VF TractorMaster Hybrid. Inteligentní pneumatika určená pro silnice, tvrdé i měkké půdy
Dnes je 8.9. – svátek slaví Mariana

Technika Kverneland pro přípravu půdy vyrobená ve francouzském Les Landes

Zveřejněno: 19. 6. 2024

Článek pojednává o výhodách a nevýhodách při přípravě půdy diskovým podmítačem a radličkovým kypřičem. Dále popisuje základní vlastnosti diskových podmítačů Kverneland Qualidisc Farmer a Kverneland Qualidisc PRO a radličkových kypřičů Kverneland Enduro a Kverneland Turbo.

Technika Kverneland pro přípravu půdy se vyrábí ve francouzském Les Landes.

Diskový podmítač

Diskový podmítač používá sadu disků, které řežou a míchají půdu. Disky jsou obvykle uspořádány ve dvou řadách a pracují pod určitým úhlem k povrchu půdy.

Mezi výhody patří:

Efektivita v těžkých podmínkách: disky mohou efektivně pracovat v těžké a ztvrdlé půdě, kde by jiné nástroje mohly selhat. Rychlost práce: diskové podmítače mohou pracovat rychleji než radličkové kypřiče, což zvyšuje produktivitu. Široké spektrum použití: jsou vhodné pro zpracování strniště, přípravu seťového lůžka a zapracování rostlinných zbytků. Redukce eroze: disky mohou pomoci při udržování struktury půdy a redukci eroze díky menšímu narušení půdy.

Mezi nevýhody patří:

Menší hloubka zpracování: disky obecně pracují v menší hloubce ve srovnání s radličkovými kypřiči. Nerovnoměrné zpracování: v těžké a vlhké půdě může dojít k nerovnoměrnému zpracování, což může vést k tvorbě hrudek. Vyšší náklady na údržbu: disky a ložiska mohou vyžadovat častější údržbu a výměnu.

Radličkový kypřič

Radličkový kypřič používá radličky (hroty) k rozrušení půdy. Tyto radličky mohou být uspořádány v několika řadách, aby dosáhly požadované hloubky a pokrytí.

Mezi výhody patří:

Hloubkové zpracování: radličkové kypřiče mohou zpracovat půdu do větší hloubky, což je výhodné pro zlepšení struktury půdy a provzdušnění. Univerzálnost: jsou vhodné pro různé typy půdy a podmínky a mohou být použity pro hluboké kypření, rozrušení ztvrdlé půdy a přípravu seťového lůžka. Nižší spotřeba paliva: obvykle vyžadují méně energie k tažení, což vede k nižší spotřebě paliva ve srovnání s diskovými podmítači. Menší riziko eroze: díky hlubšímu zpracování mohou radličkové kypřiče přispívat k lepšímu vsaku vody a redukci povrchového odtoku.

Mezi nevýhody patří:

Pomalejší práce: obecně pracují pomaleji než diskové podmítače, což může snižovat produktivitu. Méně vhodné pro těžké podmínky: mohou mít problémy s efektivním zpracováním těžké a ztvrdlé půdy. Vyšší pořizovací náklady: kvalitní radličkové kypřiče mohou být dražší na pořízení a vyžadovat více času na údržbu a seřizování.

Volba mezi diskovým podmítačem a radličkovým kypřičem závisí na konkrétních podmínkách pole a požadavcích zemědělce. Diskové podmítače jsou ideální pro rychlé a povrchové zpracování půdy, zvláště v těžkých a ztvrdlých podmínkách. Radličkové kypřiče jsou lepší pro hluboké a důkladné zpracování půdy, provzdušnění a zlepšení struktury půdy. Při výběru správného nástroje je důležité zohlednit typ půdy, klimatické podmínky a specifické zemědělské potřeby.

Kverneland je jedním z předních výrobců zemědělských strojů, známý pro své inovativní a spolehlivé produkty, které usnadňují a zefektivňují práci na poli. Specializuje se na širokou škálu strojů pro přípravu půdy, které jsou navrženy tak, aby splňovaly potřeby moderních zemědělců a přispívaly k udržitelné zemědělské praxi. Mezi stroje, které Kverneland vyrábí, patří jak diskové, tak pevné stroje se slupicemi a dláty. Stroje se vyrábí jak v nesené pevné, tak nesené sklopné s označením v názvu F, tak tažené verzi s označením v názvu T.

Diskové stroje pro přípravu půdy

Kverneland Qualidisc Farmer a Qualidisc PRO

Kverneland Qualidisc se řadí mezi přední diskové stroje na trhu. Tento stroj kombinuje robustní konstrukci s pokročilými technologiemi, které umožňují jeho použití v různých podmínkách a pro různé zemědělské aplikace.

Kverneland Qualidisc Farmer je lehčí model z řady krátkých diskových podmítačů Kverneland.
Kverneland Qualidisc Farmer je lehčí model z řady krátkých diskových podmítačů Kverneland.

Kverneland Qualidisc Farmer je lehčí model z řady krátkých diskových podmítačů Kverneland s pracovním záběrem od 2 do 6 metrů záběru. Kverneland Qualidisc Farmer je lehčí verzí Kverneland Qualidisc PRO. Slouží pro mělčí použití. Tento stroj je určen pro zemědělce, kteří používají diskový podmítač do hloubky 10 cm. Stroj je o 15 % lehčí u nesené verze a o 7 % lehčí u tažené verze. Snadněji se zvedá, je ideální pro snížení utužení půdy a úsporu energie při práci.

Kverneland Qualidisc PRO jsou kompaktní talířové brány Kverneland, které se vyznačují kvalitou řezu, vysokým výkonem a jednoduchým nastavením se záběrem od 2 do 7 metrů a hloubkou řezu do 15 cm.

Kverneland Qualidisc PRO jsou kompaktní talířové brány Kverneland.
Kverneland Qualidisc PRO jsou kompaktní talířové brány Kverneland.

Kverneland Qualidisc je známý svou robustní a odolnou konstrukcí, která zajišťuje dlouhou životnost a minimální náklady na údržbu. Rám stroje je vyroben z vysoce kvalitní oceli, což mu umožňuje odolat náročným pracovním podmínkám. Díky agresivním diskům a značné hmotnosti (až 150 kg/disk) zajišťují Kverneland Qualidisc PRO a Kverneland Qualidisc Farmer vynikající kvalitu práce i za sucha. Disponuje disky o tloušťce 6 mm a Ø 600 mm pro Kverneland Qualidisc PRO a disky o tloušťce 5 mm a Ø 520 mm pro Kverneland Qualidisc Farmer.

Kotouče jsou tepelně zpracovány na velmi vysokou úroveň (215 kg/mm²), což jim dodává pevnost v čase, aniž by to mělo vliv na jejich schopnost odolávat nárazům. Výsledkem je delší životnost a nižší náklady na údržbu.

Velké vroubkované disky

Jako volitelné příslušenství nabízí společnost Kverneland disky s velkými drážkami, které zlepšují rotaci v lehkých půdách, ale také zaručují lepší samočisticí účinek v těžkých půdách s více než 20 % jílu. Kromě toho zůstávají zachovány malé drážky pro zachování dobré kvality řezu. Disky jsou uspořádány ve dvojité řadě, což zaručuje efektivní zpracování půdy i při vyšších rychlostech.

Stroj se vyznačuje přesným paralelogramovým nastavením pracovním hloubky, což je klíčové pro různé typy půdy a specifické potřeby plodin.

V závislosti na specifikaci půdy, požadovaném zhutnění, promíchání půdy a slámy, požadovaném povrchu půdy a dostupné zdvihové síly nabízí Kverneland široký výběr zadních válců, kterými lze Kverneland Qualidisc osadit.

  • Klecový válec Ø 550 mm – 90 kg/m.

  • Dvojitý klecový válec Ø 400 mm – 160 kg/m.

  • Válec Actiring Ø 540 mm – 160 kg/m: aktivní s nastavitelnými noži, zajišťující dobré promíchání půdy a slámy a zhutnění.

  • Válec Actipack Ø 560 mm – 205 kg/m: těžší, pro drcení hrud a velmi pevné utužení půdy. Přizpůsoben také pro těžké a lepivé půdní podmínky.

  • Válec Actiflex Ø 580 mm – 160 kg/m: intenzivní míchací efekt v kombinaci s dobrým zpětným zhutněním. Tento válec je ideálním nástrojem pro vytvoření kvalitního seťového lůžka, dobré zapravení plevelů a podporu dalšího růstu kultur po sklizni.

  • Actipress Twin Ø 560 mm – 220 kg/m: (k dispozici u nesených pevných a nesených skládacích modelů).

  • U-profil pro vysokou nosnost/válcování v lehkých půdách. Drobení hrud i v těžkých podmínkách. Vysoká a homogenní konsolidace. Hmotnost při naplnění zeminou: 250 kg/m.

  • Actipress Single Ø 560 mm – 150 kg/m.

  • Jednoduchý rotor s U-profilem pro vysokou nosnost/utužení na lehkých půdách. Také pro kamenité podmínky díky široké rozteči. K dispozici jsou 3 modely pro rovnoměrnější nebo drsnější povrch (s lopatkami/s karbidovými lopatkami/bez lopatek). Kompaktnější konstrukce a snížená hmotnost. Zvláště vhodný pro tříbodové nářadí. Hmotnost/m při naplnění zeminou: 188 kg/m.

Jelikož továrna neustále pracuje ne inovacích a vývoji strojů, přichází nově na trh se záběry strojů dle záběrů lišt sklízecích strojů. To znamená se záběry 7, 9, 10,5 a 12,3 metru.

Do sériové výroby v roce 2025 přijde tažený model Kverneland Qualidisc T s pracovním záběrem 12,25 metru.

Radličkové kypřiče

Společnost Kverneland nabízí řadu strojů pro zpracování půdy určených pro všechny podmínky a širokou škálu použití. Stroje mohou pracovat při vysokých pojezdových rychlostech a zároveň udržovat stálou pracovní hloubku. Kypřiče Kverneland splňují všechny požadavky moderního pěstování plodin - šetří půdu, její povrch, strukturu a zamezují erozi.

Kverneland Enduro: pokročilý radličkový kypřič pro efektivní přípravu půdy

Kverneland Enduro je jedním z nejmodernějších a nejvýkonnějších kultivátorů na trhu, navržený pro efektivní a důkladnou přípravu půdy. Tento stroj je vybaven pokročilými technologiemi a robustní konstrukcí, která zajišťuje jeho spolehlivost a dlouhou životnost. Enduro je ideální volbou pro zemědělce, kteří hledají všestranný a výkonný kultivátor pro různé podmínky a typy půdy.

Kverneland Enduro je jedním z nejmodernějších a nejvýkonnějších kultivátorů na trhu.
Kverneland Enduro je jedním z nejmodernějších a nejvýkonnějších kultivátorů na trhu.

Radličkový kypřič Kverneland Enduro a Enduro Pro nabízí velký výkon a intenzivní zpracování půdy. Při velké rychlosti zachová stálou pracovní hloubku. Kverneland Enduro a Enduro PRO je konstrukčně řešený se stejnoměrně rozmístěnými slupicemi tak, aby zajistil míchání a intenzivní kultivaci i na pozemcích s větším množstvím posklizňových zbytků. Rozteč slupic je 285 mm u pevných rámů a 270 mm/275 mm u sklopných verzí. Poloha slupic byla optimalizována, aby zajistila tu nejlepší průchodnost a optimální promíchání půdy se zbytky po sklizni. Radličkový kypřič Kverneland Enduro PRO kypří půdu do pracovní hloubky 35 cm (30 cm u Kverneland Enduro). Pro kompletní podříznutí celého pracovního záběru stroje jsou k dispozici šroubované křídlové radličky o šířce 320 mm. K dispozici jsou také narážecí radličky Knock-on®, které umožňují rychlou výměnu širokých radliček vhodných pro mělkou podmítku za úzké radličky pro hlubší kypření. Vzdálenost mezi řadami 750 mm a vysoká světlost kypřící slupice 870 mm zajišťují perfektní průchodnost při zapravení posklizňových zbytků (kukuřice, slunečnice, pšenice, strniště řepky olejné nebo meziplodiny).

U Kverneland Enduro PRO je možné zajistit hydraulické nastavení pracovní hloubky za jízdy, zatímco u Enduro se pracovní hloubka nastavuje pomocí podložek na hydraulických válcích. Slupice jsou jištěné listovou pružinou se systémem TRIFLEX.

Kverneland Enduro Pro 5000T.
Kverneland Enduro Pro 5000T.

Kverneland Enduro je konstruováno s ohledem na odolnost a výkonnost. Rám stroje je vyroben z vysoce kvalitní oceli, což zajišťuje jeho pevnost a schopnost odolávat náročným podmínkám při práci na poli.

Kverneland Enduro lze rovněž osadit širokou škálou válců a pěchů včetně prutových bran.

Výhody používání Kverneland Enduro

  • Efektivita a rychlost: díky robustní konstrukci a pokročilým technologiím umožňuje Enduro rychlé a efektivní zpracování půdy, což snižuje celkový čas strávený na poli.

  • Kvalitní příprava půdy: stroj zajišťuje rovnoměrné a důkladné zpracování půdy, což vytváří ideální podmínky pro setí plodin.

  • Snížené náklady na údržbu: díky použití vysoce kvalitních materiálů a robustní konstrukci vyžaduje Enduro minimální údržbu a má dlouhou životnost.

Kverneland Enduro je vynikajícím nástrojem pro moderní zemědělce, kteří hledají výkonný a spolehlivý kultivátor pro přípravu půdy. Jeho robustní konstrukce, vysoký pracovní výkon a pokročilé technologie z něj činí ideální volbu pro širokou škálu aplikací. S Kverneland Enduro mohou zemědělci dosáhnout lepší kvality půdy, zvýšit produktivitu a snížit náklady na provoz.

Kverneland Enduro: univerzální tažený kultivátor s 5 řadami radliček a s pracovním záběrem 6,5 metru a 8 metrů.

Kverneland Enduro je univerzální kultivátor navržený pro široké spektrum zemědělských aplikací. Díky své flexibilitě, robustní konstrukci a pokročilým technologiím poskytuje vynikající výsledky při zpracování půdy. Kverneland Turbo je ideální volbou pro zemědělce, kteří hledají všestranný a spolehlivý stroj pro různé podmínky a sezónní práce.

Kverneland Turbo byl zkonstruován s 5 řadami radliček pro všechny druhy zpracování půdy.
Kverneland Turbo byl zkonstruován s 5 řadami radliček pro všechny druhy zpracování půdy.

Kverneland Enduro je známý svou odolnou a spolehlivou konstrukcí. Rám stroje je vyroben z vysoce kvalitní oceli, což zajišťuje jeho dlouhou životnost a schopnost odolávat náročným pracovním podmínkám.

Kverneland Enduro byl zkonstruován s 5 řadami radliček pro všechny druhy zpracování půdy: podmítka strniště po sklizni do hloubky 3 až 15 cm, příprava seťového lůžka po orbě a také mělké zpracování na jaře nebo druhá podmítka strniště po aplikaci mrvy nebo kejdy a po zeleném hnojení.

Kverneland Enduro se vyznačuje vysokou průchodností pod rámem 700 mm a velkou vzdáleností mezi řadami od 510 do 900 mm. Tím je zajištěn perfektní průtok zeminy bez ucpávání. Disponuje mimořádně pružnými S radličkami, které zajišťují intenzivní míchání a podmítání. Má velmi nízké požadavky na tažnou sílu (6,5 metru – 200 koní / 8 metrů – 300 koní). Podmítá a kypří od hloubky 3 do 15 cm. Velmi snadně se ovládá díky veškerému nastavení pomocí hydrauliky. Kvalitní prutová kola zajišťují stabilitu stroje a umožňují precizní práci i na nerovném terénu.