Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Case IH Axial-Flow 6150 jsem si nadělil k padesátinám

Zveřejněno: 15. 9. 2022

Technologii Case IH Axial-Flow si vybral pan Vilímovský již před 17 lety kvůli způsobu zpracování slámy. Letos si chtěl udělat radost novým kombajnem a ani ho nenapadlo měnit značku.

Václav Vilímovský si kombajn Case IH Axial-Flow 6150 nadělil k padesátinám.

Farma Vilímovský vznikla v roce 1992. Výměra farmy v té době byla 1,2 ha půdy, které rodině v restituci vydalo místní zemědělského družstva. Rodina se tak z pražského Smíchova odhodlaně přestěhovala do Trhového Štěpánova, kde začala s nulovými zkušenostmi budovat farmu, která dnes produkuje jedno z nejkvalitnějších českých hovězích mas.

„Když ten kombajn dobře seřídíte a vyhovíte mu, máte opravdu problém, abyste za ním našli nějaké ztráty. ”
Václav Vilímovský

Kromě živočišné výroby obhospodařuje Farma Vilímovský také 200 ha půdy. Pěstují především kukuřici, kterou krmí jejich pomalu rostoucí kuřata a vojtěšku. Další důležitou plodinou je pšenice, kterou pěstují hlavně kvůli slámě na podestýlku. Už dávno neohospodařují svoje pozemky jen kosou. Na jejich farmě můžete vidět nejmodernější techniku a v jejím čele zbrusu nový kombajn Case IH Axial Flow 6150, který si Vilímovský nadělil jako dárek k 50. narozeninám.

„Starší kombajn byl Cace IH Axial Flow 2388. Tenkrát jsem si ho vybral na doporučení servisního technika, který mi řekl, že pokud potřebuju slámu do živočišné výroby, tak jedině Axial. Pamatuji si, jak jsem se s tím první dny natrápil. Ten kombajn se chová trochu jinak a byla to pro mě velká změna. Když jsem ale posléze viděl, že ta sláma opravdu saje úplně jinak, bylo mi jasný, že už měnit nebudu. Navíc ten kombajn nám sloužil krásných 17 let, takže když jsem se rozhodnul, že si k 50. narozeninám pořídím pro radost nový, vůbec mě nenapadlo jít do jiné značky, “ uvedl Václav Vilímovský, majitel farmy.

Hlavní je pro nás kvalita slámy

Sklízecí mlátičku Case IH Axial-Flow 6150 si vybral hlavně kvůli specifickému drcení slámy, která má podle něj výborné sací vlastnosti a hodí se tak skvěle jako podestýlka pro dobytek. Ročně jí spotřebuje 1000 – 1200 balíků. „Na první pohled se může zdát, že Axial nenechává na poli moc slámy, ale jakmile do toho najedete lisem, tak se nestačíte divit. První věc je ta, že sláma není nacpaná tlakem ve strništi, ale leží lehce na něm. Takže lis ji bez problému sebere úplně všechnu. Rozmělněnou slámu jde navíc mnohem lépe lisovat. Balíky jsou mnohem hutnější. Zkoušeli jsme porovnat balíky z normální slámy a z Axialu a zjistili jsme, že naše balíky jsou o 70 kg těžší,“ popisuje Vilímovský, kterému pro jeho účely vyhovuje, že může udělat méně balíků o mnohem větším objemu. Sláma se navíc podle něj ve stájích i mnohem pohodlněji rozhazuje.

Sklízecí mlátičku Case IH Axial-Flow 6150 si vybral hlavně kvůli specifickému drcení slámy, která má podle něj výborné sací vlastnosti a hodí se tak skvěle jako podestýlka pro dobytek.
Sklízecí mlátičku Case IH Axial-Flow 6150 si vybral hlavně kvůli specifickému drcení slámy, která má podle něj výborné sací vlastnosti a hodí se tak skvěle jako podestýlka pro dobytek.

I když na farmě zužitkují především slámu, je pro Vilímovského stejně důležitá i kvalita sklizeného zrna, které následně odprodává. Sklízecí mlátičky Case IH se již od svého uvedení na trh vyznačují svojí šetrností ke sklizenému zrnu, což Vilímovský potvrzuje tím, že ve sklizni nenašel zatím žádné porušené zrníčko a chválí i nulovou ztrátovost.

Sklizeň se sklízecí mlátičku Case IH Axial-Flow 6150 je pohodlná i díky Vario liště.
Sklizeň se sklízecí mlátičku Case IH Axial-Flow 6150 je pohodlná i díky Vario liště.

Další velká výhoda kombajnu Case IH Axial-Flow 6150 je podle pana Vilímovského, že díky minimu pohyblivých částí není nijak složité se ve stroji zorientovat. Chválí především snadnou přístupnost motoru a jednoduchost každodenní údržby: „Motor je jinak posazený a všude kolem je spousta místa. Díky tomu není stroj po celém dni tak moc zanesený. Když jdeme po práci dělat údržbu, máme ho vyfoukaný za deset minut.“

Majitel  kombajnu Case IH Axial-Flow 6150 chválí především snadnou přístupnost motoru a jednoduchost každodenní údržby.
Majitel kombajnu Case IH Axial-Flow 6150 chválí především snadnou přístupnost motoru a jednoduchost každodenní údržby.

S kombajny Case IH Axial-Flow lze sklízet v podstatě cokoli, a to především díky široké škále výměnných mlátících a separačních košů, které není nijak složité vyměnit. „Když sklízím řepku, je pro mě výrazně lehčí vyměnit sklízecí koše. U toho staršího kombajnu ty koše měly 40 kg, teď jsou o půlku lehčí. Řepka se nám sklízí mnohem pohodlněji i díky Vario liště, protože dřív jsme ji museli složitě nabírat a upravovat,“ uvedl na závěr majitel farmy.

I když na farmě zužitkují především slámu, je pro Vilímovského stejně důležitá i kvalita sklizeného zrna, které následně odprodává.
I když na farmě zužitkují především slámu, je pro Vilímovského stejně důležitá i kvalita sklizeného zrna, které následně odprodává.