Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

První flotační pneumatika Michelin SprayBib pro samojízdné postřikovače

Zveřejněno: 22. 2. 2023

Po uvedení řady pneumatik Michelin SprayBib CFO (Cyclic Field Operation) na trh počátkem roku 2022 nabízí Michelin nový rozměr: Michelin SprayBib VF710/60 R 46 CFO 186D/182E TL. Jedná se o první nízkotlakou flotační pneumatiku v řadě Michelin SprayBib CFO, která je určena pro samojízdné polní postřikovače.

První flotační pneumatika Michelin SprayBib pro samojízdné postřikovače.

Pneumatika má průměr 2,05 metru, je vysoce produktivní a chrání půdu. Nabízí polním postřikovačům s velkoobjemovými nádržemi velmi dobrou jízdní stabilitu. „Jedná se o první flotační pneumatiku v řadě Michelin SprayBib CFO. Byla speciálně navržena tak, aby splňovala požadavky uživatelů a výrobců. Ti již testovali prototypy nové pneumatiky na svých strojích, aby je mohli homologovat pro originální výbavu – takže touha po takové pneumatice byla ještě větší,“ říká Jürgen Ihl, obchodní ředitel společnosti Michelin.

S řadou pneumatik Michelin SprayBib CFO lze zvýšit nosnost až o 14 % při rychlosti 30 km/h při cyklickém použití v terénu. Zesílená konstrukce kostry umožňuje zvýšit nosnost až o 1,3 tuny na nápravu – v závislosti na velikosti pneumatiky. Optimalizovaná styčná plocha s vozovkou při nižším tlaku vzduchu v pneumatice může zlepšit trakční vlastnosti v terénu až o 20 %. Navíc označení rychlostního indexu E umožňuje dosáhnout rychlosti až 70 km/h. Díky širšímu, pevnějšímu a většímu počtu výstupků ve srovnání s běžnou pneumatikou má pneumatika Michelin SprayBib CFO delší životnost.

Nová konstrukce kostry kombinuje standardy VF a CFO. Například při cyklickém používání na poli lze snížit provozní tlak až o 0,7 baru, čímž se snižuje zhutnění půdy. U menších, a tedy lehčích polních postřikovačů je nyní možné s pneumatikami Michelin SprayBib CFO dosáhnout minimálního tlaku 0,8 baru, zatímco první generace pneumatik Michelin SprayBib bez označení CFO vyžadovala 1,8 baru – v závislosti na rozměru.

Tlak huštění pneumatik, který je až o 0,7 baru nižší, a konstrukce kostry VF minimalizují vibrace přenášené na řidiče a stroj během jízdy. Flotační rozměr pneumatik poskytuje samojízdným polním postřikovačům a dalším speciálním strojům vysokou stabilitu i na obtížně zpracovatelných půdách. To je výhodou, protože vozidla jsou stále větší a větší, mají objem nádrže až 10 000 litrů a pracovní záběr více než 50 metrů. Tím se zvyšuje zatížení pneumatik. K tomu se přidávají vysoké nároky na pneumatiky kvůli rychlosti na silnici, která někdy přesahuje 50 km/h – v závislosti na regionální legislativě. S novým rozměrem Michelin SprayBib CFO VF710/60 R 46 CFO 186D/182E TL lze tyto zvýšené nároky uživatelů splnit.

Nová pneumatika Michelin SprayBib CFO VF710/60 R 46 CFO 186D/182E TL je již k dispozici u prodejců Michelin. Je nabízena také jako originální výbava na strojích AGCO, CNH Industrial a také John Deere.