Dnes je 18.10. – svátek slaví Lukáš

Ukázkové využití stroje BEDNAR STRIEGEL-PRO PN v ZD Sloupnice

Zveřejněno: 18. 10. 2024

Nedaleko Rychnova nad Kněžnou hospodaří na výměře téměř 3 000 hektarů Zemědělské družstvo se sídlem ve Sloupnici. Z této výměry je 2 500 hektarů orné půdy. ZD Sloupnice se zabývá rozsáhlou škálou činností od rostlinné a živočišné výroby až po provoz mini mlékárny, vlastního řeznictví nebo bioplynové stanice o výkonu 1 MW.

Ing. Jaroslav Vaňous ml., hlavní agronom Zemědělského družstva se sídlem ve Sloupnici

Pokročilá technologie zpracování půdy

Na jaře letošního roku zakoupili ve Sloupnici prutové brány BEDNAR STRIEGEL-PRO PN 9000. Na důvody pořízení tohoto stroje jsme se vydali zeptat Ing. Jaroslava Vaňouse ml., hlavního agronoma společnosti:

„Náš podnik se zabývá pěstováním sladovnického ječmene, kukuřice, brambor, cukrové řepy, řepky ozimé a dalších plodin. V rámci živočišné výroby chováme 1 000 kusů holštýnského skotu. Snažíme se řadu produktů zpracovat přímo v rámci podniku. To je hlavní důvod, proč provozujeme vlastní mini mlékárnu nebo řeznictví. Dodáváme kvalitní, čerstvé a lokální potraviny,“ představuje na úvod společnost Ing. Jaroslav Vaňous.

Posklizňové zbytky nás donutily přemýšlet o technologii

„Po prutových bránách jsme se začali poohlížet od roku 2021. Měli jsme problém s kvalitním rozprostřením posklizňových zbytků, protože využíváme letité kombajny, které neumí kvalitně nařezat a rovnoměrně rozprostřít slámu. Není to jen problém starých kombajnů, ale obecně se s tím setkáváme i u nových kombajnů, službařů apod.,“ popisuje problematiku posklizňových zbytků Ing. Jaroslav Vaňous, agronom podniku.

Prutové brány BEDNAR STRIEGEL-PRO PN pracují v agregaci s traktorem o výkonu 230 koní.
Prutové brány BEDNAR STRIEGEL-PRO PN pracují v agregaci s traktorem o výkonu 230 koní.

V podniku tak řešili zejména problémy, které spočívají v nerovnoměrném rozprostření posklizňových zbytků. Vznikaly tak potíže při následném zpracování půdy, kdy docházelo k ucpávání diskového podmítače. Vytvářela se místa, kde byl z důvodu nekvalitního rozprostření slámy zvýšený lokální výskyt chorob i škůdců a plodina nerovnoměrně vzcházela.

Ukázkové využití prutových bran BEDNAR STRIEGEL-PRO PN

„Tyto problémy nás donutily hodně přemýšlet. Na základě pozitivních referencí od stávajících uživatelů, a i z důvodu vysoké robustnosti stroje, jsme se rozhodli pro pořízení prutových bran BEDNAR FMT. Prutové brány jsme si naspecifikovali dle potřeby, takže jsme si vybrali i TURBO coultery, které jsou pro nás důležité pro zkrácení délky stébel slámy. BEDNAR STRIEGEL-PRO PN však nevyužíváme pouze pro management posklizňových zbytků, ale i pro jarní údržbu travních porostů: Vyčištění luk, vyvláčení stařiny nebo provzdušnění travního drnu. Práci stroje si pochvaluje i zootechnik, jelikož se zvýšila samotná kvalita senáží z luk. Na jarní využití jsme si na BEDNAR STRIEGEL-PRO PN navíc doobjednali segmenty páskového smyku. Výhoda snadné výměny TURBO coulterů a segmentů páskového smyku je taktéž velký plus,“ říká Ing. Vaňous.

Využití prutových bran BEDNAR STRIEGEL-PRO PN v jarním období.
Využití prutových bran BEDNAR STRIEGEL-PRO PN v jarním období.