Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Za praktickými zkušenostmi s polním robotem AgXeed AgBot do Maďarska

Zveřejněno: 12. 10. 2023

Zástupci společnosti AGRI-PRECISION s.r.o. se svými zákazníky a zájemci o robotické technologie vyrazili k maďarskému městu Siófok podívat se, jak se osvědčuje autonomní polní robot AgXeed AgBot 5.115T2 v praxi.

Polní robot AgXeed AgBot 5.115T2 při zpracování půdy diskovým podmítačem Horsch Joker.

Autonomního robota AgXeed AgBot provozuje farma s výměrou 3 800 hektarů orné půdy. Zabývá se jen rostlinnou výrobou. Pěstuje pšenici, ječmen, řepku, slunečnici a kukuřici. Farma vlastní více středisek. Pozemky jsou většinou rovinaté, menší oblasti pak kopcovité. Největší pole se rozkládá na 250 hektarech, nejmenší na jednom hektaru. Průměrná rozloha polí činí 30 hektarů. Zajímavostí je, že zástupci farmy ustupují od využívání velkých strojů (Case IH Quadtrac) a širokozáběrového nářadí. Ponechávají si pouze střední a větší klasické traktory (Fendt a John Deere). Sklizeň řeší prostřednictvím vlastní sklízecí mlátičky (Claas).

Robot AgXeed AgBot 5.115T2 je nyní provozován na jednom středisku, které obhospodařuje 400 hektarů bez nutnosti přejezdů mechanizace přes veřejné komunikace. Polní robot AgXeed AgBot 5.115T2 se užívá ve spojení s čtyřmetrovým diskovým podmítačem Horsch Joker. Pohání ho čtyřdobý dieselový motor Deutz 4,1 l (Stage V) s výkonem 156 koní (115 kW) a maximálním točivým momentem 610 Nm. Robot funguje na základě elektrického pojezdového ústrojí s rozsahem rychlostí od 0 do 13,5 km/h. Robot provozovaný maďarskou farmou má navíc v rámci příplatkové výbavy 760 mm pásy, elektricky poháněné PTO s plynulou regulací otáček nezávisle na otáčkách motoru, čtyři dvojčinné hydraulické okruhy, Load Sensing hydraulický systém, ISOBUS IBBC zásuvku vpředu i vzadu a 700 V zásuvku pro pohon elektricky hnaných přípojných strojů.

Provoz robota AgXeed AgBot se těšil značnému zájmu ze strany českých zemědělců.
Provoz robota AgXeed AgBot se těšil značnému zájmu ze strany českých zemědělců.

Rolní robot Agxeed AgBot 5.115T2 na farmě zatím pouze zpracovává půdu diskovým podmítačem a nahrazuje tak klasické traktory o výkonu kolem 300 koní. Zástupci farmy zatím neplánují sofistikovanější práce. Zkouší však postupně hnojení rozmetadlem na jaře. Robot během naší návštěvy pracoval rychlostí 6,5 km/h při maximálním zahloubení podmítače do země. Při menších hloubkách dosahoval rychlostí 8 až 9 km/h. Na pozemku se prováděla třetí podmítka po sklizni.

Nasazení robota Agxeed AgBot 5.115T2 předcházelo důkladné zmapování hranic půdních bloků a překážek. Provozovatel se naučil pracovat s vlastnostmi robota a efektivně jej využívat. Robot tedy zpracuje půdu ve vnitřní části pole maximálním výkonem bez potřeby obsluhy. Následně krajní a složitější oblasti zpracovává klasický traktor. Výhodou robota je možnost práce i přes noc. K dispozici je kamerový dohled na jeho práci. Mezi půdními bloky je robot přesouván pomocí dálkového ovladače. V budoucnu se bude řešit logistika na další farmy, a to traktorem a podvalníkem.

Dosavadní zkušenosti s robotem AgXeed AgBot 5.115T2 na farmě jsou pozitivní.
Dosavadní zkušenosti s robotem AgXeed AgBot 5.115T2 na farmě jsou pozitivní.

Dosavadní zkušenosti s robotem AgXeed AgBot 5.115T2 na farmě:

  • Spotřeba paliva je díky plynulosti provozu nižší než u běžných strojů s obsluhou, výrazně nižší je i utužení půdy (oproti traktoru Case IH Quadtrac nebo velkému traktoru Fendt Vario).

  • Jeden robot Agxeed AgBot 5.115T2 dokázal nahradit co se týká provedené práce traktor o výkonu 300 koní s jedním člověkem. Dva roboti by nahradili velký pásový traktor o výkonu 600 koní.

  • Polního robota Agxeed AgBot 5.115T2 zatím obsluhuje jeho majitel. V současnosti hledá operátora, který bude stroj obsluhovat a dozorovat.

  • Do budoucna se zvažuje nákup druhého autonomního stroje Agxeed AgBot a operátor tak bude více efektivně využit.

Společnost AGRI-PRECISION s.r.o. je od roku 2022 distributorem robotů AgXeed do České republiky. Zajišťuje také jejich servis.