Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

O kompenzaci škod způsobených mrazy budou moci pěstitelé žádat Státní zemědělský intervenční fond

Zveřejněno: 27. 5. 2024

SZIF spustil novou aplikaci, jejímž prostřednictvím mohou pěstitelé zasažení jarními fatálními mrazy požádat o provedení místního šetření škod na vyjmenovaných kulturách. Z důvodu co nejobjektivnějšího monitoringu škod je nezbytné provést registraci podle druhu nejpozději do určených termínů. Díky jednoduché aplikaci lze bezodkladně naplánovat místní šetření a napomoci tak procesu realizace plánované kompenzace škod.

O kompenzaci škod způsobených mrazy budou moci pěstitelé žádat Státní zemědělský intervenční fond. Budimír Jevtic, shutterstock.com

„Aplikaci najdou žadatelé po přihlášení na Portálu farmáře, je velmi jednoduchá, stačí kliknout na záložku Nová podání v pravém rohu obrazovky a následně v sekci Ostatní podání vybrat dlaždici Náhrada škod. Z roletkového menu pak vyberete příslušnou kategorii, u které vznikla škoda,“ vysvětluje Kateřina Adamcová, ředitelka Sekce projektových opatření PRV, OP Rybářství a Národních dotací.

Po odeslání bude žadatel kontaktován ze strany SZIF ohledně termínu a rozsahu provedení místního šetření. Protokol, který vznikne při kontrole na místě, bude jednou z podmínek pro následnou kompenzaci.

„O monitoring škod mohou nyní žádat pěstitelé ovocných kultur a ovocných, okrasných či lesních školek. Škodu na jahodách je třeba nahlásit do 24. května 2024, škodu na peckovinách (broskve, meruňky, třešně, višně, švestky a slívy) a na drobném ovoci (maliny, borůvky, rybíz červený, bílý, černý a angrešt) do 31. května 2024 a škodu na jádrovinách (jablka, hrušky) a školkách do konce června,“ dodává Kateřina Adamcová.

Má-li tedy pěstitel například škodu na jahodách i jablkách, může společně zažádat o provedení místního šetření do 24. května 2024. Příjem samotných žádostí o kompenzace předpokládáme na konci srpna, začátkem září.

Autor: Eva Češpiva
Foto: Budimír Jevtic, shutterstock.com

Tématické tagy