Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Zetor Gallery vystavuje dva nové vzácné traktory

Zveřejněno: 15. 4. 2022

Společně s příchodem jara se v Zetor Gallery rozhodli vpustit svěží vítr do expozice traktorů. Mezi vystavované stálice přibyly dva kousky, které jsou považovány za opravdové rarity a jen tak někde je neuvidíte. Jedná se o historické modely Zetor Super County a Zetor 3045. A čím jsou tyto modely tak zajímavé?

Mezi vystavované stálice Zetorů přibyly dva kousky, které jsou považovány za opravdové rarity a jen tak někde je neuvidíte.

Historie modelů Zetor se začala psát v roce 1957, kdy započaly první práce na sérii „0“, což byla původní série Unifikované řady I. Výroba tohoto segmentu traktorů poté začala v roce 1960, a to modelem Zetor 3011. V roce 1962 následoval model Zetor 4011 a o rok později typ 2011. Poptávka po větším tažném výkonu ale vedla k rostoucí oblibě traktorů s pohonem čtyř kol, a tak Zetor přišel i s touto verzí traktorů. Tím vůbec prvním Zetor traktorem s pohonem všech kol byl právě typ Zetor 3045, který si nyní můžete v Zetor Gallery prohlédnout. Zetor 3045 byl vyroben ve velmi malé sérii a byl prodáván hlavně do Velké Británie.

Ještě vzácnější je druhý přírůstek v Zetor Gallery, a to Zetor Super County, který byl vyroben před modely Unifikované řady I. Jedná se o prototyp pásového traktoru Super P s pohonem na všechna kola. Model Zetor Super County je opravdovou raritou – má všechna kola stejně velká a byl řízený smykem pomocí speciálních pák. Ostatní technické specifikace včetně motoru se poté shodují s modelem Zetor Super P.

Oba modely traktorů Zetor jsou zapůjčeny z bohaté sbírky pana Aleše Krejčího.

Traktory Zetor se všemi koly stejného rozměru a smykovým řízením – systém county - byly v 50. letech 20. století oblíbené zejména ve Velké Británii. V té době tam existovalo pět společností specializující se na výrobu nebo přestavbu těchto traktorů. County Commercial Cars patřil mezi ty nejúspěšnější a upravoval traktory značky Ford.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Zetor

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.