Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Zemřel Dr. Heinz Dreyer, dlouholetý generální ředitel skupiny Amazone

Zveřejněno: 2. 3. 2023

S hlubokým zármutkem oznámila společnost Amazone úmrtí jednoho z akcionářů a dlouholetého generálního ředitele skupiny Amazone, Prof. h.c. Dr. Dr. h.c. Heinze Dreyera. Pan Dreyer zemřel dne 17. února 2023 ve věku 90 let.

Zemřel Dr. Heinz Dreyer, dlouholetý generální ředitel skupiny Amazone

Dr. Heinz Dreyer po mnoho desetiletí rozhodujícím způsobem utvářel udržitelný rozvoj ve skupině Amazone. Jakmile v roce 1958 nastoupil do vedení společnosti, aktivně se zapojil do výzkumu a vývoje produktů. Vývoj zemědělských strojů pro něj byl vždy srdeční záležitostí.

S tímto úspěšným inovátorem zemědělských strojů lze spojit četné průkopnické vynálezy a patenty. Vynalezl například první dvoukotoučové rozmetadlo hnojiv Amazone ZA pro tříbodový závěs, které se později stalo předchůdcem téměř všech ostatních rozmetadel hnojiv používaných na celém světě. Další milníky stanovil konstrukcí secích strojů pro větší pracovní záběry a vynalezl legendární nesený secí stroj Amazone D4, se kterým se firma rychle stala jedničkou na trhu.

V průběhu let přišel s řadou vynálezů, které získaly mnohá ocenění a medaile. Dr. Heinz Dreyer sám za svou práci obdržel špičková vědecká ocenění a významné čestné tituly.

Tato neustálá inovace v kombinaci s vysokými standardy kvality spolu se schopností komunikovat s farmáři a vědci z celého světa byly klíčem k jeho úspěchu.

V průběhu let Dr. Heinz Dreyer pevně zakotvil tyto Amazonské ctnosti do DNA celé společnosti. Kromě toho vždy kladl velký důraz na rodinné pracovní prostředí ve všech oblastech společnosti.

Jako třetí generace rodiny Dreyerů sehrál Dr. Heinz Dreyer hlavní roli při budování společnosti a se svým obchodním talentem z ní vytvořil globálního producenta zemědělských strojů. Pokračující nezávislost rodinného podniku řízeného majitelem byla vždy středem jeho úvah. Své manažerské povinnosti převedl v roce 2005 na svého syna Dr. Justuse Dreyera. Přesto byl i nadále odpovědný za osevní systémy Amazone a jejich optimální hnojení a udržoval silné vazby s univerzitami.

Je obtížné ztratit takového člověka, jakým byl Dr. Heinze Dreyer. Rodina, celý manažerský tým a všichni zaměstnanci budou s úctou pokračovat v jeho celoživotním díle.

Jako nejstarší syn Dipl. Ing. Heinricha Dreyera, jednoho ze zakladatelů Amazonen-Werke, byl Dr. Heinz Dreyer určen stát se jeho nástupcem. Na Technické univerzitě v Mnichově vystudoval strojní inženýrství a po absolutoriu v roce 1956 zde pokračoval jako nezávislý pracovník s výzkumnou smlouvou od Spolkového ministerstva zemědělství (Bonn) za účelem dokončení doktorátu.

Jeho plány však byly náhle přerušeny, když jeho otec v listopadu 1957 náhle zemřel. Od té doby se Dr. Heinz Dreyer spolu se svým bratrancem Klausem Dreyerem okamžitě připojil k Amazonen-Werke a počátkem roku 1958 společně převzali vedení společnosti. Kromě nezbytné expanze společnosti se Dr. Heinz Dreyer znovu pustil do své doktorské práce a v roce 1963 získal doktorát na Univerzitě Justuse Liebiga v Gießenu.

V roce 1960 se oženil s Magdalene Teichovou, dcerou obchodníka z Dolního Bavorska. Měli spolu čtyři děti Petru, Nicolinu, Konstanze a Justuse, který se stal jeho nástupcem ve funkci generálního ředitele společnosti Amazone.