Dnes je 4.10. – svátek slaví František

Sklizeň je pomalu u konce. Přepravu komplikuje počasí, zásadní je tak přizpůsobivost dopravců

Zveřejněno: 4. 10. 2024

Letošní zemědělská sezona se chýlí ke konci. Obilí je již sklizené a ostatní plodiny se sklízí nyní během podzimu. S dozrávajícími produkty je však nutné zaměřit se na jejich zpracování a přepravu. Právě logistika hraje v potravinářském sektoru často klíčovou roli ve výsledné kvalitě produktu. Zásadní je správné plánování, koordinace a také přizpůsobení se situaci a proměnlivým podmínkám, jako je počasí či provoz v místě přepravy.

Návěs pro převoz zemědělských komodit.

Přeprava zemědělských komodit je disciplína, která vyžaduje jak přesnou logistiku, tak i pružnost ve využití dostupných kapacit. V zemědělství se nedá nic stoprocentně naplánovat a dodavatel přepravy musí být schopen jednat operativně. Roli zde hrají faktory, které člověk neovlivní, jako je počasí a výkyvy teplot nebo kvalita a množství úrody. Těžko se proto plánuje přesný čas sklizně, který se rok od roku mění. „Letošní sklizeň se stala jednou z těch rychlejších, a to i přesto, že zemědělci při ní čelili výkyvům počasí, kdy vysoké teploty střídaly vydatné srážky doprovázené bouřkami,“ sděluje ministr zemědělství Marek Výborný.

Zemědělskou výrobu také významně zasáhly extrémní povodně, které v září udeřily hned na několika místech České republiky. Újmu utrpěly jak pole a sady, tak živočišná výroba, stáje či kravíny. Pro zemědělce to znamená velké škody na majetku i narušení zajeté logistiky, zejména znemožnění přepravy surovin.

Ministerstvo zemědělství spolu se Státním zemědělským intervenčním fondem nabídlo zemědělcům postiženým povodněmi urgentní pomoc. „S integrovaným záchranným systémem jsem domluven, že tato místa dostanou prioritu pro zajištění třeba i provizorního dopravního spojení,“ potvrzuje ministr zemědělství Marek Výborný.

Koordinace a flexibilita jako základ

Přepravní společnosti musejí být flexibilní a na tyto náhlé změny připravené, aby byly schopny zajistit bezproblémový a rychlý převoz. Při sklizni se často stává, že objem sklizené plodiny převyšuje očekávání, a proto je nutné mít v dané chvíli připravený dostatek vozidel, která zvládnou přepravit zvýšené množství suroviny.

„Svůj vliv na efektivitu logistiky mají z velké části vnější faktory, jako je dopravní situace v dané oblasti či počasí. Úkolem přepravců je předem dobře naplánovat cestu s ohledem na všechny dostupné informace. Důležité je reagovat na měnící se podmínky na trase a situaci se umět přizpůsobit,“ vysvětluje Ondřej Stöhr, jednatel největšího českého silo cisternového dopravce CONTI-RSC. „Během povodní jsme situaci pečlivě monitorovali a vyhodnocovali trasy tak, abychom udrželi plynulost přepravy. Zároveň jsme kladli důraz na bezpečí řidičů i nákladu, který převáželi. V současnosti krizová situace ustává, stále je však mnoho dopravních uzlů neprůjezdných,“ doplňuje.

Povodně velmi zkomplikovaly dopravní situaci na řadě míst v České republice. Moravskoslezský kraj řešil omezený provoz na dálnici D1, kde byl zaplavený šestikilometrový úsek směrem od Ostravy k polským hranicím. Přístup byl omezený také na zdevastovaném Jesenicku, kam kromě záchranných složek, rodinných příslušníků či registrovaných dobrovolníků nikdo neprojel. „Nekoordinovaný příval dobrovolníků by komplikoval nejen průběh odklízecích prací, ale nebezpečí by hrozilo i těm, kteří by do Jeseníku a okolí vyrazili na vlastní pěst. Řada silnic úplně chybí, další jsou podmáčené a hrozí jejich zborcení,“ sděluje hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.