Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

BKT rozšiřuje výrobní závod na pneumatiky v lokalitě Bhuj a navyšuje udržitelnou výrobu sazí

Zveřejněno: 25. 3. 2023

Společnost Balkrishna Industries Limited (BKT) rozšiřuje svůj výrobní závod na pneumatiky u indického města Bhuj, který byl otevřen v roce 2012. Společnost to redakci Agroportal24h.cz oznámila na tiskové konferenci v Bombaji.

BKT rozšiřuje výrobní závod na pneumatiky v lokalitě Bhuj.

Nepůjde o žádný vágní projekt, naopak jde o promyšlený a velmi významný plán růstu, který díky vylepšení a rozšíření výrobního závodu směřuje k roční výrobě 600 000 metrických tun (MT) pneumatik a který předpokládá dosažení obratu 2 miliardy dolarů během 3 let!

Když v roce 2012 sjela z výrobní linky v lokalitě Bhuj první pneumatika, rozkládal se závod na ploše 123 hektarů. Tehdy šlo o investici ve výši 500 milionů dolarů. Výrobní závod byl postaven v poušti. Ale po položení mnoha kilometrů potrubí s pitnou vodou a elektrického vedení se lokalita exponenciálně rozrostla: V roce 2016 to bylo 126 hektarů, v roce 2019 131 hektarů, v roce 2021 137 hektarů a v roce 2022 již 258 hektarů. Do konce roku 2023 se předpokládá, že celková plocha výrobního závodu dosáhne 323 hektarů. Větší plocha tak znamená větší možnost instalovat nové výrobní stroje, postavit více zkušebních ploch, zvýšit objemy výroby a vše, co s tím souvisí.

Vedení společnosti BKT na tiskové konferenci v Bombaji.
Vedení společnosti BKT na tiskové konferenci v Bombaji.

BKT na tiskové konferenci uvedlo, že poptávka po pneumatikách bude stále růst. Jen pro připomenutí nejnovějších trendů, obchod společnosti BKT vzrostl o 49 % ve srovnání s obdobím před pandemií, což je pozoruhodný vrchol, který svědčí o tom, jak je indická nadnárodní společnost vždy připravena na nové příležitosti a výzvy. Zatímco v roce 2015 byla denní produkce závodu 92 MT, v roce 2022 to již bylo 436 MT denně.

Rozšíření závodu znamená zvýšení výrobní kapacity, ale výrazně se zlepšila i provozní logistika, což umožnilo uplatnění nových odborných pracovníků a také větší flexibility výrobních a skladovacích toků. Na konci prosince 2022 v závodu pracovalo 4 776 lidí. BKT každoročně věnuje značné investice do blahobytu své komunity, například prostřednictvím rozšiřování areálu, kde žijí rodiny zaměstnanců (nyní zde žije téměř 1 000 lidí), do péče o jejich zdraví, do vzdělávání jejich dětí. Stručně řečeno, jde o skutečnou všestrannou "komunitní továrnu", která zůstává v tomto výrobním odvětví ctnostným vzorem mezi prvními na světě.

Oznámení o rozšíření výrobního závodu BKT.
Oznámení o rozšíření výrobního závodu BKT.

Narůst výroby sazí a vývoj nového typu

Další strategickou volbou společnosti BKT, která měla posílit závod v lokalitě Bhuj, byla investice do vlastního závodu na výrobu sazí. Závod byl uveden do provozu v roce 2017, kdy bylo vyrobeno prvních 65 000 MT/PA sazí třídy Hard, což je typ sazí používaný právě v běhounu pneumatik. V následujícím roce se výroba zvýšila z 65 000 na 110 000 MT a přibyla výroba sazí měkkého stupně, které se používají v plášťové směsi pro zlepšení její pevnosti a odolnosti a generují méně tepla. V roce 2021 dosáhla celková výroba obou typů sazí 138 000 MT ročně, zatímco v loňském roce vzrostla na 165 600 MT ročně.

Cílem pro rok 2023 je 198 600 MT, kromě toho oddělení výzkumu a vývoje plánuje přidat třetí typ sazí, "speciální saze". Jedná se o typ sazí s jedinečnými vlastnostmi ve srovnání s těmi, které se používají v kaučukových směsích.

Součástí závodu BKT je i prostor s domy pro zaměstnance (na fotografii).
Součástí závodu BKT je i prostor s domy pro zaměstnance (na fotografii).

Společnost BKT rovněž zavedla nový přístup k výrobě sazí tím, že celý proces učinila udržitelnějším.

Především přeprava sazí: Společnost nahradila kontejnery s pytli na volně ložené látky mobilními sily. To znamená, že závod na výrobu pneumatik přijímá saze pomocí mobilních sil dopravovaných pneumaticky do skladu. Díky tomu společnost BKT ušetří na obalech, tj. 100 000 velkoobjemových pytlů v příštích několika letech. Kvůli tomu BKT zahájilo spolupráci s italským dodavatelem průmyslových zařízení NTE Process.

A nejen to, celý systém přepravy je navržen tak, aby se snížila spotřeba energie. Každý přepravní systém je řízen podle hmotnosti a podle spotřebované energie. A budoucí cíl je náročný: snížení spotřeby energie až o 70 %. To znamená úsporu více než 2 milionů kg emisí CO2 ročně.

BKT optimalizovalo přepravu sazí. Společnost nahradila kontejnery s pytli na volně ložené látky mobilními sily.
BKT optimalizovalo přepravu sazí. Společnost nahradila kontejnery s pytli na volně ložené látky mobilními sily.

Zároveň plyn používaný k výrobě sazí nyní končí v kogeneračním zařízení schopném znovu využít 75 000 m2 plynu ročně. To znamená úsporu 215 000 tun uhlí ročně.

Výrobci pneumatiky používají saze jako plnivo. Používají se jako plnivo do kaučuku a prodlužují životnost pneumatik, jejich odolnost vůči opotřebení i přilnavost k povrchu. Pro výrobu pneumatik se spotřebuje kolem 85 % světové produkce sazí a poptávka po nich překračuje nabídku. Saze pro výrobu pneumatik musí splňovat poměrně přísná kritéria mechanických a povrchových vlastností, které výrobci striktně vyžadují. Například musí mít nízký podíl prachových částic, které by ztěžovaly zapracování sazí do kaučuku. (Zdroj: magazín Odpady).