Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Rozdružovač balíků Kubota BC1200 zvládne zafoukávat meziřádky v porostu jahod slámou

Zveřejněno: 28. 6. 2023

Společnost VH Agroprodukt, spol. s r.o. používá nesený rozdružovač balíků Kubota BC1200 k zafoukávání meziřádků slámou v porostu jahod. Hlavním důvodem pořízení tohoto stroje byl jeho horizontálně uložený řezací buben a schopnost poradit si s balíky různých průměrů.

K zafoukávání meziřádků slámou slouží nesený rozdružovač balíků Kubota BC1200.

Společnost VH Agroprodukt hospodaří v okolí Hradce Králové na výměře okolo 1 250 ha. Zabývá se pěstováním zeleniny, ale i klasických plodin. Zeleninu pěstuje na výměře okolo 500 ha. Hlavní plodinou je mrkev jedlá (235 ha), jarní cibule (140 ha), petržel (40 ha), celer a brambory. U ostatních plodin převládá pšenice ozimá (300 ha), řepka ozimá (160 ha), ječmen jarní, žito ozimé a kukuřice na zrno.

Ve společnosti se také zabývají pěstováním jahod na výměře 7 ha. Meziřádky v porostu jahod pracovníci podniku zafoukávají slámou, aby se eliminovalo znečištění plodů od hlíny vlivem počasí. Vrstva slámy je nanášena do meziřádku. V případě prudkých srážek sláma srážky absorbuje. Další výhodou je částečná eliminace plevelů v meziřádku. Samotný porost je pěstován na krycí folii.

K zafoukávání meziřádků slámou slouží nesený rozdružovač balíků Kubota BC1200. Hlavním důvodem pořízení tohoto stroje bylo, že má horizontálně uložený řezací buben a dokáže si poradit s balíky různých průměrů. Již několik let v podniku také používají při pěstování zeleniny traktor Kubota L1361 H a desetiradličný pluh PW 100. Oba stroje pracují k plné spokojenosti majitele.

V případě prudkých srážek sláma srážky absorbuje. Další výhodou je částečná eliminace plevelů v meziřádku.
V případě prudkých srážek sláma srážky absorbuje. Další výhodou je částečná eliminace plevelů v meziřádku.

Dno zásobníku rozdružovače Kubota BC1200 tvoří laťkový dopravník upevněný na dvou hydromotorem hnaných řetězech. Rychlost dopravníku je možno volit dle požadované dávky rozdružované hmoty. Čelo zásobníku tvoří odmítací buben s řezacími noži a dávkovacími hřebeny, které zabraňují zahlcení stroje. Rovnoměrné odfrézovávání balíku zajišťuje patentovaný vzor rozmístění nožů.

Po obvodu odmítacího bubnu rozdružovače Kubota BC1200 je osazeno dostatečné množství řezacích žabek pro ideální „natrhání/nařezání“ materiálu a jeho dopravu na metací kolo s lopatkami. Kolo má dostatečně velký průměr pro vytvoření ventilačního efektu a bezproblémovou dopravu hmoty až do vzdálenosti 20 metrů. K dispozici je také dvourychlostní převodovka pro nižší otáčky metacího kola a tím i snížený objem vzduchu, kdy lze eliminovat nebezpečí vyfoukávání materiálu okolo požadovaného cíle. Tímto způsobem je možno zároveň regulovat i prašnost u suchého materiálu.

Korba rozdružovače Kubota BC1200 o objemu 2 m3 umožňuje přepravu jak kulatých, tak hranatých balíků. Majitelé na stroji oceňují kromě jednoduchosti také zadní samonakládací vrata umožňující bezproblémové naložení balíků bez nutnosti použití další techniky. Lze přemístit až dva kulaté balíky během jedné pracovní operace. Obsluha stroje oceňuje viditelnost na směr dopadu řezanky. Směr dopadu řezanky lze regulovat pomocí otočné metací koncovky složené ze tří vzájemně propojených klapek pro plynuleji navazující ohyb. Otočnou koncovkou lze docílit při práci rovnoměrné vrstvy slámy i na problematických místech. Hydromotor rotuje koncovkou vpravo/ vlevo v úhlu 310°. Sklon koncové klapky hubice je ovládán elektromotorem.

Všechny výše popisované prvky rozdružovače Kubota BC1200 je možno ovládat z kabiny traktoru pohodlně pomocí ovládacího boxu. Pro rychlé a bezproblémové nakládání hlavně kulatých balíků je na boku vlastního stroje ještě dodatečné ovládání zadních vrat a posunu podlahového dopravníku.