Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Čtyřrotorový shrnovač Krone Swadro TC 1570 s největším pracovním záběrem na světě

Zveřejněno: 4. 9. 2023

Nové Krone Swadro TC 1570 s jedinečným konceptem rámové konstrukce ve tvaru V zaujme vysokým plošným výkonem, extrémně tichým chodem a maximálním komfortem při ovládání.

Vzhledem k tomu, že je možné ovládat obě V-ramena čtyřrotorového shrnovače Krone Swadro TC 1570 nezávisle na sobě, lze také velice snadno shrnout píci v rozích a kolem překážek.

S novým Krone Swadro TC 1570 představuje výrobce nové standardy v segmentu čtyřrotorových shrnovačů. Kromě jiných důvtipných technických řešení je stěžejní zejména koncepce V-rámů, která je převzata z osvědčeného středového shrnovače s největším pracovním záběrem na světě Krone Swadro TC 2000. Kromě flexibilního pracovního záběru až 15,70 metru propůjčuje tato koncepce stroji extrémně stabilní a klidný chod. S novým, přehledným a intuitivním uživatelským rozhraním lze celý stroj ovládat z kabiny traktoru prostřednictvím terminálu s podporou ISOBUS nebo v jeho kombinaci s ISOBUS kompatibilním joystickem. S takovými konstrukčními předpoklady lze se strojem Krone Swadro TC 1570 zformovat vždy ty nejlepší řádky, i za nejtěžších podmínek.

Pracovní záběr čtyřrotorového středového shrnovače Krone Swadro TC 1570 lze plynule zvětšovat až na 15,70 metru roztahováním předních rotorů zavěšených na ramenech do V. Vzhledem k tomu, že je možné ovládat obě V-ramena nezávisle na sobě, lze také velice snadno shrnout píci v rozích a kolem překážek. Kromě toho je každé z ramen podepřeno v přední části opěrnými koly. To je příčinou, proč se stroj vyznačuje nebývale klidným pohybem, zejména při vysokých rychlostech a při rychlých obrátkách na souvrati. Výsledkem je maximální plošná výkonnost a maximální účinnost.

Díky hydraulicky nastavitelné výšce hlavního rámu lze čtyřrotorový shrnovač Krone Swadro TC 1570 pro jízdu po silnici spustit do přepravní výšky nižší než 4 metry, a to bez skládání ramen s prsty. V pracovní poloze je potom hlavní rám zvednutý a umožňuje spolehlivý tok píce strojem i při jejím velkém objemu.
Díky hydraulicky nastavitelné výšce hlavního rámu lze čtyřrotorový shrnovač Krone Swadro TC 1570 pro jízdu po silnici spustit do přepravní výšky nižší než 4 metry, a to bez skládání ramen s prsty. V pracovní poloze je potom hlavní rám zvednutý a umožňuje spolehlivý tok píce strojem i při jejím velkém objemu.

15 ramen s prsty na všech čtyřech rotorech a pět dvouprstů na každém z ramen dvou zadních rotorů umožňují bezztrátové shrnování i při vysokých pracovních rychlostech. Lift prsty Krone zvedají sklízenou píci ze strniště čistě i při vyšších pracovních rychlostech a prokazatelně tak snižují množství nečistot vstupujících do píce. Čistě mechanická koncepce pohonu Krone Easy-Line zaručuje efektivní přenos síly a o 25 % rychlejší otáčky dvou předních rotorů v porovnání se zadními. To zajišťuje optimální tok píce strojem a řádky obdélníkového průřezu bez zamotané píce. Díky hydraulicky nastavitelným ramenům výložníků zadních rotorů lze ukládat řádky v šířkách od 1,40 až do 2,90 metru. To znamená, že následující stroje sklizňové linky, bez ohledu na to, zda se jedná o lisy, sběrací vozy, nebo řezačky lze vždy optimálně využít.

Krone Swadro TC 1570 je vybaveno dvoubodovým výkyvným závěsem kategorie II/III. Spolehlivě kopíruje nerovnosti terénu a díky velkému úhlu natočení poskytuje shrnovači enormní manévrovatelnost. Díky hydraulicky nastavitelné výšce hlavního rámu lze stroj pro jízdu po silnici spustit do přepravní výšky nižší než 4 metry, a to bez skládání ramen s prsty. V pracovní poloze je potom hlavní rám zvednutý a umožňuje spolehlivý tok píce strojem i při jejím velkém objemu.

15 ramen s prsty na všech čtyřech rotorech a pět dvouprstů na každém z ramen dvou zadních rotorů umožňují bezztrátové shrnování i při vysokých pracovních rychlostech.
15 ramen s prsty na všech čtyřech rotorech a pět dvouprstů na každém z ramen dvou zadních rotorů umožňují bezztrátové shrnování i při vysokých pracovních rychlostech.

Přepravní podvozek čtyřrotorového shrnovače Krone Swadro TC 1570 je standardně osazen pneumatikami 710/40 R 22,5. Pro ještě větší styčnou plochu je v nabídce optimální varianta pneumatik 800/35 R 22,5. Společně pak se širokými pneumatikami čtyřkolových podvozků rotorů 16x9,50-8 (na přání šestikolovými podvozky) a opěrnými koly velikosti 15/55-17 na obou výložnících ramen tvoří perfektní kombinaci pro stabilní jízdu a ochranu strniště při práci.

Aby Krone Swadro TC 1570 dosahovalo stále nejlepších výsledků ve shrnování a celkové přípravě píce, je vybaveno mnoha důvtipnými technickými řešeními.

Pomocí elektrického nastavování výšky rotorů lze dle potřeby výšku prstů nad zemí okamžitě snadno a pohodlně přizpůsobit různým podmínkám terénu a stavu píce prostřednictvím ovládacího terminálu. Výšku každého jednotlivého rotoru lze nastavit zvlášť, nebo lze nastavovat všechny rotory současně. Kromě toho lze do paměti uložit dvě výšky prstů nad povrchem a volit je jednoduchým stisknutím tlačítka.

Podle hesla „Tak nízko, jak je jen možné, tak vysoko, jak je potřeba“ lze pomocí ovládacího terminálu nastavit výšky zdvihu rotorů.
Podle hesla „Tak nízko, jak je jen možné, tak vysoko, jak je potřeba“ lze pomocí ovládacího terminálu nastavit výšky zdvihu rotorů.

Hydraulické odlehčení rotorů čtyřrotorového shrnovače Krone Swadro TC 1570 integrované ve zvedacím válci zajišťuje optimální přítlak rotorů na povrch. Přítlak lze nastavit i během jízdy pro přední a zadní rotory z terminálu samostatně. I zde lze uložit do paměti dvě hodnoty a vybírat z nich stisknutím tlačítka. Při změně pracovní šířky nebo šířky řádku se automaticky upraví odlehčovací tlak aktivní regulací tak, aby byly rotory vždy rovnoměrně odlehčeny bez ohledu na pracovní záběr, nebo šířku řádku. Rotory jsou na výložnících ramen zavěšeny jako tažené na křížových kloubech. Díky tomu se rotor za všech podmínek optimálně přizpůsobí reliéfu terénu. To chrání porost a zabraňuje pronikání nečistot do sklízené hmoty.

O klidný chod čtyřrotorového shrnovače Krone Swadro TC 1570 na souvrati se kromě koncepce V-rámu stará také integrované tlumení vibrací. Systém automatického spouštění soft-down navíc zajišťuje, že výsuvná ramena jsou přibrzděna těsně předtím, než se rotory dotknou země, takže dosednutí je velmi jemné. Tato funkce chrání stroj i trávník, minimalizuje časy otáčení na souvrati a zvyšuje plošnou výkonnost.

Další optimalizační potenciál časů obrátky na souvrati nabízí možnost přizpůsobení stroje řidiči přesně na míru. Podle hesla „Tak nízko, jak je jen možné, tak vysoko, jak je potřeba“ lze pomocí ovládacího terminálu nastavit výšky zdvihu rotorů. Na souvrati se zvednou jen do nezbytně nutné výšky, aby nezničily již shrnuté řádky. Zpoždění zdvihu zadních a předních rotorů lze také nastavit z kabiny. Můžete si vybrat mezi zpožděním závislým na čase, nebo na ujeté vzdálenosti.

Zvedání a spouštění čtyřrotorového shrnovače Krone Swadro TC 1570 lze ovládat ještě pohodlněji pomocí automatického dílčího spínání pracovního záběru Section Control. Rotory se zvedají a spouštějí plně automaticky podle polohy (GPS). Usnadní to práci řidiči a zvýší plošnou výkonnost.