TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Farma Horsch v Kněžmostě bude za pár let zcela robotizovaná a sehraje významnou roli při vývoji polních autonomních strojů

Zveřejněno: 22. 10. 2021

Horsch aktuálně vyvíjí roboty několika typů. K zahájení vývoje mu byly podnětem různé potřeby zemědělců nebo přísné předpisy států, do nichž své stroje dováží. Na tiskových dnech Michael Horsch novinářům poprvé představil plně funkční autonomní secí stroj a seznámil je s plány, které má se svou farmou v Kněžmostě.

Horsch aktuálně vyvíjí několik druhů robotů. Společnost je k tomu motivována požadavky zemědělců i přísnými předpisy, které se stát od státu liší.

Budoucí plány firmy Horsch úzce souvisí s automatizačními technologiemi, které se v zemědělství stále více prosazují. Od nich už je to navíc jen krůček k autonomnímu provozu strojů, tedy k jejich volnému pohybu a činnostem na poli. Firma Horsch se přitom od konkurence liší v tom, že chce s robotickými technologiemi přijít na trh velmi rychle, a to do dvou let!

Horsch aktuálně vyvíjí několik druhů robotů. Společnost je k tomu motivována požadavky zemědělců i přísnými předpisy, které se stát od státu liší. Půjde o menší stroje o hmotnosti maximálně půl tuny s pracovním záběrem do tří metrů a o velké tažné prostředky s možností agregovat stroje s pracovním záběrem až 24 metrů. Bude jen na zemědělci, který druh autonomního stroje zvolí.

Michael Horsch novinářům poprvé představil plně funkční autonomní secí stroj Horsch Maestro 24SV. Složen je z pásového tažného prostředku o výkonu 450 až 500 koní a hmotnosti 12 tun a z širokozáběrového secího stroje Horsch.
Michael Horsch novinářům poprvé představil plně funkční autonomní secí stroj Horsch Maestro 24SV. Složen je z pásového tažného prostředku o výkonu 450 až 500 koní a hmotnosti 12 tun a z širokozáběrového secího stroje Horsch.

Michael Horsch novinářům poprvé představil plně funkční autonomní secí stroj. Složen je z pásového tažného prostředku o výkonu 450 až 500 koní a hmotnosti 12 tun a z širokozáběrového secího stroje Horsch. Agregován může být se secími stroji Horsch Serto, Horsch Avatar nebo Horsch Maestro – tedy s technikou, která se kompaktně skládá směrem dopředu. Díky koncepci tažného prostředku lze připojit i překládací vůz nebo techniku pro zpracování půdy – například velkoplošný diskový podmítač Joker. Odpojení stroje je přitom jednoduché a k manipulaci s ním poslouží klasický traktor.

Robot této velikosti je podle Michaela Horsche určen pro velké zemědělské podniky. Prvního nasazení se dočká na farmách na Ukrajině, v Kanadě, Austrálii a Jižní Americe, tedy v zemích s mírnějšími zákony a předpisy. Dalšímu většímu rozšíření těchto autonomních strojů ve většině evropských a amerických států zatím brání současné přísné zákony.

Robot Horsch je podle Michaela Horsche určen pro velké zemědělské podniky.
Robot Horsch je podle Michaela Horsche určen pro velké zemědělské podniky.

Robotizace, to není jen stroj, který vidíte, ale především to, co nevidíte – software. A nikoli ten, který stroj řídí – ten je relativně jednoduchý. Absolutně nejdůležitější je software pro plánování tras, pohybu a logistiky stroje po poli,“ uvedl Horsch. Firma provozuje v České republice, konkrétně v Kněžmostě, vlastní farmu s názvem AgroVation, která mimo jiné slouží k testování a ověřování strojů a technologií. Před deseti lety zde začali uplatňovat řízený pohyb strojů po poli – tzv. Controlled traffic farming (CTF). A právě deset let získávání znalostí o řízeném pohybu teď Horsch zúročuje při vývoji autonomních strojů. Michael Horsch k tomu dodal, že farma bude během několika let kompletně přestavěna na robotický podnik.

CTF je termín, který označuje celkový přístup farem. Je založen na vysoké technologické kázni, důsledných změnách v organizaci jízd strojních souprav a na využití moderních navigačních prostředků.

Do vizí firmy Horsch nespadá snižování počtů zaměstnanců v zemědělství. Nejde ani o to sebrat práci traktoristům. Ba naopak, traktoristé dostanou nový úkol. Místo celodenního sezení v klimatizované kabině se budou pohybovat venku kolem stroje a kontrolovat ho, zda pracuje správně a zda je osivo správně uložené. Vznikne-li problematická situace na poli, včas zasáhnou a provedou optimalizaci stroje (rychlost, nastavení apod.). Co se vzdělání týče, na traktoristy nebudou kladeny vyšší nároky než teď. „Traktoristy budoucnosti máme nyní doma, je jim 6 až 10 let a jsou zvyklí hrát virtuální zemědělské simulátory. Takovým lidem dáme ovladač do rukou a oni budou vědět, co se strojem provádět. Chceme poskytnout práci těm, co budou schopni techniku takto obsluhovat. Dostaneme tak i více lidí do zemědělství,“ uvedl na závěr Michael Horsch.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.