Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Claas inovoval dvourotorové shrnovače Claas Liner. Nabídnou jednodušší ovládání a osvědčené odpružení rotorů

Zveřejněno: 9. 11. 2021

Nová řada shrnovačů Claas Liner se středovým ukládáním řádku zahrnuje sedm nových modelů se zjednodušeným ovládáním. Doplňují ji také dvě nové verze stroje třídy BUSINESS s odpružením rotorů ACTIVE FLOAT.

Shrnování hmoty bez nečistot do řádku zajišťují dva rotory shrnovače Claas Liner, jejichž systém vedení – GRASS CARE – zajišťuje, že rotory jsou během práce aktivně odpruženy

Po čtyřrotorových shrnovačích Liner přichází Claas též s novu generací dvourotorových shrnovačů Liner, která se vyznačuje velmi dobrým kopírováním povrchu terénu. Shrnování hmoty bez nečistot do řádku zajišťují dva rotory, jejichž systém vedení – GRASS CARE – zajišťuje, že rotory jsou během práce aktivně odpruženy. Při jejich spuštění se terénu dotýkají nejprve zadní kola shrnovače, což eliminuje poškození travního porostu a zajišťuje čisté shrnování píce i při vysokých pracovních rychlostech.

Všechny rotory shrnovače Claas Liner jsou standardně vybaveny čtyřkolovým podvozkem, u 3100 je ve standardní výbavě šestikolový podvozek. Speciální rozmístění kol, z nichž ta dvě přední jsou řiditelná, zajišťuje plynulé vedení rotoru a kopírování terénu. Volitelně lze i modely Liner 2900 až 2700 vybavit také šestikolovými podvozky.

Rotory shrnovače Claas Liner jsou standardně vybaveny čtyřkolovým podvozkem.
Rotory shrnovače Claas Liner jsou standardně vybaveny čtyřkolovým podvozkem.

Výšku rotoru lze rychle nastavit klikou umístěnou na rotorech, přičemž stupnice na rotoru je dobře viditelná. V případě zájmu lze stroj opatřit i hydraulickým nastavováním výšky rotoru. U modelů Claas Liner 2900 a 2800 ve verzi BUSINESS se tato funkce ovládá u každého rotoru zvlášť pomocí ovládacího terminálu CEMIS 10 a hydraulického rozvaděče traktoru. U modelů Claas Liner ve verzi TREND je volitelně k dispozici hydraulické nastavení výšky rotoru přímým ovládáním pomocí hydraulického rozvaděče traktoru.

Výšku rotoru shnovače Claas Liner lze rychle nastavit klikou umístěnou na rotorech, přičemž stupnice na rotoru je dobře viditelná.
Výšku rotoru shnovače Claas Liner lze rychle nastavit klikou umístěnou na rotorech, přičemž stupnice na rotoru je dobře viditelná.

Dojde-li ke kolizi cizím předmětem, ramena prstů shrnovače Claas Liner se v definovaném místě ohnou a díky patentovanému systému zajištění ramen PROFIX je možné je následně snadno vyměnit. Místa pro ohnutí ramene prstů se nacházejí mimo rotor, a tak nedochází k jeho poškození. Komponenty integrované v rámci systému zajištění ramen prstů PROFIX lze v případě potřeby rychle a levně vyměnit. Ramena s 20 jemnými drážkami zajišťují perfektní usazení bez vůle a tudíž bez opotřebení. Na každém rameni je umístěna čtveřice dvojitých prstů o tloušťce 9,5 mm.

Rotory jsou jednotlivě chráněny proti přetížení třecími spojkami, které na rozdíl od vačkových spojek reagují jemněji a umožňují nepřetržitý provoz bez přerušení i při vysokém zatížení. Hlavní převodovka ve tvaru Y umístěná na hlavním rámu redukuje otáčky od vývodového hřídele z 540 ot/min na 350 ot/min, což funguje jako ochrana pohonu.

Dvourotorové shrnovače Claas Liner jsou usazeny na široké a stabilní transportní nápravě s mechanickým nuceným řízením.
Dvourotorové shrnovače Claas Liner jsou usazeny na široké a stabilní transportní nápravě s mechanickým nuceným řízením.

Pracovní záběr se u shrnovačů Claas Liner 3100, 2900 a 2800 nastavuje hydraulicky a synchronně za pomocí teleskopických ramen. Modely Claas Liner 2700 a 2600 mají mechanické nastavení, přičemž model Claas Liner 2700 nabízí čtyři různé pracovní záběry a model Claas Liner 2600 tři.

Výhradně modely Claas Liner 2900 BUSINESS a Claas Liner 2800 BUSINESS jsou vybaveny odpružením rotorů ACTIVE FLOAT. Tento systém umožňuje přizpůsobit přítlak rotorů množství píce a stavu povrchu terénu s efektem v podobě vyšších pracovních rychlostí a sníženého množství popelovin v materiálu.

Nové dvourotorové shrnovače Claas Liner jsou usazeny na široké a stabilní transportní nápravě s mechanickým nuceným řízením. Úhel řízení lze mechanicky nastavit mezi měkkou a ostrou odezvu. Přepravní rychlost je povolena do 40 km/h. Závaží do kol, standardně dodávaná k modelu Claas Liner 3100 a v případě ostatních modelů libovolně volitelná, zajišťují ještě lepší stabilitu stroje.

Přepravní šířka shrnovačů Claas Liner 3100 až 2700 je 2,97 m. Shrnovač Claas Liner 2600 se vejde do přepravní šířky 2,55 m i s pneumatikami 260/75-15.3. Dvourotorové shrnovače Liner, s výjimkou modelu Liner 3100, si udržují přepravní výšku pod 4,00 m (i s připojenými rameny). U modelu Claas Liner 3100 musí být demontována tři ramena na rotor.