Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Autonomní telemetrická jednotka Krone SmartConnect Solar propojuje všechny stroje

Zveřejněno: 6. 3. 2023

Telemetrické jednotky Krone SmartConnect jsou již dlouhou dobu základním prvkem pro správu dat v zemědělských strojích a užitkových vozidlech Krone, jako jsou například řezačky nebo přívěsy. Nyní nabízí firma Krone i další flexibilní řešení.

Krone SmartConnect Solar: Autonomní telemetrická jednotka propojuje všechny stroje.

Nová jednotka Krone SmartConnect Solar získává energii pro svůj provoz z vlastních solárních panelů. Díky této autonomní telemetrické jednotce můžete do svého digitalizovaného vozového parku zařadit i jednoduché stroje bez vlastního elektronického systému, jako jsou například žací stroje, obraceče, shrnovače, atd. Tato telemetrická jednotka je použitelná pro všechny stroje bez ohledu na značku, nebo způsob použití.

Krone SmartConnect Solar je napájen z akumulátoru dobíjeného solárním panelem, proto není třeba připojení k externímu zdroji elektrické energie. Je vybaven polohovým snímačem, který například při umístění na zadní čelo vozu dokáže při změně jeho polohy zaznamenávat i počet odvezených fůr. Alternativně lze polohové čidlo využít například k rozeznání pracovní a přepravní polohy na výložníku rotoru shrnovače. Po zadání pracovního záběru stroje lze Krone SmartConnect Solar využít jako počítadlo hektarů. V kombinaci s integrovaným GPS snímačem a datovým modemem s multisíťovou SIM kartou lze sdílet aktuální polohu a stav stroje. Pokud dojde k přerušení mobilního signálu, data se ukládají do paměti a při jeho obnovení se odešlou ke zpracování. Na tomto místě je třeba ještě zmínit, že stupeň ochrany krytí Krone SmartConnect Solar odpovídá normě IP69K a je tedy prachotěsný a odolný i proti tryskající vodě. Nečistoty tedy pro něho nejsou žádný problém.

Vyhodnocování dat v Krone Smart Telematics

Data stroje je možné vyhodnocovat jak v reálném čase, tak i ze záznamu pomocí Krone Smart Telematics na portále mykrone.green. V aplikaci Krone Smart Telematics lze jednoduše propojit telemetrickou jednotku s vybraným strojem. Pak budete moci v reálném čase sledovat potřebné údaje ze Krone SmartConnect Solar jako jsou například poloha, rychlost, aktivní nebo klidové provozní hodiny, ujetou vzdálenost, rozlišovat pracovní nebo přepravní polohu, zaznamenávat počet fůr nebo zpracovanou plochu a zjišťovat stav nabití baterie. Automatický přenos dat šetří čas nutný k ručnímu zaznamenávání údajů o výkonech. Pracovní doba a plošné výkony jsou takto zcela věrně zaznamenávány i v případě, kdy je stroj na několik dnů pronajat, ale používán pouze několik hodin denně. V prodejní ceně Krone SmartConnect Solar jsou už zahrnuty veškeré provozní náklady. K tomu kromě jiného náleží i poplatky mobilnímu operátorovi, přístup do portálu, a zrovna tak základové desky pro montáž modulů. Pohodlným a všestranným přenosem dat přispívá tato jednotka ke zlepšení hospodárnosti provozu strojů.

Nová je možnost připojení Krone SmartConnect Solar k platformě agrirouter. Výhody propojení s agrirouterem jsou zřejmé. Příkladem může být linka na sklizeň kukuřičné siláže, která může být celá zobrazována a vyhodnocována v jedné aplikaci – např. v systému řízení farmy. A to nezávisle na značce stroje, nebo vlastní konektivitě jednotlivých skupin. To zabraňuje složitostem, zjednodušuje plánování strojů a v konečném důsledku zlepšuje optimalizaci efektivity sklizňového řetězce. Data, která se automaticky přenášejí do propojeného zemědělského softwaru, lze také později vyhodnotit a použít pro fakturaci a dokumentaci výkonů. Tímto způsobem lze na základě nasbíraných dat používat programy, jako je software pro podnikatele, k automatizovanému vystavování faktur a ekonomických analýz. Vzhledem k tomu, že k agrirouteru je připojeno velké množství poskytovatelů softwaru, lze data ze Krone SmartConnect Solar přenést přímo do programu, který již zákazník používá.