Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Všestranný pomocník – rozdružovač Jeantil PR 6000

Zveřejněno: 26. 12. 2022

Rozdružovače Jeantil jsou uzpůsobeny k práci se všemi typy materiálů a jsou speciálně konstruovány pro práci se senážními balíky. Rozdružovač Jeantil PR 6000 slouží pro zastýlání na větší vzdálenost ve stájích s podestýlkou.

Všestranný pomocník: Rozdružovač Jeantil PR 6000.

Značka Jeantil je známá svým širokým sortimentem dopravní i aplikační techniky. Jedná se o jednu z vedoucích značek na trhu. Ve své nabídce má mimo jiné rozdružovače využívající výhod rozmetadel Jeantil EVR známých pro svou schopnost přesného rozmetání hnoje. Z toho plyne značná úspora provozních nákladů.

Funkce tohoto stroje Jeantil spočívá v rozdružení balíků slámy, které pak slouží jako podestýlka pro ustájená zvířata. Výhodou je možnost sklopení koncové klapky komínu, díky níž lze rozdružovat materiál v balících využívaný pro krmení senem, slámou či senáží.

A protože rozdružovačů Jeantil je několik variant, může chovatel zvolit právě takovou techniku, na niž je zvyklý nebo která bude vyhovovat jeho způsobu hospodaření.

Obecně je častou technikou v zemědělství technika lisování používající se ke konverzaci organických materiálů. Tyto materiály pak získají právě podobu siláže, senáže či balíků slámy. Slouží ovšem jako krmivo nebo podestýlka, proto je třeba je před použitím načechrat.

Tři modely rozdružovačů Jeantil

Francouzská značka Jeantil nabízí ve své řadě rozdružovačů tři modely. Kapacita jejich ložné plochy představuje objem od 2 do 6 m³. Plocha je uzpůsobena pro zpracování i vícero balíků

Největším modelem je Jeantil PR 6000 s kapacitou 6 m³ a pohotovostní hmotností 3 050 kg. Dokáže zpracovávat balíky v kulaté i hranaté formě. Náprava je buď pevná nebo opční hydraulická. Maximální vzdálenost nastýlání se pohybuje v rozmezí od 18 do 20 metrů, v závislosti na vlhkosti používaného materiálu.

Výbava rozdružovače Jeantil

Hlavní součástí rozdružovače Jeantil PR 6000 je ložný prostor pro balíky. Plochu tohoto prostoru tvoří hladká parabolická korba o šířce 1,35 metru a délce 3,30 metru. Nechybí u ní samozřejmě hydraulicky poháněný podlahový dopravník se dvěma řetězy (o ⌀ 12 mm) a šroubovanými příčkami posouvajícími balíky směrem do prostoru rozdružovacího válce. Standardní výbavu doplňuje i potenciometr průtoku pro usměrňování rychlosti posouvání dopravníku. Tento systém je řízen přímo z kabiny traktoru.

Rozdružovací válec rozdružovače Jeantil PR podává materiál do pracovního prostoru turbíny.
Rozdružovací válec rozdružovače Jeantil PR podává materiál do pracovního prostoru turbíny.

Další výbavu tvoří hydraulicky ovládaná nakládací rampa plnící i roli zadního čela. Právě toto čelo ve tvaru písmene V uvádí do pohybu dva dvoučinné válce. Je možné za sebou přepravovat druhý kulatý nebo hranatý balík, jelikož na přání zákazníka lze čelo prodloužit o 0,45 nebo 1 metr.

Ovládání rozdružovače Jeantil

Elektrické ovládání Basic zajišťuje řízení rozdružovače přímo z kabiny traktoru. Také se zadním čelem a dopravníkem rozdružovače lze manipulovat rovněž externě z korby, záleží to na přání uživatele.

Technické parametry rozdružovače Jeantil PR 6000

Jeantil PR 6000 je tvořen dvěma rozdružovacími válci, jejich úkolem je podávat materiál do pracovního prostoru turbíny. Z pevné Hardox ocele je vyrobeno 56 pracovních nožů osazujících tento válec po obvodu. Pohon válců je řešen přes hydropohon.

Zastýlání zajišťuje turbína spolu s metacím komínem. Disponuje osmi odmontovatelnými šroubovanými lopatkami (výfukovými a čisticími). Komín má dvě funkce, a to zakládání krmiva a zastýlání, funguje tedy ve dvou základních režimech. Provedení komínu je buď pevné, nebo otočné s elektrickým ovládáním. V otočném provedení obsahuje koncovku pro usměrnění proudu materiálu do celého prostoru stáje. K volbě zastýlání nebo dávkování slouží dvourychlostní převodovka (270 nebo 540 ot/min).