Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Devítimetrový kypřič Horsch Fortis 9 AS se vyrovná s rostoucími výkony traktorů a zároveň nabídne větší variabilitu pracovní hloubky

Zveřejněno: 29. 2. 2024

Firma Horsch minulý rok na veletrhu SIMA v Paříži představila zcela nový typ radličkového kypřiče Horsch Fortis AS určeného pro zpracování půdy od 4 do 30 cm. Představen byl v pracovních záběru 7 metrů. Nyní na trh přichází varianta s pracovnímu záběru 8,75 metru.

Devítimetrový radličkový kypřič Horsch Fortis 9 AS.

Horsch Fortis 9 AS je univerzálním kypřičem se čtyřřadým uspořádáním slupic pro urovnání půdního profilu a intenzivní promíchání a zpracování velkého množství organické hmoty. Kypřič je možné osadit nejrůznějšími variantami pracovních orgánů a zadních válců. Kypřič je osazen středovým podvozkem pro plynulou a bezpečnou jízdu na komunikacích, stejně tak i možnost otáčení na souvrati. Devítimetrová varianta kypřiče se na souvrati otáčí výhradně po zadním válci, menší varianty mohou buď po válci nebo po nápravě.

Pro provoz kypřiče Horsch Fortis 9 AS s pracovním záběrem 9 metrů je doporučován traktor o výkonu od 500 koní výše (při maximální pracovní hloubce je požadavek na výkon až 700 koní). Stroj je tak určen pro velmi výkonné traktory jsou Case IH Quadtrac, Fendt 1000 Vario, Claas Xerion, John Deere 8R/9R, které se už běžně vyskytují ve velkých zemědělských podnicích.

Sériově je radličkový kypřič Horsch Fortis 9 AS k dostání s tandemovými opěrnými koly vpředu, další dvě kola jsou výbavou na přání. Rozestup radliček byl snížen na 27 cm. Aby mohl radličkový kypřič Horsch Fortis 9 AS splňovat pravidla pro provoz po pozemní komunikaci (šířku 3 metry a výšku 4 metry), je vybaven hydraulickým jištěním radliček. U menších pracovních záběrů je jištění řešeno mechanicky pružinou. V každém případě činí uvolňovací síla 570 kg.

Aby mohl radličkový kypřič Horsch Fortis 9 AS splňovat pravidla pro provoz po pozemní komunikaci (šířku 3 metry a výšku 4 metry), je vybaven hydraulickým jištěním radliček.
Aby mohl radličkový kypřič Horsch Fortis 9 AS splňovat pravidla pro provoz po pozemní komunikaci (šířku 3 metry a výšku 4 metry), je vybaven hydraulickým jištěním radliček.

Za zmínku stojí poslední řada slupic s radličkami, která byla posunuta blíže k urovnávacím talířům. Díky tomuto řešení radličky kypřiče Horsch Fortis 9 AS aktivně odhazují půdu směrem k urovnávacím talířům, aby bylo dosaženo perfektního výsledku urovnání.

Pro optimální využití tažné síly a její přenesení na půdu je radličkový kypřič Horsch Fortis 9 AS vybaven plně integrovaným posilovačem trakční síly, který při práci trvale přitlačuje 1 200 kg na zadní nápravu traktoru.