Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Stroje Anderson pro skladování, sběr a transport hranatých a kulatých balíků

Zveřejněno: 23. 8. 2023

Kanadská společnost Anderson Group byla založena v roce 1988. Nyní v nabídce tohoto výrobce nalezneme stroje pro nejen samotné skladování balíků, ale i pro jejich sběr a transport. Stroje Anderson na český trh dodává společnost MANATECH CZ. Jednotlivé stroje si blíže představíme v tomto článku.

Anderson RBMPRO2000 určený k nakládání a přepravě balíků zabalených jak do sítě, tak do fólie.

V sortimentu firmy MANATECH CZ je k dispozici samonakládací přepravník kulatých balíků Anderson TRB1000, který balíky přepraví z místa sběru na místo vykládky rychle a efektivně. Přepravník je vybaven robustním samonakládacím ramenem pro sběr balíků o průměru až 1,65 metru. A to bez nutnosti zastavení. Konstrukce samotného přepravníku umožňuje sběr, přepravu a vyložení až 10 balíků najednou. Dále jsou k dispozici dva větší modely Anderson RBM1400 a Anderson RBM2000.

Šetrná přeprava balíků zabalených do fólie

Dále se v této kategorii strojů nachází Anderson RBMPRO2000 určený k nakládání a přepravě balíků zabalených jak do sítě, tak do fólie. Pojme 20 balíků a pokud je naloženo jen 14 balíků, lze zvolit jejich odkládání na čelo nebo na obvod. Balíky jsou odkládány výhradně na obvod v případě, když jich veze 20. Je to plně automatický stroj, volí se pouze způsob vykládky. Při nakládání balíků tak není potřeba zastavovat. Naložení vozu je otázkou pár minut. Stroj si umí poradit s různým typem balíků v jakékoliv poloze. Pro české podmínky přepravník disponuje vzduchovým brzděním. Dráhy, které umožňují posun balíků, aby se neroztrhly, jsou tvořeny válečky uloženými v pouzdrech. Balíky posouvá čelo. Pracovní část přepravníku tvoří nakládací zařízení, samotný přepravní prostor, systém pro opětovné vykládání balíků a řada senzorů inicializujících sled nakládání, jakmile se rameno dostane do kontaktu s balíkem.

Většina lisů na kulaté balíky je vybavena zařízením pro stavění balíků na čelo. Na tuto stranu je totiž naneseno více vrstev fólie, což zajišťuje, že balík nebude při položení na zem proražen. Aby byl Anderson RBMPRO2000 všestranný v jakékoli situaci, je vybaven otočným nakládacím ramenem (zvládne sebrat balíky postavené na čelo). Kleště byly navrženy tak, aby jemně manipulovaly s balíky zabalenými do fólie a zabraňovaly propíchnutí fólií během všech fází procesu nakládání, přepravy a vykládky. Systém „In Motion Loading System“ navržený firmou Anderson brání obsluze v úplném zastavení při nakládání balíku na přepravník, čímž se snižují prostoje. Jediné, co musí obsluha udělat, je pokračovat v jízdě, i když pomalejší rychlostí, když se přiblíží k balíku pro nakládku, a zrychlit při jízdě k dalšímu balíku. Přepravní prostor lze hydraulicky nastavit tak, aby se v případě potřeby vešly i větší kulaté balíky. Zadní hydraulická zarážka na zadní straně přepravníku zabraňuje tomu, aby balíky během nakládání a přepravy z pole na místo skladování padaly ze stroje. Těsně před vyložením se zarážka zatáhne, což umožňuje balíkům jemně sklouznout z přepravního prostoru. Při vykládce se přepravní prostor nakloní do úhlu 35°. Pro lepší orientaci se v zadní části přepravníku nachází kamera.

Anderson StackPro pro přepravu hranatých balíků

Pro přepravu hranatých balíků může MANATECH CZ nabídnout přepravník Anderson StackPro, jehož pracovní část tvoří nakládací zařízení, systém pro posuv balíku od nakládacího do přepravního prostoru, samotný přepravní prostor a rovněž systém pro opětovné vykládání balíků. Uzpůsoben je tak, aby bylo možné balíky stohovat. Přepravník Anderson StackPro zvládne naložit balíky o pěti různých velikostech a od toho se také odvíjí počet balíků, které může přepravit ke stohu – od 12 do 30 kusů najednou. Při příjezdu ke stohu lze balíky vyložit do pravého úhlu. Přepravník je zkonstruován tak, aby zvládl sbírat balíky vysokou rychlostí. Oproti konkurenčním strojům vyniká robustností – je těžší a jeho konstrukce tak umožňuje snášet extrémní podmínky.

Pro přepravu hranatých balíků může MANATECH CZ nabídnout přepravník Anderson StackPro.
Pro přepravu hranatých balíků může MANATECH CZ nabídnout přepravník Anderson StackPro.

Proces sbírání a nakládání balíků na ložnou plochu je plně automatizovaný. Obsluha musí prostřednictvím ovládacího terminálu zadat pouze počet balíků, který má být naložen, a jejich rozměry. Pak stačí rameno přepravníku navézt přímo k balíku. Nakládací rameno je schopné unést balíky o hmotnosti až 1 100 kg, aniž by došlo k poškození jejich motouzu. Rameno obsahuje čepy bez nutnosti mazání, je tedy prakticky bezúdržbové. Všechny mechanismy jsou ovládány hydraulicky. Ovládací terminál dokáže také spočítat naložené balíky v rámci „pole“ nebo „zákazníka“. Možností je i vážení balíků. Pro správné fungování přepravníku je zapotřebí agregovat jej s traktorem o výkonu alespoň 175 koní.

Princip fungování stroje Anderson StackPro je následující: rameno přepravníku, které obsahuje čidla a je plně automatické, uchopí a zvedne balík za jízdy, otočí jej a položí na stavěcí stůl, jenž pojme dva balíky. Ty následně postaví do pravého úhlu a přesune na ložnou plochu s válečkovým dopravníkem. Po příjezdu ke stohu se celá ložná plocha vztyčí taktéž do pravého úhlu. Dvě zadní hydraulické čelisti drží celou hmotnost nákladu při vyklápění balíků na zem a zároveň slouží k nakládání balíků ze stohu zpět na přepravník. Stabilitu přepravníku zajišťuje tandemový podvozek.

Kontinuální balicí stroje Anderson umožňují ovíjet fólií jak válcové, tak hranaté balíky

Pro rychlé a ekonomické ovíjení balíků do fólie má MANATECH CZ v nabídce kontinuální balicí stroje Anderson umožňující ovíjet fólií jak válcové, tak hranaté balíky (i dva na sobě), a to ze slámy, sena i z materiálu určeného k silážování. Balíky jsou obalovány jednotlivě, nebo v dlouhé řadě za sebou. Proces balení probíhá buď na poli, nebo přímo na farmě, kam se nezabalené balíky svážejí a kde je menší nebezpečí poškození fólie při přepravě. Kontinuální balicí stroje Anderson vyžadují manipulační techniku pro naložení balíku. Na českém trhu jsou dostupné modely Anderson IFX720 a Anderson Hybrid X lišící se od sebe liší velikostí, a tudíž zabalí různě velké balíky. Maximální velikost hranatého balíku dosahuje rozměrů 120 x 90 x 180 cm. K přejití z režimu balení kulatých balíků k balení hranatých balíků stačí pouhá 1 minuta.

Na českém trhu jsou dostupné modely Anderson IFX720 (na snímku) a Anderson Hybrid X lišící se od sebe liší velikostí, a tudíž zabalí různě velké balíky.
Na českém trhu jsou dostupné modely Anderson IFX720 (na snímku) a Anderson Hybrid X lišící se od sebe liší velikostí, a tudíž zabalí různě velké balíky.

Jde o stroje samojízdné, osazené motorem Honda GX 390 o výkonu 13 koní a jednou nápravou se dvěma hnanými koly. Kromě přesunů na větší vzdálenosti tedy nepotřebujete k provozu žádný traktor ani jiný stroj. Stroje Anderson IFX720 a Anderson Hybrid X se ovládají přes páky – obsluha jde během jízdy vedle stroje. Mezi řadami balíků se se strojem snadno manipuluje, popojet z jedné řady do druhé trvá jen 1 minutu.

Stroje Anderson obsahují minimum elektroniky. Kromě senzoru snímání vzdálenosti vedlejší řady balíků jsou mechanické i dorazy a senzory. Stroje Anderson IFX720 a Anderson Hybrid X se snadno nastavují z přepravní do pracovní polohy a naopak. Díky hydraulickému brzdicímu systému může obsluha zpomalovat otáčení kol a tím balíky stlačit k sobě. Stroje obsluhuje jediná osoba, vytlačovací systém je totiž kompletně automatický. Stroje je možné vybavit čtyřmi nezávislými napínači využívajícími technologii FlexHoop, kdy speciálně zakřivený tvar vodicího mezikruží balicího stroje přibližuje napínač co nejblíže k povrchu balíku, což zvyšuje komfort obsluhy a rychlost balení až o 30 %. Se stroji Anderson je možné zabalit balík za 20 vteřin a ušetřit až 40 % fólie. Zabalením balíku zavadlé píce do fólie se zabrání přístupu vzduchu a v anaerobním prostředí proběhne žádaná konzervace.