Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.6. – svátek slaví Adriana

Case IH Quadtrac 715 AFS Connect pod lupou. Technické novinky a zajímavosti

Zveřejněno: 13. 5. 2024

V centrále společnosti AGRI CS v Hustopečích proběhla na začátku dubna česká premiéra čtyřpásového traktoru Case IH Quadtrac 715 AFS Connect, nejvýkonnějšího traktoru značky. Na akci dorazila téměř stovka lidí z řad českých a slovenských uživatelů strojů Case IH. V tomto článku si blíže představíme technické novinky a zajímavosti stroje.

Case IH Quadtrac 715 AFS Connect v centrále společnosti AGRI CS.

Světová premiéra traktoru Case IH Quadtrac 715 AFS Connect proběhla minulý rok v létě v Americe. O pár týdnů později proběhla evropská premiéra na tiskových dnech v Rakousku, kde jsme se s traktorem mohli poprvé projet. Evropské veřejnosti se poprvé představil na podzimním veletrhu Agritechnica 2023 v Německu. Do České republiky dorazil začátkem letošního dubna. Jako první se s ním mohli seznámit novináři a zákazníci společnosti AGRI CS. Následující dny i veřejnost.

Case IH Quadtrac 715 AFS Connect je nejvýkonnějším traktorem značky a obohacuje řadu čtyřpásových traktorů Case IH Quadtrac AFS Connect s modely 470, 500, 540, 580 a 620.

Nový Case IH Quadtrac 715 AFS Connect má maximální výkon 778 koní a maximální točivý moment 3 356 Nm, je tedy o 13 % výkonnější než druhý nejvýkonnější model.

Chladiče traktoru Case IH Quadtrac 715 AFS Connect jsou robustnější a širší.
Chladiče traktoru Case IH Quadtrac 715 AFS Connect jsou robustnější a širší.

Traktoru Case IH Quadtrac 715 AFS Connect dodává výkon nový motor Cursor 16 známý ze sklízecích mlátiček Case IH Axial-Flow. Jeho nastavení je však uzpůsobeno pro pásový traktor Case IH Quadtrac 715 AFS Connect a disponuje dvoustupňovým přeplňováním. Má tedy dvě sériově zapojená turbodmychadla (nízkotlaké a vysokotlaké). Díky nízkotlakému turbodmychadlu je zajištěna dokonalá pružnost motoru i při nižších otáčkách. Traktor se může pyšnit dvouokruhovým chlazením. Plnicí vzduch je chlazený dvěma mezichladiči (vzduch-voda) umístěnými za každým turbodmychadlem. Vzduch proudí po velmi krátké vzdálenosti, což zajišťuje rychlou odezvu motoru. Chlazení převodového hydraulického oleje a náprav má na starost separátní chladič. Chlazení mezichladičů zprostředkovává vodní čerpadlo poháněné řemenem. U ostatních pásových traktorů Case IH Quadtrac k tomu slouží elektrické čerpadlo. Mezichladiče jsou robustnější a rozměrnější, proto je širší i kapota se žraločím designem (postupně design zdědí i další technika Case IH včetně „menších“ Quadtraců). Kapota se zvedá ještě výš a navíc elektricky (tlačítko se nachází u schodů ve schránce).

Při dlouhodobém zatížení jsou mezichladiče a motor vystaveny vysokým teplotám. Aby se zabránilo jejich poškození, elektronika traktoru zajistí, aby motor běžel ještě tři minuty po vypnutí zapalování. Obsluha je na to upozorněna hláškou na ovládacím terminálu. Obsluha ji může ignorovat, ale tento krok zaznamená řídicí jednotka traktoru Case IH Quadtrac 715 AFS Connect.

Žádný traktor Case IH Quadtrac AFS Connect nepoužívá filtr pevných částic. Case IH Quadtrac 715 AFS Connect jde v tomto směru ještě dál. Vzhledem k jeho výkonu přes 700 koní nemusí plnit přísnou emisní normu, a tak u něj nenajdeme diesel oxidační katalyzátor ani recirkulaci výfukových plynů. Celý výfuk, tlumič a SCR katalyzátor má menší průměr, což ocení zejména obsluha při pohledu do strany.

I když je Case IH Quadtrac 715 AFS Connect výkonnější a robustnější, jeho vnější rozměry jsou shodné s Case IH Quadtrac 620. Je však o téměř 2 tuny (podle stavu palivové nádrže) těžší. Do větších nádrží (v zadní části traktoru) se vejde více paliva – až 1 968 litrů.

Nové provedení pásové jednotky u traktoru Case IH Quadtrac 715 AFS Connect.
Nové provedení pásové jednotky u traktoru Case IH Quadtrac 715 AFS Connect.

Case IH Quadtrac 715 AFS Connect má zesílené nápravy – koncové převody, ložiska, odlitky náprav pro uložení podvozku a vzestupné soukolí. Hnací kolo pásové jednotky má o 10 cm větší průměr (1 008 mm). Napínací kola zůstala beze změny a lze je zaměnit s kladkami využívanými jinými modely Quadtraců. S ohledem na nárůst hmotnosti traktoru došlo k prodloužení jednotlivých pásových jednotek, aby měly větší styčnou plochu. Výsledkem je, že téměř 28tunový traktor vyvíjí na půdu stejný tlak jako stokilový člověk stojící na jedné noze.

Pásová jednotka využívá patentovanou konstrukci 3 kladek s minimálním rozestupem mezi sebou, což zajišťuje optimální přenos hmotnosti traktoru na zem (traktor má lepší tah a je šetrný k půdě) a eliminuje průhyb pásu směrem nahoru. Každý Case IH Quadtrac má automatické napínání pásu prostřednictvím hydrauliky traktoru. Case IH jako jediný používá litinovou konstrukci podvozku včetně napínacích a pojezdových kladek pásové jednotky. Je robustní a dobře absorbuje teplo. Otevřený design litinových kladek má zase samočisticí vlastnost. „Odvybrování“ pásové jednotky zajišťují čtyři silentbloky.

Case IH od roku 2025 uvede na trh kompletně hydraulicky odpružené pásové jednotky, které zvýší komfort jízdy a účinněji přenesou tahový výkon stroje na zem.

Patentované provedení natáčecích schodů do kabiny traktoru Case IH Quadtrac 715 AFS Connect.
Patentované provedení natáčecích schodů do kabiny traktoru Case IH Quadtrac 715 AFS Connect.

Zatímco u méně výkonných traktorů Case IH Quadtrac lze volit mezi plynulou nebo PowerShift převodovkou, u nejvýkonnějšího Case IH Quadtrac 715 AFS Connect je k dispozici pouze větší převodovka PS6 PowerShift (16 stupňů vpřed a 2 vzad) s možností automatického řazení. I tato převodovka byla upravena a zesílena pro přenos většího krouticího momentu (spojky, ložiska, systém mazání a hřídele). Obecně platí, že u Case IH Quadtrac 715 AFS Connect začíná ideální tahový výkon od pracovní rychlosti 8 až 13 km/h. Od těchto rychlostí při plném výkonu motoru stroj dokáže poskytnout maximální tahový výkon. Nemá tedy smysl jezdit pomaleji. Obsluha by také měla z rozmyslem volit mezi manuálním a automatickým režimem řazení převodových stupňů.

I nový Case IH Quadtrac 715 AFS Connect je věrný koncepci patentovaného speciálního tříbodového oscilačního rámu, který rozkládá pomocí důmyslné a jednoduché konstrukce hmotnost traktoru v poměru 50:50. Tažná tyč je přímo spojena s hlavním kloubem řízení. To poskytuje vynikající trakci díky přímému přenosu zatížení na přední rám. Tahový bod od nářadí se přenáší přímo do středu traktoru. Nedochází k namáhání zadního rámu, nápravy a poskakování traktoru. Traktor nemusí být ani dotěžován dalším závažím. Zajištěna je vysoká trakce, lepší flotace, nízké zhutnění půdy a lepší jízdní komfort.

Konstrukce traktorů Case IH Quadtrac vyrobených po roce 2021 je uzpůsobena pro používání tříbodového závěsu.
Konstrukce traktorů Case IH Quadtrac vyrobených po roce 2021 je uzpůsobena pro používání tříbodového závěsu.

Traktor Case IH Quadtrac 715 AFS Connect nabízí nejmenší poloměr otáčení ve své třídě – 6 metrů. Bez problémů při otáčení na souvrati najede do dalšího záběru. Při plném zatočení není potřeba dávat pozor na schody do kabiny – díky patentované konstrukci se otáčí, a tak nedojde k jejich poškození.

Stroje se k traktoru připojují prostřednictvím spodní tažné lišty kategorie 5 s čepem o průměru 70 mm a 50 mm. Na tažnou tyč lze nasadit adaptér K-80 a K50. K dispozici je též tyč s K-80 nebo K-110. Konstrukce traktorů Case IH Quadtrac vyrobených po roce 2021 je uzpůsobena pro používání i tříbodového závěsu. I nový Case IH Quadtrac 715 AFS Connect lze z výroby dodat s tříbodovým závěsem (zvýšená zvedací síla 10 092 kg v celém rozsahu), který se připojuje prostřednictvím rychloupínacího rámu. Traktor lze dodat s vývodovou hřídelí (1 000 ot/min) pro pohon překládacího vozu nebo rozmetadla hnojiv. Může být vybaven až šesti hydraulickými okruhy s PowerBeyond. Standardně je traktor vybaven čerpadlem o průtoku 216 l/min nebo na přání dvěma hydraulickými čerpadly s maximálním průtokem 428 l/min.

Do Česka naprostá většina pásových traktorů Case IH Quadtrac míří v provedení Luxury s koženým sedadlem (vyhřívané i odvětrávané) řidiče i spolujezdce.
Do Česka naprostá většina pásových traktorů Case IH Quadtrac míří v provedení Luxury s koženým sedadlem (vyhřívané i odvětrávané) řidiče i spolujezdce.

Kabina je odpružena vždy na čtyřech bodech. LED majáky jsou integrované do kabiny. Kolem střechy se nachází madla pro lepší pohyb během údržby stroje. Do Česka naprostá většina pásových traktorů Case IH Quadtrac míří v provedení Luxury s koženým sedadlem (vyhřívané i odvětrávané) řidiče i spolujezdce. V kabině se nachází větší počet odkládacích schránek. Vylepšen byl zvukový systém – na předních sloupcích kabiny se nachází vysokofrekvenční reproduktory a pod sedadlem spolujezdce subwoofer.

Traktor Case IH Quadtrac 715 AFS Connect lze objednat se dvěma monitory – zatímco jeden může sloužit pro informovaní o provozních údajích traktoru nebo k navigaci, druhým monitorem se může ovládat připojený stroj. Displeje jsou kompatibilní s ISOBUS kategorie 2, za příplatek je lze upgradovat na kategorii 3 – v tom případě může připojený stroj ovládat některé funkce traktoru (třeba hydrauliku).

Traktor Case IH Quadtrac 715 AFS Connect lze objednat s automatickým naváděním s RTK přesností a se signálem NTRIP pro datový přenos mezi RTK stanicí a traktorem. Ve standardní výbavě se nachází funkce automatického otáčení stroje na souvrati. Majitel vždy dostane předplacenou telematiku na pět let a možnost online přenosu pozemků do traktoru – agronom si v kanceláři může vyznačit souvratě na pozemku, pohyb stroje, kroky souvraťového managementu atd. a odeslat do traktoru. Traktor pak automaticky při příjezdu k souvrati aktivuje kroky souvraťového managementu nebo automatické otáčení. Agronom si může zdarma aktivovat účet na portálu my.caseih.com a přenášet do něj pozemky přímo z LPISu. Přes tablet, mobil nebo počítač má možnost přes aplikaci AFS Connect Farm sledovat práci na daném pozemku. Přes počítač může vytvořit výnosové mapy a následně i aplikační mapu pro variabilní setí.

Pokud se na traktoru Case IH Quadtrac 715 AFS Connect často střídají obsluhy nebo si obsluha neví s něčím rady, užitečnou funkcí je zrcadlení terminálu traktoru na monitoru PC u servisního technika firmy AGRI CS.
Pokud se na traktoru Case IH Quadtrac 715 AFS Connect často střídají obsluhy nebo si obsluha neví s něčím rady, užitečnou funkcí je zrcadlení terminálu traktoru na monitoru PC u servisního technika firmy AGRI CS.

Pokud se na traktoru Case IH Quadtrac 715 AFS Connect často střídají obsluhy nebo si obsluha neví s něčím rady, užitečnou funkcí je zrcadlení terminálu traktoru na monitoru PC u servisního technika firmy AGRI CS, který pomůže s nastavením traktoru na dálku.

V Hustopečích se nachází tzv. Connect Room pro Česko a Slovensko. Jde o místo, kde pracovníci AGRI CS mají pod dohledem on-line připojené stroje Case IH s tovární telematikou. Pokud zjistí, že některý ze strojů vykazuje závažný chybový kód, pracovník kontaktuje místního prodejce a ten následně majitele stroje. Tím se předejde závažnému poškození stroje.

S pořízením nového Case IH Quadtrac 715 AFS Connect bude mít majitel aktivovanou službu Safeguard Connect po dobu 3 let / 3 000 motohodin. V případě zájmu ji lze prodloužit na 5 let / 6 000 motohodin. Součástí jsou tři předsezónní prohlídky stroje zdarma a přednostní dodání náhradních dílů do druhého dne od objednání.