Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Tažené postřikovače Kubota XTS splňují všechny požadavky moderního zemědělství na efektivní a přesný postřik

Zveřejněno: 21. 12. 2022

Kubota je jedním z největších výrobců traktorů a zemědělské techniky na světě. V portfoliu značky Kubota nechybí ani moderní nesené a tažené postřikovače, které dokonale naplňují potřeby moderního zemědělství a splňují veškeré legislativní požadavky a nároky na ochranu životního prostředí.

Tažené postřikovače Kubota XTS splňují všechny požadavky moderního zemědělství na efektivní a přesný postřik.

Tažené postřikovače Kubota XTS pokryjí požadavky na tažený postřikovač většiny zemědělců. Objem hlavní nádrže začíná na 2 600 litrů u Kubota XTS326 a končí na maximálním objemu 4 600 litrů u modelu Kubota XTS446.

Vysoká stabilita postřikovačů Kubota XTS

Základem všech postřikovačů Kubota XTS je centrální nosný rám, kde jsou mnohé sváry nahrazeny nýtovanými spoji. Rám je vyroben z vysokopevnostní, nízkolegované oceli, díky které je velmi pevný, flexibilní a odolný. Odpovídá tak požadavkům moderního zemědělství na vyšší pojezdovou rychlost při práci na poli, ale i přepravě po pozemních komunikacích.

Díky centrálnímu rámu v kombinaci s patentovanou konstrukcí nádrže má postřikovač Kubota XTS velmi nízko položené těžiště. Tato výhoda se promítá do snadné manévrovatelnosti, otáčení na souvrati a ve vyšších pracovních a přepravních rychlostech. Znamená to stabilitu na cestě stejně jako na malých a členitých polích nebo v kopcovitých podmínkách.

Rozchod postřikovače Kubota XTS kol je vždy nastavitelný od 1,5 do 2,25 metru v krocích po 5 cm. U všech modelů je k dispozici řiditelná náprava, u postřikovače Kubota XTS 4 je navíc hydropneumaticky odpružená.

Ramena postřikovače Kubota XTS

Maximální pracovní záběr postřikovače Kubota XTS činí až 30 metrů u XTS 3, u XTS 4 činí maximální záběr 40 metrů.

K dispozicí postřikovače Kubota XTS jsou hliníková lepená ramena HSA a ocelová ramena HSS s prostorovou konstrukcí a vysokou pevností. Ramena jsou zavěšena vždy pomocí paralelogramu, který je hydropneumaticky odpružený a významně tlumí rázy a výkyvy ramen, která se díky tomu chovají stabilněji. Výsledkem je perfektní přesnost postřiku. Tlumení je aktivní nejen při práci, ale i v transportní poloze při jízdě na silnici, což prodlužuje životnost ramen.

Ramena postřikovače Kubota XTS jsou zavěšena vždy pomocí paralelogramu, který je hydropneumaticky odpružený.
Ramena postřikovače Kubota XTS jsou zavěšena vždy pomocí paralelogramu, který je hydropneumaticky odpružený.

Vysoká přesnost postřikovače Kubota XTS

Samozřejmostí u moderních postřikovačů Kubota XTS je možnost automatického vypínání sekcí. Trysky lze do jednotlivých sekcí rozdělit dle požadavků zákazníka. Možné je i vypínání postřiku přímo po jednotlivých tryskách – systém iXflow-e, přičemž se jedná o systém vysokotlaké cirkulace postřikové jíchy v ramenech. Výsledkem je nejen vyšší přesnost postřiku, ale i jednodušší plnění a výplach postřikovače. Jednotlivé trysky jsou uzavírané pomocí malého nerezového kulového ventilu, což je osvědčený a zcela bezúdržbový systém.

Přesnost postřiku je významně ovlivněna kvalitou stabilizace ramen a dodržením přesné aplikační výšky. Systém udržování výšky ramen Boom Guide zajišťuje velmi přesnou aplikaci postřiku. Technologie senzorů systému Boom Guide poskytuje přesné udržování výšky a umožňuje obsluze, aby se mohla lépe soustředit na vlastní aplikaci.

Samozřejmostí u moderních postřikovačů Kubota XTS je možnost automatického vypínání sekcí.
Samozřejmostí u moderních postřikovačů Kubota XTS je možnost automatického vypínání sekcí.

Ovládání postřikovače Kubota XTS

Promyšlené ovládání a software iXspray s intuitivním dotykovým rozhraním zaručuje uživatelsky přívětivé ovládání postřikovače Kubota XTS. Jednoduchost ovládání je velkou výsadou této řady postřikovačů. Zákazník si může vybrat ze tří úrovní ovládání rozvodů. Je možné si vybrat mezi manuálním ovládáním panelu EasySet, ovládáním iXclean Comfort s poloautomatickým ovládáním nebo plně automatickým řízením ventilů systémem iXclean Pro. U ovládání iXclean Pro mohou být všechny funkce, jako např. plnění, míchání, postřik, ředění, proplachování a čištění nádrže, ovládány z kabiny traktoru ISOBUS terminálem, a to pouze zmáčknutím tlačítka! Není tedy potřeba opouštět kabinu traktoru do postřikem kontaminovaného prostředí pole, abyste šli vyčistit celý systém postřikovače. Jednoduše tak lze spustit i kompletní třístupňový proplach celého postřikovače z kabiny traktoru. Je tak zajištěna vysoká bezpečnost aplikace bez rizika popálení porostu z důvodu špatně vypláchnutého postřikovače po předchozí aplikaci.

S rostoucími pojezdovými rychlostmi je nezbytné zajistit jednoduché ovládání na souvrati, aby obsluha nemusela zbytečně zpomalovat, nebo dokonce zastavovat. Pro usnadnění ovládání na souvrati je k dispozici nastavitelný systém ErgoDrive, kdy si obsluha může sdružit aktivaci funkce ovládání ramen, postřiku a řízení kol do stisknutí jediného tlačítka.

O zajištění správného tlaku v rozvodech se starají pístomembránová čerpadla s výkonem 200, 260, 400 a 520 l/min, která jsou umístěna na pravé straně naproti ovládacím ventilům. To zaručuje co nejkratší možné rozvody. Výsledkem jsou minimální ztráty tlaku a minimální nevystříkatelný zbytek postřikové kapaliny.

Ovládání postřikovače Kubota XTS je jednoduché.
Ovládání postřikovače Kubota XTS je jednoduché.

Postřikovače Kubota XTS jsou standardně 100 % ISOBUS kompatibilní, což znamená snadné zapojení a napájení pomocí terminálu IsoMatch Tellus GO nebo PRO nebo jakéhokoli jiného ISOBUS terminálu. Pro usnadnění ovládání je k dispozici joystick IM Grip s programovatelnými tlačítky pro až 44 různých funkcí, který najde uplatnění nejen při ovládání postřikovače.

Modelová řada postřikovačů Kubota XTS splňuje všechny požadavky moderního zemědělství na efektivní a přesný postřik. Se širokou škálou volitelné výbavy se tak snadno přizpůsobí potřebám každého zemědělce.