Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

SMS CZ GOLEM – největší a nejtěžší luční vály na trhu

Zveřejněno: 23. 5. 2023

Luční vály SMS CZ GOLEM z produkce rokycanské společnosti SMS CZ s.r.o. patří s pracovním záběrem 5,4 metru a hmotností až 11 tun mezi největší a nejtěžší produkt ve své kategorii na trhu. Díky širokému příslušenství dokáže sloučit několik operací do jedné a zajistit tak komplexní péči o trvalé travnaté porosty.

Celkovou hmotnost lučních válů SMS CZ GOLEM je možné ovlivnit vodou plnitelnými válci.

Luční vály SMS CZ GOLEM z dílny české společnosti SMS CZ s.r.o. vynikají robustností, jednoduchostí, nenáročností na obsluhu i údržbu a provozní spolehlivostí.

První rokycanské luční vály SMS CZ GOLEM LV 520 byly vyrobeny v roce 2005 a šlo o holé vály bez příslušenství a jiných možností. Za téměř 18 let své existence prošel stroj řadou vylepšení a modernizací včetně rozšíření pracovního záběru. Dnes je SMS CZ GOLEM nabízen v pracovních záběrech 3 metry (SMS CZ GOLEM 300) a 5,4 metru (SMS CZ GOLEM 540).

Třímetrová verze stroje je osazena jedním válcem usazeným v robustní konstrukci. Hmotnost válu se pohybuje od 2,5 do 4,5 tuny.

SMS CZ GOLEM 540 má třídílný rám, hydraulicky skládaný a je vybaven celkem třemi válci každý o šířce 1,95 metru. Jednotlivé válce se částečně překrývají a pozemek je tak zpracovaný v celém záběru stroje. Váha stroje je od 5,5 až do 11 tun u plné výbavy a s vodní náplní ve válcích. Zvednutí křídel do transportní polohy je možné i s vodou naplněnými válci a křídla jsou zajištěna proti uvolnění automatickým zámkem. Stroj je homologovaný pro provoz na pozemních komunikacích a v transportní poloze dosahuje šířky 2,56 metru. SMS CZ GOLEM 300 není skládaný, jeho celková šířka 3 metry rovněž dovoluje přepravu po veřejných silnicích.

SMS CZ nabízí navíc několik typů válců o různých tloušťkách stěn, od 10 přes 14 až po 20 mm. V nabídce je i hrotový válec, tzv. Aerátor, vhodný k provzdušnění trvalých travních ploch.
SMS CZ nabízí navíc několik typů válců o různých tloušťkách stěn, od 10 přes 14 až po 20 mm. V nabídce je i hrotový válec, tzv. Aerátor, vhodný k provzdušnění trvalých travních ploch.

Celkovou hmotnost válů SMS CZ GOLEM je možné ovlivnit vodou plnitelnými válci. K jejich naplnění slouží otvory z boku válce zajištěné ocelovou zátkou. V případě potřeby se tak může zvýšit dotížení stroje a přítlak válů až na 2 tuny na 1 metru záběru. SMS CZ nabízí navíc několik typů válců o různých tloušťkách stěn, od 10 přes 14 až po 20 mm. V kamenitém terénu válce s 20 mm tloušťkou bezpečně zatlačí kameny na povrchu pozemku bez rizika promáčknutí válu. V nabídce je i hrotový válec, tzv. Aerátor, vhodný k provzdušnění trvalých travních ploch. Válec je osazen 17 cm vysokými hroty z otěruvzdorného materiálu. Hladké válce jsou osazeny stěrkou pro stírání nečistot a bránění zahlcení stroje.

Jistě potěší fakt, že pro provoz válců postačí tažné stroje o výkonech 60 koní (SMS CZ GOLEM 300) respektive 110 koní (SMS CZ GOLEM 540). GOLEM 300 se do traktoru zapojuje okem o průměru 40 mm, GOLEM 540 pak disponuje rozporkou kategorie III. Pracovní rychlost lučních válů SMS CZ GOLEM je od 6 do 10 km/h a v dopravě se může pohybovat rychlostí do 30 km/h.

Luční vály SMS CZ GOLEM nacházejí uplatnění při rovnání pozemků a konsolidaci povrchu poškozeného černou zvěří, či dobytkem, nebo pohybem jiné techniky.
Luční vály SMS CZ GOLEM nacházejí uplatnění při rovnání pozemků a konsolidaci povrchu poškozeného černou zvěří, či dobytkem, nebo pohybem jiné techniky.

Luční vály jsou osazeny širokými transportními koly, které se v pracovní poloze vyzvednou nad stroj. Standardně jsou stroje nabízeny s koly o šířce 400 mm (SMS CZ GOLEM 300) a 482 mm (SMS CZ GOLEM 540) a s ráfky o průměru 15,5 palce (SMS CZ GOLEM 300) a 17 palců (SMS CZ GOLEM 550). Na přání je možné luční vály SMS CZ GOLEM osadit flotačními koly se šířkou 550 mm a ráfky o průměru 22,5 palce.

Perfektního kopírování terénu je dosaženo volným umístěním křídel na rám stroje u modelu SMS CZ GOLEM 540. Řešení umožňuje jak diagonální, tak i příčné kopírování, a to i do negativních, tedy záporných úhlů. Luční vály SMS CZ GOLEM si tak hravě poradí i s členitým a kopcovitým terénem.

Bezpečnost stroje lze zvýšit využitím svahové brzdy prostředního válce u modelu SMS CZ GOLEM 540. Bubnovou brzdu doporučuje výrobce využít zejména v členitém terénu a brzda je ovládána pneumaticky přímo z kabiny traktoru.

Luční vály SMS CZ GOLEM je možné vybavit širokým příslušenstvím.
Luční vály SMS CZ GOLEM je možné vybavit širokým příslušenstvím.

Luční vály je možné vybavit širokým příslušenstvím. Vedle již zmíněných různých typů válců, transportních kol a brzdy, je vály SMS CZ GOLEM možné osadit secí nástavbou s objemem násypky od 120 do 300 litrů. Nástavba se pohodlně ovládá z kabiny traktoru. Zapomenout nesmíme ani na rovnací sekce, které jsou umístěny na rámu stroje před jednotlivými válci. K dispozici jsou hydraulicky ovládané dvouřadé brány s pevnou smykovou lištou nebo pružným smykem s několika typy ostří na výběr.

Luční vály SMS CZ GOLEM nacházejí uplatnění při rovnání pozemků a konsolidaci povrchu poškozeného černou zvěří, či dobytkem, nebo pohybem jiné techniky. Jsou vhodné pro zamačkávání kamenů, vyčesávání mechů a stařiny, provzdušnění porostu, ale také pro přísev, či výsev travních směsí a aplikaci hnojiv.