Dnes je 25.10. – svátek slaví Beáta

Úspěšné testování secího stroje Kverneland Optima s technologií Pudama v českých podmínkách

Zveřejněno: 29. 7. 2024

„Kverneland PUDAMA zvyšuje účinnost používání minerálních startovacích hnojiv, čímž zachovává 100 % výnos!“ V rámci ověření technologie PUDAMA jsme se vydali ověřit toto tvrzení v českých podmínkách.

Foto ze 17.04.2024- testování systému Kverneland Pudama v lokalitě Bučina.

V rámci testování jsme se primárně zaměřili na stanovení vlivu přesného zonálního hnojení na vývoj kořenů (tedy na působení chemotropismu a hydrotropismu), na dynamiku růstu rostlin po výsevu (to je cíl hnojení k osivu) a na obsah živin v nadzemní biomase.

Hlavním cílem testování bylo ověření , že bodová aplikace startovacího hnojiva (systém Kverneland Pudama) bude fungovat i v českých podmínkách se zachováním 100 % výnosu v porovnání s konvenčním způsobem hnojení. Testování proběhlo ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou, Centrem precizního zemědělství a se Statkem Bureš s.r.o. a ZOD Zálší.

Testování proběhlo strojem Kverneland Optima TFprofi SX s rozestupem řádků 0,75 m se systémem Pudama a byla seta kukuřice, i když tento systém je velice univerzální a může být využitý u více druhů plodin. Systém Pudama je určen pro cílenou bodovou aplikaci hnojiv tak, že je přesně definováno, kolik hnojiva se kam dostane. Každé zrno má k dispozici optimální zásobu hnojiva , které je zcela využito a tímto způsobem nedochází ke zbytečným ztrátám.

Na kartáči se nahromadí požadovaná dávka hnojiva, která je uložena k osivu nebo mezi osivo.
Na kartáči se nahromadí požadovaná dávka hnojiva, která je uložena k osivu nebo mezi osivo.
Animace bodového ukládaní hnojiva k osivu.
Animace bodového ukládaní hnojiva k osivu.

Při pokusech jsme testovali více variant tak, aby naše testování bylo co nejkomplexnější a nejzajímavější. Testování systému technologií Kverneland Pudama proběhlo po celé Evropě a téměř na všech pokusech byl výnos stejný nebo dokonce vyšší než při řádkovém způsobu hnojení. Zvolili jsme jiný přístup posouzení, než doposud provedla obdobně zaměřená zahraniční pracoviště.

• Využití 2 druhu hnojiva – Močovina a YaraMila

• Vzdálenosti mezi rostlinami – 25 cm a 15 cm

• Uložení hnojiva – k osivu nebo mezi osivo (pomocí systému Pudama)

• Dávka hnojiva – 50 – 200 kg/ha

Tyto údaje jsme schopni jednoduše kontrolovat a měnit z pohodlí traktoru pomocí terminálu.

Pozitivní reakce kořenu kukuřice na uložení hnojiva.
Pozitivní reakce kořenu kukuřice na uložení hnojiva.

Bodové hnojení má výrazně pozitivní vliv především při aplikaci hnojiv s vyšším obsahem N, kde je vliv chemotropismu prospěšný a pozitivní.

Výsledky technologie Kverneland Pudama ukázaly, že při setí do řádků 0,75 m je technologie vhodná pro cílené bodové ukládání při počtu rostlin (zkoušeli jsme kukuřici) do 65 000 semen na ha , zde je dostatečná vzdálenost mezi rostlinami a mezi zónami hnojiva pro optimální vývoj kořenů. Obdobná situace bude u rozteče řádků 0,5 m. Zde lze pracovat s vyššími dávkami hnojiva bočně od osiva, kdy se eliminuje rychlé čerpání depa kořeny či zablokování jejich růstu atraktivitou hnojiv. Při dávkách do 40 kg N/ha lze dát hnojivo blíže k osivu. U N-hnojiv se jedná o strategii snížení množství hnojiva při bodové aplikaci nebo lokálního zvýšení vůči celoplošnému ukládání do rýhy.

Výsledky pokusů ukázaly, že 20-30 % snížení dávky při bodové aplikaci u kombinovaných hnojiv má stejný vliv jako při plné dávce hnojiva souběžně do hnojivové rýhy se zanecháním 100 % výnosu.

Osivo a hnojivo uložené systémem Kverneland PUDAMA.
Osivo a hnojivo uložené systémem Kverneland PUDAMA.

Při testování technologie Kverneland Pudama jsme chtěli vyzkoušet i jiné varianty tak, abychom mohli potvrdit naše předpoklady. Pro setí do nezpracované půdy se hnojení minerálním hnojivem bodově v našich pokusech jednoznačně neosvědčilo , protože je vývoj kořenů výrazně ovlivňován případným omezením vývoje kořenů v důsledku tvrdších stěn výsevní rýhy, kdy kořeny hledají praskliny v půdě a poté hnojivo. To je však technický problém většiny secích strojů při setí do nezpracované půdy – tedy od středně těžkých k těžkým. Tady je potřeba se zamyslet nad kapalnými hnojivy, vytvářejí v důsledku vsaku větší depo a nemusí se čekat na srážky.

Zároveň je nutné podotknout, že u kombinovaných hnojiv při dávkách hnojiva do 100 kg je skutečný vnos živin značně malý a efektivita jejich využití je určena rychlostí nalezení hnojiva rostlinou, nesmíme to však pokazit zhutněním stěn a dna výsevní rýhy.

Secí stroj Kverneland Optima TFprofi SX.
Secí stroj Kverneland Optima TFprofi SX.

Jsme rádi, že jsme měli tuto možnost úspěšně testovat novou technologii v českých podmínkách a mohli jsme potvrdit , že lze ušetřit 20-30 % startovacího hnojiva. To vše díky technologii Kverneland Pudama , díky které můžeme bodově ukládat hnojivo k osivu.

Systém Kverneland PUDAMA je nyní plně k dispozici od sezóny 2024 u modelů přesných secích strojů Kverneland Optima TFprofi a Optima F s vysokorychlostními výsevními jednotkami SX.