TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

AGAMA vyvíjí nové vyvážečky s pomocným pohonem a spolupracuje na vývoji prototypu harvestoru určeného pro probírkové těžby

Zveřejněno: 8. 10. 2022

Společnost AGAMA se zabývá výrobou nástaveb pro lesní techniku, výrobou traktorových vyvážeček a současně dovozem a prodejem lesní techniky renomovaných značek. Společnost zveřejnila své hospodářské výsledky za loňský rok a plány do budoucna.

Nejprodávanější model traktorové vyvážečky na dřevo AGAMA LV 10, ilustrační foto.

Česká společnost AGAMA, která je na trhu od roku 1990, zabezpečuje opravy a montáže hydraulických jeřábů, prodej štěpkovačů, výrobu lesnických nástaveb na nákladní vozidla všech značek a kompletace vysokotlakých hadic. Kromě toho má společnost v České republice výhradní zastoupení na prodej výrobků firmy Mus-Max a Tajfun a celou řadu dalších výrobků pro použití při těžbě a přibližování dřeva. V loňském roce ve společnosti probíhala výroba navijáků, jednobubnových a dvoububnových včetně nástaveb na traktory a traktorové vyvážečky. Všechny výrobky společnost AGAMA s úspěchem prodává i na Slovensku.

„Firma v loňském roce dále rozšiřovala vlastní vývojové kapacity a pokračovali jsme ve vývoji dopravních prostředků na odvoz dřeva, především se jednalo o vývoj nových traktorových vyvážeček s pomocným pohonem. Firma pracovala na vývoji harvestoru určeného pro probírkové těžby, na jeho zkoušení v provozních podmínkách a na jeho úpravách na základě výsledů zjištěných při provozních zkouškách,“ uvádí společnost ve veřejně dostupné výroční zprávě.

Vývojové oddělení společnosti se minulý rok zaměřovalo především na program traktorových nástaveb a traktorových vyvážeček na dřevo. AGAMA spolupracovala s Mendelovou univerzitou v Brně a s VUT FEEC v Brně na vývoji prototypu harvestoru, což by mělo v následujících letech vést k uvádění nových výrobků na trh a zvýšit tak konkurenceschopnost a stabilitu firmy.

Společnost v loňském roce měla velmi široký sortiment výroby a prodeje zboží. „K zabezpečení plynulého obratu bylo potřeba udržovat vysoký stav zásob materiálu, zboží a výrobků. V oblasti zásob pro výrobu se značně zvyšuje nárok na skladované zásoby, protože u celé řady dodavatelů se značně prodlužuje doba dodávek a jsou nejisté dodací lhůty, které se u celé řady výrobků a polotovarů zvýšily z 10 – 12 týdnů na 16 – 60 týdnů. V závěru roku se problémy se subdodavateli začaly ještě zhoršovat a nebylo možné pokrýt veškeré potřeby zákazníků v čase. Část těchto problémů se i odrazila na výši obratu firmy, který se po mnoha letech snížil oproti předcházejícím letům,“ uvádí společnost ve výroční zprávě.

I přes všechny tyto problémy vytvořila firma zisk po zdanění ve výši 458 tis. Kč. Do tohoto výsledku se promítly i relativně vysoké odpisy. Firma AGAMA již trvale dosahuje pozitivních hospodářských výsledků. Na nižším zisku se projevily i zvýšené osobní náklady.