Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Výkon pro horaly. Dva jednorotorové shrnovače Krone z nové výrobní řady Highland

Zveřejněno: 14. 8. 2020

Zvláštní terén vyžaduje speciální vybavení. To platí také pro sečení, obracení a shrnování v horských podmínkách. Proto společnost Krone vyvinula speciální modely žacích strojů, obracečů i shrnovačů, které jsou nyní v nabídce pod označením „Highland“.

Jednorotorový shrnovač Krone

S novými shrnovači řady Swadro S 350 Highland a Swadro S 380 Highland nabízí Krone dva modely, které byly speciálně vyvinuty pro horské podmínky. Nové shrnovače jsou standardně vybaveny tlumiči s hydropneumatickými akumulátory integrovanými do kompenzačních vzpěr. Ty zajišťují maximální stabilitu na strmých svazích v kombinaci s vynikajícím kopírováním stopy traktoru.

Při zvednutí do přepravní, případně souvraťové polohy, je stroj měkce stabilizován a vycentrován do osy traktoru a v bočním náklonu nesjíždí směrem z kopce. Při měkkém zvedání a spouštění stroje je spolehlivě zajištěn i známý Krone Jet-Effekt rotorů, který zamezuje zabodávání Liftprstů do země. Z povrchu se vždy zvedá jako první přední část podvozku rotoru a při klesání se naopak jako první dotknou nejprve zadní kola podvozku tak, aby nedocházelo ke znečišťování píce pročesáváním drnů.

Při konstrukci stroje vsadilo Krone na zaoblené hrany profilů hlavního a připojovacího rámu. Kombinuje zde nejvyšší pevnost s největším možným efektem samočištění. Zkrácená konstrukce stroje (dvě připojovací polohy, důležité zvláště pro horské a kompaktní traktory) minimalizuje odlehčení předních kol traktoru a zmenšuje celkové rozměry. Což s sebou přináší větší obratnost a perfektní výhled pro řidiče.

Další přednosti horských modelů: V pracovní poloze je shrnovač v bočním náklonu stabilně veden ve stopě traktoru nejen koly podvozku, ale i vzpěrami s hydraulickými tlumiči. Kombinace silných kol podvozku rotoru a vzpěr s tlumiči snižuje nebezpečí sklouzávání stroje ze stopy traktoru na minimum. V základním provedení je možné seřizovat i příčný sklon rotoru. Nastavíte si tak tvar řádku a kvalitu sběru jaké potřebujete. To je velmi důležité pro pracovní výkon a ekonomiku dalších článků sklizňové linky. Nové shrnovače řady Highland jsou v základní konfiguraci vybaveny dvoukolovými podvozky (pneumatiky 16x6.50-8), na přání je lze ale vybavit i čtyřkolovými podvozky (pneumatiky 16x6.50-8). V příslušenství na přání je možné zvolit i přední kopírovací kolo. Jeho použití zlepší vedení prstů nad zemí zvláště ve velmi těžkém a hrbolatém terénu, sníží znečištění a ztráty shrnované píce.

Vnitřní konstrukce nových strojů vychází z osvědčené technologie dosud vyráběných shrnovačů, jako je například bezúdržbová převodovka pohonu rotoru, bezúdržbové uložení ramen hrabic s trvalou tukovou náplní a stejně tak i bezúdržbová dráha DuraMax s dlouhou životností. Tyto komponenty zaručují dlouhou životnost a vysokou provozní spolehlivost. Kombinace výkyvných spodních ramen závěsu a zároveň speciální zavěšení hlavního rámu k přípojnému rámu umožňují to nejlepší kopírování terénních nerovností v podélném, ale i v příčném směru. Skvělé kopírování garantuje precisní shrnování bez znečištění píce a to i v obzvlášť nerovných terénech.

Kromě toho jsou zde nové Liftprsty s délkou 510 mm. Dvouprsty Highland jsou obzvláště optimalizovány pro práci ve svahovitých horských podmínkách a vychází ze vzoru stávajících Liftprstů. Díky jejich tvaru se při sběru píce posouvá po prstu nahoru a oddaluje se tak od povrchu. Další kontakt s půdou je tím vyloučen. Předkloněná spodní část prstu zajistí i delší setrvání jeho špičky v nastavené pracovní výšce při zaklánění dozadu pod náporem materiálu. To snižuje ztráty a zároveň umožňuje další zvýšení pracovní rychlosti a výkonnosti při menším znečištění píce a její stále rostoucí kvalitě.

Výška prstů nad zemí se nastavuje klikou na stupnici rychle a s milimetrovou přesností. Na přání může být stroj vybaven elektrickým ovládáním, s jehož pomocí může řidič velmi rychle a pohodlně reagovat na změny povrchu terénu přímo z kabiny traktoru.

V neposlední řadě může být nový shrnovač Highland na přání vybaven i hydraulickým sklápěním tvarovače řádku. Hydraulický válec pro sklápění má dvojí funkci. Kromě sklápění s ním můžete při práci ovládat i šířku řádku. Tyto doplňky výrazně zrychlí přípravu stroje pro práci a její složení pro přepravu. Plachta tvarovače řádku je při přepravě držena nad strojem a nehrozí její poškození. Řidiči to přináší jistotu a komfort při jízdě po veřejné komunikaci.

Firma Krone také nedávno představila dva nové čelní žací stroje EasyCut-Highland a shrnovač Swadro TC 1250.

Swadro S 350 Highland, přehled technických údajů:

Pracovní záběr: ca. 3,50 m

Průměr rotoru: 2,70 m

Počet ramen na rotoru: 10

Přepravní šířka: 1,85 m (sklopená ramena)

Délka při přepravě/odstavení: 3,10 m

Hmotnost: 465 kg

Počet sklopných/pevných ramen: 5/5

Potřebný příkon: 22 kW / 31 PS

Swadro S 380 Highland, přehled technických údajů:

Pracovní záběr: ca. 3,80 m

Průměr rotoru: 2,96 m

Počet ramen na rotoru: 10

Přepravní šířka: 1,85 m (sklopená ramena)

Délka při přepravě/odstavení: 3,30 m

Hmotnost: 490 kg

Počet sklopných/pevných ramen: 5/5

Potřebný příkon: 22 kW / 31 PS

Přečtěte si také

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: Krone

1) z podkladů Krone

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.