat z traktorového biatlonu mezinárodní soutěž. V březnu 2019 se proto s podporou minského traktorového závodu a ministerstva zemědělství v Udmurtsku uskutečnila první mezinárodní soutěž v traktorovém biatlonu – tentokrát za účasti Bělorusů a Rusů.

Mimochodem, traktorový biatlon (stejně jako lyžařský biatlon) je soutěž nejen pro muže, ale také pro ženy. Například Olga Abramova, ministryně zemědělství v Udmurtsku, se taktéž zúčastnila závodů traktorů – obsadila čestné 3. místo. A 1. místo mezi ženami v těchto soutěžích obsadila Elena Orlova z Běloruska, která pracuje jako testovací jezdec v MTZ.

Účastníci soutěže předvedli své dovednosti v řízení traktoru, v překonávání překážek a manévrů a také ve střelbě na cíle ze stoje i vleže.

Další šampionát v traktorovém biatlonu se měl konat v roce 2020, ale kvůli událostem kolem koronaviru byl odložen na rok 2021. Letošní traktorový biatlon se uskutečnil v okrese Votkinsk v Udmurtsku. Biatlonu se zúčastnilo 53 soutěžících. Českou republiku na akci reprezentovala zemědělská diplomatka Nikola Hrušková.

Na závěr poznamenáme, že při tomto biatlonu se používají výhradně traktory vyrobené v Minsku, hlavně velmi oblíbené modely MTZ Belarus-82.

Jak vypadá soutěžní jízda z pohledu řidiče?

Komplexní pohled na soutěž.