Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

ROZMITAL na veletrhu Agritechnica představí prototyp nové diskové sekačky ROZMITAL SD-300R

Zveřejněno: 9. 11. 2023

Tradiční český výrobce pícninářské techniky, Strojírny Rožmitál, se představí německému publiku na největším evropském zemědělském veletrhu Agritechnica. Od 12. do 18. listopadu 2023 bude k vidění v hale 27 na ploše E26 mimo jiné i prototyp nové diskové sekačky ROZMITAL SD-300R s válcovým kondicionérem.

Model ROZMITAL SD-300R vychází z prověřené a odolné koncepce zadních bočně nesených strojů se středovým zavěšením.

„Úspěšně pokračujeme v rozšiřování produktové nabídky strojů a diskových sekaček. Nová zadní bočně nesená sekačka ROZMITAL SD-300R disponuje válcovým kondicionérem a doplňuje tak v loňském roce představený model s identickým kondicionérem, ale pro čelní zavěšení na traktor. Na Agritechnice 2023 bude stroj k vidění v prototypovém provedení, tak jak spuštění sériové výroby plánujeme na druhou polovinu příštího roku,“ říká Pavel Jahoda, obchodní ředitel Strojíren Rožmitál s.r.o.

Model ROZMITAL SD-300R vychází z prověřené a odolné koncepce zadních bočně nesených strojů se středovým zavěšením. Pracovní záběr stroje je 2,98 metru a žací lišta, která je vyvinutá a vyráběna Strojírnami Rožmitál, je tvořena 7 disky každý osazený 2 rychloupínacími noži. Nadlehčování stroje je řešeno hydropneumaticky a lze jej rychle a přesně seřídit do potřebné plovoucí polohy. Hydraulické prvky jsou integrovány do rámu závěsu stroje. Žací stroj ROZMITAL SD-300R je vybaven válcovým kondicionérem s možností vyřazení jeho funkce. Obsluha pouze manuálně zvedne horní mačkací válec do vyšší pozice. Posekaná píce pak prochází volně přes spodní hnaný válec.

„Uplatnění žacího stroje ROZMITAL SD-300R se očekává při zpracování jetelovin, vojtěšky apod. Evidujeme poptávku po stroji zejména z jižních oblastí, tedy z Pyrenejského poloostrova, jižní Francie, ale také Balkánu. Hodně si slibujeme od našeho nejnovějšího a nejvzdálenějšího trhu, tak jak náš australský partner na nový model netrpělivě čeká,“ doplňuje Pavel Jahoda.

ROZMITAL na veletrhu Agritechnica představí prototyp nové diskové sekačky ROZMITAL SD-300R.
ROZMITAL na veletrhu Agritechnica představí prototyp nové diskové sekačky ROZMITAL SD-300R.

Společně s novinkou bude v Hannoveru vystavena i zmiňovaná čelní nesená disková sekačka ROZMITAL SC-301R s válcovým kondicionérem. Pracovní záběr stroje je 3,01 metru, žací lištu tvoří 7 disků osazených 2 noži. Lišta je oboustranně upevněna a s rámem stroje tvoří tuhý celek. O nadlehčování se starají vinuté pružiny. Stroj je vybaven přetěžovací třecí spojkou. Stejně jako u ROZMITAL SD-300R i u SC-301R lze válcový kondicionér jednoduše vyřadit z funkce.

K vidění bude dále obraceč ROZMITAL OZ-676H. Šesti rotorový stroj s pracovním záběrem 6,7 metru disponuje hydraulicky skládanou konstrukcí, která se v transportní poloze automaticky aretuje. Průměr rotorů je 1,36 metru a každý je osazen 6 rameny. ROZMITAL OZ-676H je možné za pomocí hydrauliky z pohodlí kabiny natáčet pro nastavení směru odhozu píce, zejména na krajích pozemků jde o ceněnou vlastnost stroje. Obsluha stroje má také možnost nastavit míru rozhozu píce za strojem, a to nastavením výšky držáku pojezdového kola pomocí šroubu. Pro stroj je charakteristické výborné kopírování terénu, které lze ještě vylepšit osazením kopírovacího kolečka na inovovaný tříbodový závěs.

ROZMITAL OZ-676H bude osazen z poloviny novými, tzv. hákové prsty, pro obraceče, druhá polovina stroje zůstane osazena standartními rovnými prsty. Účelem je zemědělské komunitě představit, jakou variabilitu provedení nabízíme v rámci jednoho z našich nejprodávanějších modelů. Tvar nových prstů zlepšuje míru rozhozu a načechrání píce, snižuje riziko zarytí prstů do půdy a tím chrání píci před kontaminací, případně před poškozením samotných prstů stroje.

A zapomenout nesmíme na ROZMITAL SB-4631. Jedná se o jedno rotorový nesený shrnovač píce s pracovním záběrem 4,6 metru. Velký rotor má 10 ramen, každé se 4 pracovními dvojprsty. Pod rotorem se nachází čtyřkolový tandemový podvozek pro lepší kopírování terénu a větší stabilitu stroje.

Model ROZMITAL SD-300R vychází z prověřené a odolné koncepce zadních bočně nesených strojů se středovým zavěšením.
Model ROZMITAL SD-300R vychází z prověřené a odolné koncepce zadních bočně nesených strojů se středovým zavěšením.