Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Štěpkovač Junkkari HJ 252 pro drcení větví, kmenů nebo zbytků z dřevovýroby

Zveřejněno: 15. 12. 2022

Nadrcená dřevní hmota je mnohem lépe skladná a využitelná. Používá se například pro mulčování, tvorbu parkových cest, ke kompostování, na topení nebo se lisuje do formy briket a pelet. Finská společnost Junkkari k tomu účelu vyrábí štěpkovač Junkkari HJ 252 určený k zavěšení na tříbodový závěs univerzálního traktoru.

Štěpkovač Junkkari HJ 252.

V každém z odvětví zpracovatelského průmyslu, včetně dřevařského, se musíme vypořádat s odpadem vzniklým při výrobě. Současným trendem ale není se těchto zbytků zbavovat, nýbrž je dále zpracovávat a využívat v náš prospěch. Aby se tak mohlo stát, měl by mít odpad vcelku jednotnou formu, k čemuž nám dopomůžou různé stroje, mezi které patří i štěpkovače. Jak už plyne z jeho názvu, štěpkovač přetváří dřevěný odpad na takzvanou štěpku. Výsledným produktem je nadrcený materiál o velikosti zhruba 3 až 20 mm, který je mnohem lépe skladný a využitelný než zbytky v originální podobě (různé větve a další materiál). Používá se například k mulčování a kompostování či při budování parkových cest, lze s ním vytápět budovy nebo ho lisovat do briket a pelet.

Do výrobního programu finské společnosti Junkkari byl zařazen štěpkovač Junkkari HJ 252 určený k zavěšení na tříbodový závěs univerzálního traktoru. Junkkari se specializuje na výrobu diskových štěpkovačů s nepřímým nebo přímým podáváním materiálu. Štěpkovače s diskovým (kotoučovým) pracovním ústrojím jsou obecně nejrozšířenějším a nejvýkonnějším zařízením na tvorbu štěpky. Nevyžadují ventilátor, neboť samotný disk vybavený lopatkami má dostatečný vrhací a ventilační účinek.

Konstrukce štěpkovače Junkkari HJ 252 a jeho výhody

Štěpkovač Junkkari HJ 252 se nejčastěji používá k drcení větví, kmenů (do průměru 25 cm) nebo zbytků z dřevovýroby. Skládá se z pohonné jednotky, vstupní části, štěpkovacího mechanismu, výstupní části a nosného rámu. Dřevo prochází vstupní částí (vkládací otvor), ten slouží také jako bezpečnostní prvek, který udržuje pracovníka od rotujících čepelí, dále je drceno štěpkovacím mechanismem a následně vychází ven přes komín s otočnou výstupní a naklápěcí koncovkou v podobě štěpky. Padá na zem nebo do předem připravených pytlů či kontejnerů. Tento proces lze provádět prakticky kdekoliv.

Dřevěný materiál (stromy, kmeny) jsou vždy přiváděny do štěpkovačů Junkkari s pomocí hydraulických podávacích válců.
Dřevěný materiál (stromy, kmeny) jsou vždy přiváděny do štěpkovačů Junkkari s pomocí hydraulických podávacích válců.

Štěpkovač Junkkari HJ 252 je k dispozici ve dvou verzích – G a GT. Model GT je (na rozdíl od typu G) vybaven vlastním hydraulickým okruhem, nádrží a pumpou.

Štěpkovač Junkkari HJ 252 je nesen na tříbodovém závěsu traktoru, díky čemuž se dostane všude tam, kde traktor. Je tak s oblibou využíván v lesnictví, v technických službách, při údržbě cest či sadů a při zpracování rychle rostoucích dřevin. Je také ideálním pomocníkem při likvidaci náletových dřevin v terénu.

Řezací disk štěpkovačů Junkkari je vybaven čtyřmi noži, které lze plynule nastavit podle požadované velikosti štěpky.
Řezací disk štěpkovačů Junkkari je vybaven čtyřmi noži, které lze plynule nastavit podle požadované velikosti štěpky.

Jak štěpkovač Junkkari HJ 252 pracuje?

Materiál je ručně vkládán k válcům přes plnicí otvor. Plnění je ovládáno přes elektrická tlačítka umístěná na obou stranách plnicího otvoru. Tvar plnicího otvoru kopíruje žlutý ochranný rám a pokud dojde k jeho stlačení, podávací mechanizmus se zastaví. Materiál se následně dostává ke dvěma hydraulickým válcům (spodnímu a hornímu), které usnadňují vkládání, pracují se stejnou obvodovou rychlostí a zajišťují rovnoměrnou kvalitu štěpky. V případě ucpání je možné použít zpětný chod pro snadné vyčištění. Spodní podávací válec je umístěn vodorovně se spodní hranou vkládacího otvoru. Vrchní podávací válec se snaží materiál zmáčknout k sobě. Součástí standardní výbavy je i ochrana rotace „No Stress“. Štěpkovač Junkkari HJ 252 může produkovat materiál různé frakce včetně jemnější, záleží na nastavení vzdálenosti nožů od disku. Na přání je možné disk provozovat pouze se dvěma noži doplněnými krycí deskami. Tato dvounožová verze je uplatnitelná v kombinaci s traktorem o nižším výkonu. K výbavě na přání patří i lamač štěpky, jenž se montuje na nože. Zajišťuje stejnou velikost štěpky v případě, že se štěpkují malé a tenké větvičky.

Mezi volitelnou výbavu patří extra sada nožů a lamač štěpky řezacího disku.
Mezi volitelnou výbavu patří extra sada nožů a lamač štěpky řezacího disku.

Materiál je vkládán na štěpkovací disk pod úhlem 45° – ostří se dotýká materiálu vždy jako první. Řezací disk má průměr 94 cm a váhu 172 kg a je opatřen vynášecími lopatkami. Výhodou této konstrukce je konstantní délka štěpky. Čtyři nože lze plynule regulovat v závislosti na požadované velikosti štěpky (3 – 20 mm).

Autor: Milan Jedlička
Foto: Junkkari

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.