Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Lisy na hranaté balíky Deutz-Fahr pro vás nejsou žádnou novinkou. Viděli jste ale unikátní samojízdný lis na balíky Deutz-Fahr Power Press 120H?

Zveřejněno: 31. 12. 2022

Lisy na balíky od firmy Deutz-Fahr nejsou žádnou novinkou. Nejrozšířenější z nich jsou lisy na kulaté balíky Deutz-Fahr Varimaster VM 700 a Deutz-Fahr Fixmaster FM 300. Na hranaté balíky má ve své nabídce pouze jeden typ jménem Deutz-Fahr Bigmaster. V minulosti však přišel Deutz-Fahr s něčím velmi neobvyklým - se samojízdným lisem na hranaté balíky Power Press 120H.

Ojedinělý samojízdný lis na balíky Deutz-Fahr PowerPress 120H

Tento vzácný samojízdný lis na hranaté balíky Deutz-Fahr Power Press 120H byl firmou Deutz-Fahr vyroben a zkonstruován v roce 1994 pro trh Velké Británie a Irska. Spousta lidí si jej na první pohled pletlo se sklízecí mlátičkou téže značky. Z popředí byl s ní takřka totožný, avšak sklízecí adaptér se lišil. Zboku už bylo ihned poznat, že to sklízecí mlátička není. Stroj vyšel z prototypu samojízdného lisu na balíky Fortschritt 570, který skončil ve fázi testování.

Jeden, dva nebo tři řádky slámy

Sklízecí adaptér, nebo spíše sběrací ústrojí samojízdného lisu Deutz-Fahr Power Press 120H bylo konstruované na principu sběracího adaptéru určeného pro řezačky. Bylo na zákazníkovi, zda si vybral jednoduchý sběrací adaptér s šířkou sběru na jeden řádek, dva řádky nebo dokonce tři řádky slámy. Hmota slámy postupovala z adaptéru do klasického šikmého dopravníku.

Samojízdný lis Deutz-Fahr PowerPress 120H mohl využívat adaptér pro sběr až tří řádků slámy.
Samojízdný lis Deutz-Fahr PowerPress 120H mohl využívat adaptér pro sběr až tří řádků slámy.

Sběrač přiváděl hmotu kolem usměrňovacího krytu, který sloužil k zabránění odlétávání sbíraného materiálu. Dále postupovala hmota do šikmého dopravníku. Ze šikmého dopravníku se dostávala sláma, potažmo seno do lisovací komory. Stroj Deutz-Fahr Power Press 120H bylo možné vybavit i řezacími noži.

Samojízdný lis Deutz-Fahr PowerPress 120H se na první pohled velmi podobá sklízecí mlátičce Topliner
Samojízdný lis Deutz-Fahr PowerPress 120H se na první pohled velmi podobá sklízecí mlátičce Topliner

Ulehčení práce s odvozem balíků z pole

Pro ulehčení následného odvozu balíků z pole vymysleli inženýři firmy Deutz-Fahr jednoduchý akumulační vůz tažený samojízdným lisem. Vůz dokázal pojmout až 12 hranatých balíků a nastohovat je do 3 řad. Tato operace ulehčila a zefektivnila práci při odvozu balíků z pole. Další velkou výhodou bylo menší utužování půdy a to nejen při samotném lisování, ale i při následném odvozu balíků.

Co byste řekli na takový stroj v dnešní době? Myslíte si, že by Deutz-Fahr Power Press 120H našel využití?