Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Claas Lexion 8600TT bodoval při rekordní sklizni kukuřice. Překonal větší konkurenci i svého předchůdce

Zveřejněno: 17. 12. 2020

Na začátku listopadu americký farmář Blake Johnson použil svůj kombajn Claas Lexion 8600TT k vytvoření nového neoficiálního rekordu ve sklizni kukuřice. Působivé na tom je, že překonal osmihodinovou rekordní sklizeň konkurenčního většího kombajnu.

Sklizeň šla od začátku velmi dobře a po prvních pěti hodinách Claas Lexion překonal rekord konkurence s docela dobrým náskokem

Na úvod je třeba zmínit, že tiskové materiály firmy Claas uvádí třídu kombajnu. Uvádění třídy kombajnu není v českých tiskových materiálech a médiích obvyklé. Pro přehled tohoto článku uveďme, že firma Claas kombajn Lexion 8000 dává do třídy 8, zatímco konkurenční kombajn (tisková zpráva neuvádí značku ani výrobce) dává do třídy 10.

Podle materiálů stránky agweb.com byl před lety prvním světovým kombajnem třídy 10 Claas Lexion 770 a New Holland CR9090. Dnes třídu 10 představují nejvýkonnější kombajny.

Vraťme se ale k rekordní sklizni. Když jeden z konkurenčních prodejců předvedl nový kombajn třídy 10 na sousední farmě a zveřejnil výsledky, uživatel strojů Claas Blake Johnson usoudil, že musí reagovat.

Blake Johnson hospodaří na farmě 37 AG a provozuje kombajny Lexion 8600TT – oceňuje u nich výkon a efektivitu
Blake Johnson hospodaří na farmě 37 AG a provozuje kombajny Lexion 8600TT – oceňuje u nich výkon a efektivitu

Blake Johnson hospodaří na farmě 37 AG a provozuje kombajny Lexion 8600TT – oceňuje u nich výkon a efektivitu. Johnson zavolal svému prodejci, aby zajistil podobné sklizňové podmínky jako konkurence, aby se pokusil rekord překonat.

Rekord ve sklizni kukuřice na zrno závisí na mnoha faktorech – polní podmínky, odrůda semen, výnos, výška strniště, množství plev, vlhkost – to jsou jen některé faktory ovlivňující konečný výsledek. Ideální sklizňové podmínky v praxi panují málokdy, a tak rekordy nelze překonávat vždy. Farmář Blake Johnson ale nechal srovnat hybridní kombajn třídy 8 (Claas Lexion 8600TT) s axiálním kombajnem třídy 10 (měl dokonce o 66 koní vyšší výkon motoru). To je docela pozoruhodné.

Rekordní sklizeň začala 5. listopadu v 9:07 poté, kdy byla nejprve sklizena kukuřice na souvrati - aby bylo možné se snáze otáčet. Totéž provedla totiž i konkurence. Aby kombajn nemusel při sklizni čekat na vykládku, odvoz zrna zajištovaly tři překládací soupravy a šest kamionů. Objem sklizeného zrna nezávisle potvrdila místní společnost CHS Agri Services Center Agronomy Center.

Sklizeň šla od začátku velmi dobře a po prvních pěti hodinách Claas Lexion překonal rekord konkurence s docela dobrým náskokem: v průměru přes 188 t/h – kukuřice 6,7–7,1 t/ha. Pak bohužel stroj narazil na hlubokou stopu od kruhového zavlažovacího systému. Kukuřičný adaptér se zaryl do půdy a část se ho odlomila. Oprava trvala 15 minut drahocenného času. O hodinu později se bohužel situace opakovala. Místní prodejce strojů Claas situaci zpětně ohodnotil tak, že měl raději trochu ubrat rychlosti při sklizni na nerovném terénu. Po dvou opravách ale vše ostatní už probíhalo dobře. Pak bylo dosaženo hranice osmi hodin. Poté, co opustil poslední nákladní vůz pole, Blake Johnson se vrátil s potvrzením v ruce: na lístku bylo přesně 1471 tun, což je v průměru 184 t/h.

Nová generace Lexion

Tento součet nejen překročil množství sklizené konkurenčním kombajnem třídy 10, ale také množství, které sklidil Lexion 760 TT před dvěma lety (během deseti hodin)! V roce 2018 sklidil Lexion 760TT 1379 tun za deset hodin a 1111 t za osm hodin. Lexion 8600 TT také překonal osmihodinový rekord z roku 2010 o 37 %.

Zajímavostí je, že současný top model Lexion 8900, jenž dosahuje až výkonu 790 koní, nenalezl své odbytiště v Severní Americe, kde jsou evidovány nízké výnosy, a jeho potenciál by zde proto nebyl naplno využit. Dostupný je tam právě model Lexion 8600TT, který má stejnou separační a čisticí plochu, stejný objem zásobníku na zrno a stejnou rychlost vykládky až 180 l/s jako top model řady 8000.

Kombajn, který zajistil rekordní sklizeň, byl představen v roce 2019 při příležitosti uvedení nové generace úspěšné řady kombajnů Lexion. Tyto kombajny disponují kompletně novým mláticím ústrojím APS Synflow Hybrid. Že rekordy nepatří jen Americe, dokazuje i rekordní sklizeň kombajnu Claas Lexion 6900 v Německu.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Claas

1) z podkladů Claas


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.