Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

U Olomouce se testuje prototyp prvního autonomního zemědělského robota Cronos Quadro vyvíjeného v Česku

Zveřejněno: 31. 5. 2022

Na polích u Litovle na Olomoucku začalo testování autonomního multifunkčního robota navrženého pro nastupující éru automatizovaného zemědělství. Jde o první funkční prototyp stroje podobné konstrukce s technologií plně autonomního provozu a elektrickým pohonem vyvinutý na území České republiky. Zemědělcům by měl pomoct nejen zvýšit efektivitu práce a ušetřit náklady na pěstování plodin, ale také vyřešit problém s dlouhodobým nedostatkem pracovní síly na trhu.

Zemědělský robot Cronos Quadro.

První český zemědělský robot Cronos Quadro je konstruovaný jako víceúčelový nosič nářadí, který bude možné dle potřeby využít pro různé specializované úkony jako jsou plečkování, přesné setí, kultivace půdy, postřik rostlin nebo sekání travního a lučního porostu. Autonomní robot Cronos Quadro, pojmenovaný po řeckém bohu sklizně, přinese zemědělcům kromě zjednodušení logistiky především vyšší efektivitu práce a snížení celkových nákladů na produkci plodin.

Po nastavení základních parametrů a přepravení robota na místo nebude autonomní robot Cronos Quadro vyžadovat žádnou manuální obsluhu, což by v důsledku mělo přispět k podstatnému snížení nároků na manuální pracovní sílu, které je v tuzemsku i většině ostatních evropských zemí dlouhodobě výrazný nedostatek. Stroj je primárně navržený pro práci související s pěstováním zeleniny, výměnou zavěšeného nářadí ho ale bude možné během několika okamžiků přestavět například na žací stroj nebo tahač nákladu. Svou kompaktní velikostí a multifunkčním využitím by se měl stát ideálním pomocníkem pro malé a střední farmáře.

„Po úspěšném úvodním testování funkčnosti elektrického pohonu s připojeným nářadím pracují momentálně naši vývojáři na implementaci prvků pro autonomní řízení. Během léta proběhne rozsáhlý sběr dat získaných ze senzorů a kamer přímo v terénu, na podzim se pak počítá s vyhodnocením a finálními úpravami konstrukce, pohonu a řídicího systému. V plnohodnotném zkušebním provozu včetně autonomního řízení by stroj měl být na jaře příštího roku,“ objasňuje plány Jakub Kejduš, technologický ředitel českého startupu Cronos.

Autonomní robot Cronos Quadro je primárně navržený pro práci související s pěstováním zeleniny, výměnou zavěšeného nářadí ho ale bude možné během několika okamžiků přestavět například na žací stroj nebo tahač nákladu.
Autonomní robot Cronos Quadro je primárně navržený pro práci související s pěstováním zeleniny, výměnou zavěšeného nářadí ho ale bude možné během několika okamžiků přestavět například na žací stroj nebo tahač nákladu.

Konstruktéři počítají s tím, že konečná podoba prvního českého autonomního robota Cronos Quadro se po vyhodnocení výsledků testování prototypu ještě může změnit. Zachován by měl ale zůstat základní princip víceúčelového autonomně řízeného stroje s pohonem 4x4 a univerzálním podvozkem, na nějž bude možné uchytit různé typy standardního zemědělského nářadí. Výhodou jsou také kompaktní rozměry rámu a relativně nízká hmotnost, která ve srovnání s konvenční zemědělskou technikou znamená podstatně nižší zatížení půdy a tím pádem šetrnější způsob jejího obhospodařování.

Aktuálně testovaný prototyp robota Cronos Quadro je vybavený čtveřicí výkonných elektromotorů a soustavou laserových LiDAR senzorů.
Aktuálně testovaný prototyp robota Cronos Quadro je vybavený čtveřicí výkonných elektromotorů a soustavou laserových LiDAR senzorů.

Aktuálně testovaný prototyp robota Cronos Quadro je vybavený čtveřicí výkonných elektromotorů a soustavou laserových LiDAR senzorů, které spolu s GPS modulem umožní automatický pohyb v rámci předem vymezeného území, například pole. Důležitou vlastností stroje je také bezdrátová konektivita v podobě integrované telematické jednotky. Ta bude ve výsledku majiteli nebo provozovateli stroje poskytovat údaje o klíčových provozních parametrech a přesné poloze robota, to vše v reálném čase. Farmář tak bude schopen na telefonu nebo jiném zařízení kdykoli zkontrolovat, kde se stroj právě nachází a jak pracuje. Stroj má integrované prvky pro jednoduché uchycení za traktor pomocí standardního tříbodového závěsu, což umožňuje jeho snadný a rychlý přesun na požadované místo.

V neposlední řadě je výhodou také elektrický pohon, zaručující tichý a bezemisní provoz s minimálními dopady na životní prostředí. Český autonomní robot Cronos Quadro tak nevystavuje zemědělskou půdu ani samotné plodiny kontaktu s výfukovými plyny, které produkují spalovací motory pohánějící tradiční techniku. Celkový výkon stroje bude možné přizpůsobit požadavkům konkrétního zákazníka, při čemž na výběr bude kromě čistě elektrického pohonu napájeného lithium-iontovými bateriemi také hybridní alternativa.

Cronos je český startup založený v roce 2021 týmem zkušených konstruktérů a softwarových inženýrů. Zaměřuje se na vývoj autonomní a robotické techniky určené pro zemědělství a údržbu zeleně. Prvním realizovaným projektem technologického hubu Cronos je autonomní zemědělský robot Quadro, víceúčelový nosič nářadí navržený pro autonomní práci na poli.